Ingatlannet.hu logo

Mégsem olyan drágák a lakások Debrecenben és Szegeden?

A 2016-os makrogazdasági változások támogatták a 2014-ben szárnyra kapó ingatlanpiac további bővülését: a javuló munkaerőpiac és jövedelmi helyzet elősegítette a kereslet növekedését. A várakozásokkal ellentétben a CSOK a vártnál kisebb mértékben fejtette ki hatását és az ügyfelek elsősorban használt lakás vásárlására vették igénybe a támogatást.

A panellakások továbbra is népszerűek

Az országos szinten jelentkező ingatlanpiaci bővülés a lakótelepi lakások szegmenséből indult, amely elsősorban a befektetési célú vásárlásoknak köszönhető. A panelfelújítás és a rezsiköltségek csökkenése miatt a panelek megítélése már nem kedvezőtlen, és mivel a téglaépítésű társaiknál alacsonyabb áron vásárolhatóak meg, ezért hamarabb hozzák vissza az árukat.

A nagyvárosokban rendületlen a bővülés

A vidéki nagyvárosok viszonylatából kiemelkedik Győr – 310 ezer Ft/m2 átlagár -, ezután jön Debrecen, Szeged és Pécs, ahol az átlagos négyzetméterenkénti ár meghaladja a 200 ezer forintot.

lakoingatlanok_pecs_szeged_debrecen

Az említett városok közül akad olyan, ahol az országos szinttől jelentős eltérések mutatkoznak, Debrecenben és Pécsen 24%-kal, Szegeden pedig 36%-kal, drágultak a lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti árai az utóbbi két évben. Ez soknak tűnhet, az országos szinten jelentkező változástól – 46% – azonban elmaradnak. A magyar viszonylathoz Debrecen átlagos Ft/m2 árai állnak a legközelebb, a szegedi árak 10%-kal, a pécsiek pedig 21%-kal maradnak el az árszínvonaltól.

Nem kirívóan drágák az egyetemi városok

Az eltérések a különböző ingatlantípusokat vizsgálva is megfigyelhetők. A családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai Debrecenben, Szegeden és Pécsen sem sokkal maradnak el az országos árszínvonaltól, a téglalakásoknál viszont már nagyobb különbségek vannak, a szegmensben a hazai szinttől az említett városok átlagárai 24-34%-kal alacsonyabbak. A panellakások piacán a debreceni árak kiemelkedőek, ehhez képest Szegeden és Pécsen 30-40%-kal kedvezőbb Ft/m2 árakra lehet számítani.

ingatlanarak_pecs_szeged_debrecen

Az albérletárak is felszöktek

Az eladásra kínált ingatlanok mellett az albérletárak is emelkedtek, ehhez azonban egy hullámzó kép társult. 2015-ben országos viszonylatban mintegy 40%-kal emelkedett a kiadó lakások átlagos négyzetméterára, ami ehhez képest Szegeden – 15% -, Debrecenben – 4% – és Pécsen – 26% – visszafogottabban érvényesült éves viszonyaltban. A 2016-os év mérséklődést mutatott, az említett egyetemi városokban viszont folytatódott a mértéktartó árnövekedés, Szegeden egy év alatt további 15%-kal, Debrecenben és Pécsen pedig 5%-kal emelkedtek az albérletek átlagos Ft/m2 árai.

Hogyan keresnek új otthont az érdeklődők?

Az ingatlannet.hu egyik felmérése során az otthonkeresési szokásokat vizsgálta. Az eredmények szerint a megyeszékhelyeken a tégla-, illetve a panellakások élveztek elsőbbséget, főként a 6-15 millió forint közötti, 2-3 szobás ingatlanok voltak népszerűek. Az új lakások iránt a kitöltők mindössze 5,5%-a érdeklődött, az előrejelzések alapján viszont a kínálat bővülésével ez az arány emelkedhet.

A tavaly tapasztalt ütem a várakozások szerint a következő években is fennmaradhat, a kiadó és eladó ingatlanok esetén is. Egy másik tendencia, hogy egyre több újlakás kerül átadásra, melynek köszönhetően gyarapodhat a CSOK igénylések száma, valamint a forgalom is.

Ingatlannet.hu-Otthonkeresői felmérés

Forrás: Ingatlannet.hu