Ingatlannet.hu logo

Még hat évig lehet új lakást venni 5 százalékos áfával

Az áfatörvény módosításában nemcsak az új lakások 5 százalékos áfájának eddig veszélyhelyzeti rendeletben megadott kétéves meghosszabbítása szerepel. A kedvezményes értékesítés lehetősége egészen 2028 végéig megmarad.

Nem kell szívinfarktust kapnia annak, aki látja, hogy a kormány veszélyhelyzeti rendeletének egyik passzusa szerint nem lépteti hatályba azt a korábbi veszélyhelyzeti jogszabályt, amely a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát további két évre fenntartja.

Már a parlament előtt van az adótörvényeket módosító javaslatcsomag, amelynek több pontja is nagyon fontos az új lakásokat építőknek és eladóknak,valamint az ilyet vásárlóknak is. A kormány ugyan korábban már 2024 végéig kitolta egy veszélyhelyzeti rendeletében az új lakások 5 százalékos áfájának alkalmazhatóságát, de ezt a napokban hatályon kívül helyezte. Nem a szándék változott azonban, hanem a jogi megoldás.

Kitolják a határidőt

Az adótörvények módosító csomagjában ugyanis ugyanúgy benne van a korábban 2022 végéig meghosszabbított 5 százalékos lakásáfa újabb kétéves kitolása. A jogszabálytervezet indoklása szerint a javaslat törvényi szintre emeli az új építésű lakóingatlanokra vonatkozó kedvezményes általános forgalmi adó mérték alkalmazásáról szóló 267/2022. (VII. 29.) Korm. rendeletben foglalt előírást, ami 2 évvel meghosszabbította az új lakóingatlanok értékesítésére az 5 százalékos általános áfát.

Az új lakásokra egyébként már 2016 óta él az 5 százalékos áfa, ami nagy előny az általános, 27 százalékos áfakulcshoz képest. Ezt először a lakásépítési piac élénkítésére vezették be 2019-ig, de azután is lehetett alkalmazni az átmeneti szabályok szerint. 2021-től aztán újabb kétéves hosszabbítást kapott ez a kedvezmény, ami 2022 december 31-én járt volna le.

 

A teljesítési határidő számít

Ha jobban megnézzük az újabb kétéves hosszabbítást, akkor kiderül, hogy valójában további 6 évig lehet 5 százalékos áfával új lakást értékesíteni. A törvénymódosításban ugyanis az szerepel, hogy új lakóingatlan-értékesítésnél 5 százalékos áfát kell alkalmazni akkor is, ha a teljesítés (azaz a lakás elkészülte, átadása 2025. január 1. és 2028. december 31. közé esik. Ezt a plusz négy évet abban az esetben lehet igénybe venni, ha a lakóingatlan építésére az építési engedély 2024. december 31. napjáig véglegessé vált, vagy az egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet legkésőbb 2024. december 31. napján bejelentették.

Csak a kisebb, újépítésű ingatlanokra érvényes

Fontos tudni, hogy nem minden ingatlanra és még csak nem is minden lakásra jár az 5 százalékos áfa:

  • Csak új lakóingatlanoknál alkalmazható
  • És csak abban az esetben, ha  nem haladja meg:
    1. az eladásra épített lakás alapterülete a 150 négyzetmétert,
    2. újépítésű családi ház  alaterülete pedig a 300 négyzetmétert.