Ingatlannet.hu logo

Még százmilliárdot ad az MNB a zöld hitelre

Az MNB monetáris tanácsának keddi döntése alapján folytatódik az energiatakarékos lakások építésére és vásárlására kedvező kamatozású kölcsönt nyújtó Zöld Otthon Program. A jegybank további 100 milliárd forintos keretet biztosít a zöld hitelre az eddigi kamat mellett.

A kölcsönkonstrukcióban annyi változás lesz, hogy a jelenleginél szigorúbb energiahatékonysági feltételeknek kell eleget tenniük azoknak, akik az újabb 100 milliárdos keretből akarnak majd hozzájutni a nagyon kedvezményes 2,5 százalékos kamatozású zöld hitelhez. Mindezt annak érdekében, hogy még zöldebb lakások, családi házak vásárlását, illetve építését ösztönözze a program – közölte a jegybank. A lakóingatlan változatlanul megkövetelt legalább BB minősítésű energetikai tanúsítványa mellett az ingatlan primer energiafelhasználásának felső korlátja a jelenlegi 90 kWh/m2/év helyett 80 kWh/m2/év értékre csökken, ám a további feltételek változatlanok maradnak. Így a hitel legvonzóbb részéhez, a fix 2,5 százalékos kamathoz sem nyúlt a monetáris tanács a döntésekor.

Tizenötmilliós megtakarítás a vásárlóknak

A monetáris tanács döntésére azért volt szükség, mert hamarosan elfogy az a 200 milliárd forintos keret, amelyet az MNB a 2021. október 4-én indított NHP Zöld Otthon Programjára első körben szánt. Ezért bankok a március végétől sorozatban jelentették be, hogy már nem fogadnak be újabb igényléseket zöld hitelre, április 5-étől pedig már minden bank ezt tette.

Az új lakóingatlant vásárlók vagy építők számára a zöld hitel és a piaci kamatozású hitel között óriási a különbség. A február 25-ig felvett zöld hitelek átlagos értéke 30,6 millió forint volt, és átlagosan 21 éves futamidőre vették fel a lakásvásárlók, derül ki az MNB statisztikáiból. A maximális felvehető összeg 70 millió forint volt legfeljebb 25 év futamidőre.

A Bank360.hu számításai szerint 400 ezer forint nettó fizetéssel és a piaci kölcsönnél 10 évre fix kamattal kalkulálva a legalacsonyabb törlesztőjű, 30,6 milliós zöld hitel ajánlat havi részlete 60 ezer forinttal volt alacsonyabb, mint a legjobb nem támogatott lakáshitelé.

A nemrégen még elérhető választékból a legalacsonyabb törlesztőrészletű zöld hitelre 149 065 forintot kellett fizetni, míg a támogatás nélküli lakáshitelek közül a legalacsonyabb havi törlesztőrészlet 210 641 forintot. Az említett zöld hitel THM-je mindössze 2,05 százalék volt, a támogatás nélküli lakáshitelé viszont Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint 5,99 százalék. A zöld hitel felvevőjének a 30,6 milliós hitel után 37,6 millió forintot kell összesen visszafizetnie, a támogatást nem élvező lakáshitel felvevőjének viszont 15,5 millió forinttal többet, 53,1 millió forint.

Változnak a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program feltételei is

Az MNB a zöld hitelek további finanszírozásán túl a Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program felülvizsgálata során a program feltételeinek szigorításáról döntött. A Zöld Jelzáloglevél-vásárlási Program elindításának elsődleges kezdeti célkitűzése a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtése és a legjobb nemzetközi gyakorlatok meghonosítása volt. A további jegybanki szerepvállalás célja, a magasabb zöld minőséget képviselő jelzáloglevelek kibocsátásának ösztönzése, a program feltételeinek szigorításán keresztül.

A 2022. július 1-jéig életbe lépő módosítások támogatják a legjobb piaci gyakorlatok további térnyerését, a magasabb minőségű zöld jelzáloglevelek térnyerését és a nemzetközi befektetői bizalom növelését. A módosítások részleteinek kidolgozásáról az MNB konzultációt fog folytatni a programban érintett, hazai jelzálogbankokkal. A módosítások hatályba lépéséig az MNB felfüggeszti a jelenlegi feltételek mellett kibocsátott jelzáloglevelek vásárlását, amely alól a már folyamatban lévő kibocsátások támogatása jelent kivételt.