Ingatlannet.hu logo

Nem az ár a kulcspont otthonkereséskor

Továbbra is bővülés jellemzi a hazai ingatlanpiacot, melyet a CSOK igénylések és a kiadott építkezési engedélyek száma is alátámaszt. Egyes piacokon kezdenek stabilizálódni az árak, míg máshol töretlenül zajlik a drágulás. Az Ingatlannet.hu 2017 elején felmérést végzett a portálon otthont keresők között, melynek célja az otthonkeresői szokások felmérése volt. A kérdőívet január 9 és március 20 között 3760 fő töltötte ki, melynek 67,45 %-át női válaszadók alkotják.

Nem meglepő a családi házak iránti kereslet

Településtípus alapján a megkérdezettek közel ötven százaléka városban keresi új otthonát, a várakozásoknak megfelelően ezen kitöltők körében a legkeresettebb ingatlantípus a családi ház. Ezzel párhuzamosan azok, akik a fővárosban, vagy megyeszékhelyeken keresnek lakóingatlant, szintén nem meglepő módon leginkább tégla- illetve panellakásba költöznének.

Új vagy használt?

Az 5%-os adókulcs az építkezések számát illetően tényleg nagy hatást gyakorolt, de az otthonkeresők nagy részét ez hidegen hagyta. Ezen felül annak ellenére, hogy a CSOK-kal az új lakások piacát szerette volna felpörgetni a kormány, a felmérésben résztvevők 57,55 %-a kizárólag használt, 5,11 %-a kizárólag újépítésű lakást keres, míg 34,65 %-ának nem számít, hogy új vagy használt a lakás, ami után kutatnak. A résztvevők közel ugyanakkora része keresi épp most élete első saját ingatlanját, mint azok, akik már korábban rendelkeztek saját tulajdonú lakással. Annak ellenére, hogy növekszik a bérlakásban élők aránya itthon is, a magyarok 86,3 %-a saját tulajdonú lakásában él.

Kevesebbért vennének családi házat, mint amit a piac kér

A 3760 válaszadó közül 2391-en jelölték be, hogy családi házat keresnek, míg a legkisebb érdeklődés a panellakások (952 jelölés) iránt van. A családi házak iránt érdeklődők 34 %-a 1-5 millió forint, 23,92 %-a 6-10 millió forint, 17,52 %-a pedig 11 és 15 millió forint között szeretne új otthont vásárolni. A felmérésből kapott adataink alapján azon kitöltők, akik családi házat szeretnének vásárolni, átlagosan 10,81 millió forintért szeretnének ahhoz hozzájutni. A kínálati oldal ezzel szemben mást diktál. Az Ingatlannet.hu ingatlanpiaci statisztikái alapján februárban az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterára 184.519 Ft volt országszerte, továbbá átlagos alapterülete 158 m2. Ez alapján a válaszadók átlagosan 68.418 forintot költenének négyzetméterenként új családi fészkük megvásárlására, amely összeg elég távol áll a statisztikáktól.

Az országos átlagot magasra emelő fővárosi Ft/m2 ár az egyik oka annak, hogy a válaszadók árigénye és a kínálat átlagára között ekkora a szakadék. A másik lényeges dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kérdőívet kitöltő családi házat keresőknek csak nagyon kis hányada szeretne a fővárosban új otthonra lelni, így érthető, hogy a vidéken berendezkedni vágyók miért gondolkodnak ilyen alacsony árakban. Némelyik megyében, mint pl. Nógrád, Békés, vagy Tolna, a kínált családi házak átlagos négyzetméterára ára viszont nincs messze attól az ártól, amelytől a megkérdezettek vásárolni szeretnék új otthonukat. Megnyugtató lehet az ingatlankeresőknek az is, hogy ingatlanpiaci szakértők többsége áremelkedés helyett árstabilizációra számít a családi házak piacán az elkövetkezendő hat hónapban.

Az ingatlan struktúrája sorsdöntő lehet

A megkérdezett 3760 fő számára a legfontosabb szempont az otthonkereséskor az ingatlan beosztása, mérete, és a szobák száma, legalábbis ez derül ki az arra a kérdésre kapott válaszokból, ahol különféle szempontokat kellett fontosság szerint értékelni. Ettől a trendtől egyedül csak a Budapesten otthont keresők véleménye tér el, számukra ugyanis a tömegközlekedés elérhetősége, közelsége a legfőbb szempont, amin szintén nem meglepő, hiszen a budapestiek közel fele a közösségi közlekedést használja mindennapi utazásai során.

A felmérésre adott válaszok rávilágíthatnak arra, hogy milyen jellemzőkkel és igényekkel rendelkeznek 2017-ben az otthonkeresők. A válaszok alapján elmondható, hogy a vevők árigénye és az ingatlanpiaci árak bizonyos vidéki helyeken már közelítenek egymáshoz. Illetve nemcsak az derült ki, hogy a használt ingatlanok iránt jóval nagyobb az érdeklődés, mint az újépítésűek iránt, hanem az is, hogy az otthonkeresés során nem az ingatlan ára a legjelentősebb tényező.

Tekintsd meg a témában készült infógrafikánkat és videónkat: