Ingatlannet.hu logo

Hangold otthonod Karácsonyra saját kezűleg

Az adventi időszak előtti napokban mi mással is készülhetnénk nektek, mint egy igazán egyszerű, mégis szép és hangulatos koszorú elkészítésének menetével. Az adventi koszorú eredetileg zöld ágakból font, négy gyertyával díszített koszorú, amely már a XIX. század óta az adventi várakozást jelképezi. A négy gyertya az időszak 4 hetét jelképezi, melyek Vasárnap esténként kerülnek meggyújtásra. A hit, a remény, az öröm és a szeretet nem csupán az advent négy hetét, hanem a Karácsony ünnepét is jelentik.

Ebben az időszakban mindenki otthonába húzódik, és készül az ünnepre. Ilyenkor különösen odafigyelünk egymásra, a családunkra. Olyasfajta szeretet járja át a világot, amelyre sokan egész évben várnak, vágynak. A koszorú elkészítése nem csupán jelképes, és nem csupán azt a célt szolgálja, hogy “legyen mit meggyújtani Vasárnap esténként”, sokkal inkább az ünnepi készülődés egyik első lépcsőfoka, otthonod Karácsonyra való hangolásának kezdete. Vonjátok be a családot, a párotokat és a gyerekeket is a folyamatba. Nem csupán a végeredmény lesz sokkal személyesebb, de az elkészítés menete is egy hatalmas élmény lesz majd mindenkinek.

Amit be kell szereznetek:

Koszorúalap és a gyertyák

Alapként szolgálhat:

  • szalma vagy hungarocell koszorú,
  • faágból fonott kör,
  • porcelán, műanyag vagy fa tálcák, tányérok.

A hagyomány szerint három lila és egy rózsaszín gyertya található a koszorún, azonban mára már a választásnak csupán a kreativitás szabhat határt. Színben, méretben és formában is sokszínű készlet vár minket az üzletekben.

Dekor minden mennyiségben

A következő elhagyhatatlan elem a koszorú bevonására szolgáló anyag, amely lehet

  • szőrme,
  • kötött anyag,
  • szalagok,
  • moha, 
  • fenyőág,
  • vagy bármi egyéb amivel a dekorelemek közötti helyet kitölthetjük.

És igen, elérkeztünk a dekorelemekhez. A lehetőségek tárháza itt végtelen: figurák (manók, rénszarvasok, karácsonyfa, angyalok, Mikulás, Diótörő), gömbök, gyöngyök, szárított fűszerek, tobozok, masnik, égősorok, és még sorolhatnánk.

Barkácsanyagok

Természetesen az elkészítésnek van néhány olyan hozzávalója is, amelyek nem túl szembetűnőek, azonban ezek nélkül igen hamar darabokra hullana a koszorú. Ilyen például a gyertyatüske és a ragasztópisztoly.

Mielőtt nekikezdenétek a bevásárlásnak, érdemes körülnézni a népszerű közösségi média felületeken, inspirációt gyűjteni és megtervezni, hogyan is fog kinézni körülbelül a kész koszorú. A vásárlás menetét is lényegesen megkönnyíti, ha már előre tudjátok legalább azt, hogy milyen színvilágot szeretnétek. Miután sikerült mindent beszerezni, kezdődhet is móka!

Az elkészítés menete 5 lépésben:

 

1.Tervezés

Helyezzetek el mindent az alapon úgy, ahogy azt a végső formájában szeretnétek viszontlátni. Próbáljátok ki, hogy valóban elférnek-e úgy az elemek, és valóban azt a látványt nyújtja-e,  ahogyan azt képzeltétek. 

2. Koszorú előkészítése

Amennyiben szalma vagy hungarocell alapot választottatok, úgy ezekre érdemes valamilyen borítást tenni. Ahogyan azt korábban is említettük, erre számos opció létezik, a lényeg, hogy szorosan tekerjétek rá és alaposan ragasszátok rá az alapra a borítást. Amennyiben tálcát használtok alapként, úgy ez a lépés részben kimarad, hiszen itt nem szükséges a borítás, csupán az elemek közötti részt szükséges kitölteni vele.

3. Gyertyák elhelyezése

A koszorú leghangsúlyosabb elemei a gyertyák, így ezeket érdemes először elhelyezni. Gyertyatüske vagy ragasztópisztoly segítségével alaposan rögzítsétek az alaphoz, hiszen az instabil gyertya TŰZVESZÉLYES lehet!

4. Nagyobb méretű dekor elemek elhelyezése

Következő lépésként azokat az elemeket helyezzétek el, amelyek hangsúlyosabbak, nagyobb méretűek. Erre azért van szükség, hogy később a kisebb elemekkel ki tudjátok tölteni majd az ezek között kimaradó helyeket. 

5. Utolsó simítások

Jöhetnek a kisebb elemek, a műhó, a gyöngyök, gömbök és szalagok. Helyezzetek el annyi elemet, hogy azok szépen kitöltsék az esetleges hézagokat, de ügyeljetek rá, hogy ne essetek túlzásba! A koszorú lényegi elemei a gyertyák, így nem érdemes túlzsúfolni apróbb díszekkel, hiszen az elveszi a figyelmet róluk, ráadásul a végeredmény sem lesz túl esztétikus.

 

Nem is az a lényeg, hogy hol vagyok, hanem hogy a békességet megtaláljam. Szerintem erről szól az adventi időszak. A magunk békéjét kell megtalálnunk, a helyünket a világban, hogy megértsük, hol tartunk, s jó úton járunk-e. 

(Rúzsa Magdolna)