Ingatlannet.hu logo

Milyen változásokat hoz a Covid-19 az ingatlanpiacon?

Milyen változásokat hozott a covid az ingatlanpiacon?

 

Tavaly az egész világon végigsöpört a koronavírus járvány, amely egyelőre úgy tűnik, hogy idén sem kímél minket. Túlzás nélkül állítható, hogy nincs az életnek olyan területe, amire ne lett volna hatással, amelyet ne érintett volna, és ahol ne kellett volna változtatásokat eszközölni a fennmaradás érdekében. Magánembereket, vállalkozásokat, iparágakat és országokat egyaránt érintett, és kikényszerített egyfajta szemléletváltást a gazdaságban.

 

Egyértelművé vált, hogy vannak olyan iparágak, akik profitáltak a kialakult helyzetből, de az is, hogy vannak kevésbé szerencsés szektorok, amelyek nagyon megszenvedik a változásokat. Ez leginkább azon szegmensekre jellemző, amelyeknél alapvető a személyes jelenlét, ennek következtében a távolságtartás ellehetetleníti a működésüket. Ilyen a vendéglátás, a turizmus, a rendezvény – és utazásszervezés, valamint a kiskereskedelem. Ez utóbbit az online vásárlás térhódítás szorítja háttérbe.

 

A Covid természetesen az ingatlanforgalomra, valamint bérleti piacra is hatással van. Hogy hogyan, azt cikkünkben áttekintjük!

 

A pandémia hatása az ingatlan bérlésre

A bérleti piacra több tényező is rányomta a bélyegét az elmúlt évben. Az egyik ilyen, hogy az életünk szinte teljes egészében az online térbe került át, hiszen sokan home office-ban dolgozunk, interneten nézünk színházi előadásokat, házhoz szállítással rendelünk mindent, még a barátainkkal is online koccintunk. A másik fontos tényező pedig a turizmus teljes leállása. Ez a kettő alapvetően befolyásolja azt, hogy miként is alakul az ingatlanbérletek sorsa.

 

Az üzlet – és irodabérletek piacán tapasztalható némi átrendeződés, hiszen nagyon sokan álltak át az otthoni munkavégzésre, azonban attól nem kell tartani, hogy ez az állapot olyan szinten válna véglegessé, aminek következtében nincs szükség irodahelyiségre. Az ember alapvetően társas lény, szüksége van a személyes interakcióra, emiatt a munkahelyek nem csupán a munkavégzés, hanem a személyes találkozások helyszínei is. Hosszútávon tehát bizonyos, hogy irodákra és üzlethelyiségekre is szükség lesz, ugyanakkor elképzelhető, hogy a biztonság érdekében előtérbe kerülnek a nagyobb, tágas terek vagy éppen az irodákat úgy kell átalakítani, hogy mindenkinek vagy kisebb csoportoknak egy önálló helyisége legyen.

 

A lakásbérlésre, azon belül is az AirBnB-re a turizmus visszaesése nyomta rá a bélyegét. Ennek következtében elmondható, hogy a hosszútávra kiadó ingatlanok száma szemmel láthatóan megnövekedett a koronavírus következtében, valamint a bérleti díjak is mérséklődtek valamelyest az előző évekhez képest.

Ingatlanforgalom a Covid tükrében

Az ingatlanok adásvételénél is érezteti a hatását a járvány. Ez elsősorban abban mutatkozik meg, hogy a home office és karantén miatt keresettebbek lettek a kertes házak, főleg a nagyvárosok közelében. Ennek igen egyszerű az oka: a tavaszi két és fél hónapos bezártság után rengetegen tapasztalták meg azt, hogy egy harmadik emeleti társasházi lakásban ezt az időszakot lényegesen nehezebb és kellemetlenebb eltölteni, mint egy magánházban.

 

Ennek eredményeként megfigyelhető, hogy sokan döntöttek úgy, hogy a nagyvárosból kiköltözve egy kisebb településen vesznek maguknak házat. A szakértők szerint azonban egyelőre ez még csak átmeneti jelenség, nem olyan trend, ami tömegessé válna.

 

A 2021-es prognózisok alapján az ingatlanok árai esni fognak ez év tavaszára, főként, ha nem tér vissza a turizmus, és a tulajdonosok bérbeadás helyett inkább megválnának befektetésként vásárolt lakásaiktól. Persze ez egyelőre csak találgatás, a tényleges trendeket számtalan tényező befolyásolhatja.

Új ingatlanok építése

Magyarországon alapvetően még most is elavultak és régiek a lakóingatlanok, emiatt szükség van azok korszerűsítésére, de még inkább újak építésére. A 2008-as válságot követően tapasztalható volt egyfajta fellendülés, akkor évente akár 20.000 új lakás vagy ház épült. Ebben tapasztalható némi visszaesés, azonban az 5%-os ÁFA-nak, és az egyéb állami támogatásoknak köszönhetően az új ingatlanok építése nem áll le. Továbbra is nagyon fontos, hogy az állam segítse a fiatalok lakáshoz jutását, mert hosszú távon ez is segítheti az ingatlanpiacot.

 

A szakemberek úgy vélik, hogy annak ellenére, hogy az ingatlanpiacot sem kerülte el a Covid hatása, az ingatlan adásvétel nem állt le. Ez azzal magyarázható, hogy az ingatlan válságállóbb, mint más befektetések. Akármekkora válság is van, az ingatlannak mindig meglesz az értéke, hiszen olyat láttunk már a történelemben, hogy papírpénzzel tapétáztak, vagy papírpénzt söpörtek az utcán, de olyat még nem, hogy ezt lakáskulcsokkal tették volna.

 

Ingatlanba fektetni tehát a pandémia időszakában is jó választás, azt azonban ne felejtsük el, hogy egy ingatlan adásvétel esetén minden jogi kritériumnak meg kell felelni ahhoz, hogy később ne érjen minket meglepetés. Ezért érdemes szakember véleményét és segítségét kikérni, ha ingatlanba fektetnénk, vagy esetleg saját részre vásárolnánk!