Ingatlannet.hu logo

Kimutatták, mennyivel csökkent a gázfűtéses lakások ára

Jobban csökkent a gázfűtéses családi házak ára tavaly év végén, mint a nem gázzal fűtötteké. Különbséget mértek a rezsicsökkentés határát túllépő fogyasztású, és az abba beleférő lakóingatlanok árában is. Ehhez képest a távhős lakások tovább drágultak az általános lakáspiaci visszaesés ellenére az utolsó negyedében. A hazai lakásállomány rendkívül gyenge energetikai hatékonyságú uniós összevetésben.

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői megvizsgálták, hogy hogyan változott a legtöbb energiát fogyasztó, gázfűtéses ingatlanok piaci értéke 2022 második felében a rezsicsökkentés szabályainak módosítását és a gáz világpiaci árának megugrását követően. (A magyar kormány 2022 augusztusától a vezetékes földgáz átlagfogyasztás feletti lakossági árát több mint a hétszeresére, az áram átlagfogyasztás feletti árát pedig mintegy duplájára emelte.)

 

A felmérés eredményei alapján az átlagos négyzetméterárak 2022 negyedik negyedévében jobban csökkentek negyedéves alapon a gázfűtésű (7,6 százalékkal), mint a nem gázfűtésű családi házak (3,3 százalékkal) esetében. A rezsicsökkentett árat fizető, távhős lakások esetében viszont növekedett az átlagos négyzetméterár, 3,1 százalékkal.

 

A gázfogyasztás alapján is van különbség

A hitelezett ingatlanok esetében az energetikai besorolások, az alapterületek és az épületek külső szigetelésére vonatkozó adatok felhasználásával azt is megbecsülték, hogy mely gázfűtésű ingatlanok energiafogyasztása lépheti túl a rezsicsökkentés határát. Az így azonosított ingatlanok átlagos négyzetméterára jelentősen, 9,4 százalékkal csökkent 2022 negyedik negyedévében, miközben a rezsicsökkentés fogyasztási határát nem túllépő gázfűtésű ingatlanok esetében stagnáltak a négyzetméterárak negyedéves alapon – olvasható az MNB lakáspiaci jelentésében. (Az összetételhatás kiszűrésére a hitelezett tranzakciókon becsült lakásárindex alapján kisebb mértékű, 2,5 százalékpont különbség lehetett a rezsicsökkentés határából kilógó és az abba beférő fogyasztású lakóingatlanok árának negyedik negyedévi alakulása között.)

 

rezsi lakás

18 százalékkal drágább a rezsicsökkentett ingatlan

A felmérés eredményei szerint a minden más tulajdonságukban megegyező ingatlanok közt a teljes mértékben rezsicsökkentett energiafogyasztású lakóingatlanok árprémiuma – amit a kedvezőbb energetikai tulajdonságok magyaráznak – 2021 első negyedéve óta 12,6 és 16,9 százalék között mozgott a rezsicsökkentés határát túllépő, gázfogyasztású lakóingatlanokhoz képest. 2022 negyedik negyedévében ez az árprémium enyhén megemelkedett és 17,6 százalékot ért el.

 

Míg a teljes mértékben rezsicsökkentettként azonosított lakóingatlanok árindexe 1,2 százalékkal nőtt 2022 negyedik negyedévében, addig a rezsicsökkentésből kilógó lakóingatlanok esetében 1,3 százalékos csökkenés következett be ezen idő alatt – olvasható a jelentésében.

 

A szakértők szerint az, hogy a rezsiszabályok változása tavaly nem a harmadik, hanem csak a negyedik negyedévben okozta a lakásárak mozgásának kettéválását, azzal magyarázható, hogy az eladók kezdetben vonakodhattak árat csökkenteni, majd amikor visszaesett a piaci kereslet az év végén, kénytelenek voltak korrigálni.

gázfűtéses lakóház

Energiapazarlók a magyar lakások

A hazai lakóingatlanok energetikai hatékonysága gyengének számít európai uniós összehasonlításban. Magyarországon egy átlagos lakás energiafogyasztása 2019-ben alapterület-arányosan évi 227 kWh/négyzetmétert tett ki. Kifejezetten a fűtési célú, alapterület-arányos energiafelhasználást vizsgálva a magyar érték (174 kWh/nm) 60 százalékkal meghaladta az EU átlagát (109 kWh/nm), ez a tagállamok sorában a második legmagasabb fogyasztás volt. Figyelembe véve az országok közötti éghajlati különbségeket is, vagyis hogy Magyarország átlaghőmérséklete magasabb az EU-átlagnál, megállapítható, hogy a hazai lakóépületek rendkívül gyenge energetikai hatékonysággal rendelkeznek uniós összevetésben – hívják fel a figyelmet a jelentésben.

 

Javulás alig látszik. A hazai lakások átlagos fűtési célú energiafelhasználása 2000-ben még lényegében megegyezett az EU-s átlaggal, azonban míg a tagállamok túlnyomó többségében csökkent a fogyasztás, addig hazánkban nőtt. Ez utóbbit az magyarázhatja, hogy Magyarországon a lakóépületek energetikai korszerűsítésének üteme még arra sem volt elegendő, hogy az a jólét növekedéséből eredő többletfogyasztást ellensúlyozni tudja – írják az MNB szakértői.

 

Fordulat a lakáspiacon

2022 második felében a bizonytalan gazdasági kilátások, az infláció emelkedése, valamint a szigorodó lakáshitelezés és emelkedő kamatok miatt fordulóponthoz érkezett a hazai lakáspiac. Visszaestek a lakásértékesítések és elindult az árcsökkenés is. A tranzakciók száma a 2021-es 175 ezerről 2022-ben 142 ezerre csökkent, ami 19 százalékos visszaesést jelent. (Az idei év első negyedévében már 43 százalékos volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest, amely nemzetközi összevetésben is jelentős.) A lakásárak – 2014 óta tartó emelkedés után – 2022 harmadik negyedévében már csökkenni kezdtek: országos átlagban 1,6 százalékkal, majd a negyedik negyedévben 3,6 százalékkal az előző negyedévhez képest. Ezzel némileg enyhült a lakások túlárazottsága: az éves nominális árnövekedés 10,6 százalékra lassult a negyedik negyedévre az MNB adatai szerint.