Ingatlannet.hu logo

Fellélegezhetnek a lakásépítők: még két év felmentés a BB minősítésre

Veszni látszott a haladék, de az építkezők újabb felmentést kaptak a szigorú energiafelhasználási előírások alól. Csak 2024 közepétől lesz kötelező a BB minősítésű energiatanúsítvány.

Fellélegezhetnek az új lakásokat vagy házakat építők: a 315/2022. (VIII. 16.) számú kormányrendelet egy paragrafusa két évet adott még nekik. A módosítás csupán egy évszám. amelyben az új rendelet 5. paragrafus (2) bekezdése azt írja: A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 7/D. § (1) bekezdésében a „2022” szövegrész helyébe a „2024” szöveg lép.

A módosítás következtében az egyszerű bejelentés alapján készülő lakóépületek használatbavételi engedélyének kiadásakor a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigénnyel kapcsolatos előírásokat csak 2024. június 30-tól kell alkalmazni. Így eddig az időpontig kaphatnak használatbavételi engedélyt BB energetikai besorolásnál rosszabb új építésű házak és lakások is, abban az esetben, ha az egyszerű bejelentés szabályai szerint készülnek.

Régóta tolódik a határidő

Korábban 2022. június 30-ig hosszabbították meg azt a határidőt, amíg BB-nél rosszabb energiahatékonysági besorolású lakóingatlanokra is használatbavétel engedélyt lehetett kapni az építtetőknek. Ezen a határidőn már túl voltunk a mostani módosítás előtt, azóta másfél hónapig már legalább BB minősítésű energetikai tanúsítvány alapján lehetett lakóépületté minősíteni a megvalósult új ingatlant. Az augusztusi kormányrendelet alapján azonban az építkezők két év további haladékot kaptak. Akkor is, ha csak ezután kezdik el a kivitelezést.
A BB, azaz „közel nulla energiaigény követelményeinek megfelelő” energiahatékonysági besorolást eredetileg 2021. január 6-ától meg kellett volna szerezni az új lakóingatlanokra.

 

A közel nulla energiaigényű (KNE) épületekre meghatározott előírásnak nem megfelelő új épületek először kaptak fél év haladékot, ezután pedig további egy évet, ami 2022. június 30-án járt le. Ezután mostanáig már csak BB-s besorolású lakóingatlanok kaphattak használatbavételi engedélyt, vagy annak annak megfelelő tudomásulvételt, hatósági bizonyítványt.

A zöld hitelhez már kellett a BB besorolás

A BB minősítés már feltétele volt annak, hogy új lakás vásárlása vagy építése esetén kedvezményes kamatú, fix 2,5 százalékos zöld hitelt kapjon valaki. Ez a kölcsön azomnban jelenleg nem érhető el, mert kimerült az erre az MNB által adott 300 milliárd forintos keret.

Mi kell a BB besoroláshoz?

BB energetikai besorolást akkor kaphat egy lakóingatlan, amennyiben két feltételt teljesít:

 

  1. az energiafogyasztási értéke 81 és 100 KWh/m²/a között van.
  • Ha 81-nél alacsonyabb, akkor már jobb, AA minősítésű lesz.
  • 100-nál magasabb értéknél viszont rosszabb, maximum CC jár neki.

2. A BB-hez arra is szükség van, hogy az épület energiafelhasználásának legalább 25 százalékát megújuló forrásból kell fedezni. A

z ingatlan energiaigényébe a fűtésre, hűtésre, melegvíz-előállításra és szellőzésre használt mennyiséget számolják bele. A BB minősítéshez legalább ennek negyedét kell megújulókból biztosítani. Ha az ingatlanban nem használnak megújuló energiaforrást, akkor abban az esetben sem kaphat BB minősítést, ha egyébként az energiafogyasztása a 81-100 közötti határértéken belül van.

 

Mi számít megújuló energiahordozónak?

Az Országos Tanúsító Központ leírása alapján a következő megújuló energiahordozókat vehetik figyelembe a tanúsításnál: tűzifa, biomassza, biomasszából közvetve vagy közvetlenül előállított energia, a biogázok energiája, fapellet, agripellet; nap-, szél-, vízenergia, geotermális, geotermikus, hidrotermikus, légtermikus energia; továbbá bizonyos esetekben távhő.
Az újabb haladék megadása nem teljesen váratlan, de olyankor tett újabb engedményt a kormány, amikor a rezsinövekedés miatt az eddiginél is fontosabb lenne csökkenteni az új lakások, házak energiaigényét, akár jogszabályi kötelezéssel is.

A rezsiköltségek növekedése mindenesetre kötelezés nélkül is azt eredményezheti, hogy egyre többen építenek CC-nél jobb besorolású házat. Ennek most már az ingatlanpiacon is kimutatható értéke lesz a lakásárban, a vevőknek ugyanis mostantól nagyon nem mindegy, mennyi energiát fogyaszt a kiszemelt lakás vagy ház. Ez a hitelfelvételnél is számíthat, a bank magasabbra értékelheti a jobb energiaminősítésű ingatlant. A hitelbiztosítéki érték (hbé) meghatározásán túl a megélhetési költségek figyelembe vételénél is alacsonyabb rezsivel kalkulálhat a bank, ami kedvezőbb hitelbírálatot eredményezhet a leendő adósok számára.

A BB besorolás megszerzésének természetesen ára van egy építkezéskor. Lehet, hogy az anyagárak és kivitelezési költségek elszállása miatt valakinek már pont ez nem fér bele a keretébe. Ilyen esetben a megkapott kétéves haladékkal most is belevághat úgy a az építkezésbe, hogy a CC-t célozza meg. Ehhez az kell, hogy 2024. június 30-ig elkészüljön a ház, és meg tudja szerezni rá a használatbavételi engedélyt – írja a Bank360.hu.