Ingatlannet.hu logo

Megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap, helyette évi két hiteles lesz ingyenes

Átalakul az ingatlanvásárlásokhoz és -eladásokhoz szükséges földhivatali tulajdoni lap másolatok lekérése és ennek ára. Végleg megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap, viszont olcsóbb lesz a hiteles. Ebből évi kettőt kérdezhetnek le ingyen a magánszemélyek.

 

Drágább lesz lekérdezni egy ingatlant

Az új törvényjavaslat jó és rossz hír a házat, lakást eladni vagy venni akaróknak, az ingatlanközvetítőknek és ügyvédeknek, mert megszűnik az olcsóbb, nem hiteles tulajdoni lap lekérésének a lehetősége.

Az eddigi szabályok szerint hiteles és nem hiteles tulajdoni lap másolatot lehet lekérni egy ingatlanról online. A hiteles másolat ára 3600 forint, a nem hitelesé pedig 1000 forint volt. Nem hitelest eddig is már csak az online lekérdezésnél igényelhetünk. A hatályos jogszabály szerint évi két nem hiteles tulajdoni lap másolatot ingyen lekérdezhetteek a magánszemélyek a földhivatali online rendszerből.

Nem lesz már nem hiteles tulajdoni lap

A törvénymódosító javaslat alapján megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap lekérésének lehetősége – online is. Papír ilyen másolatot már 2010. január 1-je óta nem lehetett igényelni, de eddig az interneten keresztül még le lehetett kérdezni. Ez olcsóbb is volt a hiteles másolatnál, hiszen csak 1000 forintba került, míg a másik 3600 forintba. Ez tartalmában egyébként a hitelesítési záradék kivételével megegyezik a hitelessel. A záradék nélkül azonban a felhasználhatósága jóval korlátozottabb, valójában a gyakorlatban csak tájékozódásra szolgál.

A hiteles olcsóbb lesz, mint eddig

Az új törvény elfogadását követően már csak hiteles másolatot lehet kérni. A hiteles tulajdoni lap másolat árát az eddigi 3600 forintról 3000 forintra csökkentik, de az ingatlanokról való jogi információszerzés azért alapvetően drágább lesz, mert ehhez eddig elég volt a nem hiteles másolat is, amelyet 1000 forintért meg lehetett kapni. Ilyet viszont a továbbiakban már nem lehet lekérdezni.

Az ingatlanvásárlásokról szóló szerződések megkötésénél és a lakáshitelek igénylése előtt eddig is mindenképpen lekérték a hiteles tulajdoni lap másolatot. Így ezután ez a kiadás valamivel kisebb lesz.

Magánszemélyeknek évente kétszer ingyenes a hiteles másolat

A magánszemélyeknek megmarad az a kedvezménye, hogy évente kétszer a tulajdoni lap másolata továbbra is ingyen lekérdezhető. Csak ezután már a hitelesből lehet évi kettőt fizetés nélkül letölteni. Akinek nincs szüksége rendszeresen ilyen másolatra (nem ingatlanközvetítő, bank vagy ügyvéd), hanem csak lakásvétel előtt akar tájékozódni a kiszemelt ingatlanról, megnézni az adatait, tulajdonosait, az esetleges terheket, az a törvénymódosítás után is megteheti ezt évente kétszer ingyen a földhivatali online rendszerből való lekérdezéssel. Ha viszont ennél többet akar megnézni egy év alatt, akkor már a harmadiktól darabonként 3000 forintot kell fizetnie.