Ingatlannet.hu logo

Szegedi ingatlanpiac: szó sincs a sokat emlegetett ingatlanpiaci válságról?

Áremelkedés a szegedi ingatlanpiacon?

 

A hazai lakáspiacot az évek óta tartó nagymértékű drágulás jellemezte, azonban 2019. második felében már a kínálati árak természetes mérséklődését érezhettük. A 2020-ban, a hazánkban is kirobbanó koronavírus járvány csupán ezt a folyamatot erősítette a magyar ingatlanpiac esetében. A nyár azonban változást hozott magával. Lássuk, hogyan alakult mindez a napfény városában, hogyan reagált a vírusra a szegedi ingatlanpiac!

Így változtak a szegedi árak egy év alatt

Először is vessünk egy pillantást a szegedi lakóingatlanok átlagos négyzetméter árainak alakulására 2020-ban! A tavalyi évben májusig – azaz a vírus első hullámának idejében – stagnálást láthattunk a négyzetméter árak esetén. A nyári, egyébként is lappangó időszak alatt az árak átlagosan 1,7%-kal estek vissza. Júniustól pedig a kereslet enyhe élénkülésének hatására a szeptemberi árak már 445 ezer Ft körül mozogtak, majd a drágulás mértéke az őszi hónapok beköszöntével is emelkedni látszott. A felfelé ívelő tendencia decemberben csúcsosodott ki, ahol az árak átlépték a 456 ezer Ft-ot négyzetméterenként.

A szegedi lakóingatlanok havi átlagos négyzetméter árának alakulása 2020-ban (Ft/m²)

Egyre nő a kereslet a családi házak iránt

Ahogy mindenhol, úgy az ingatlanpiacon is sok változást hozott a 2020-as év. Az évekig tartó áremelkedés, valamint az emberek lakhatási igényei is teljes mértékben megváltoztak. Eddig a kereslet a tégla- és panellakások iránt igencsak magas volt, így magas áron és viszonylag hamar gazdára találtak az eladásra kínált lakások. Azonban a tavalyi év az ingatlanpiacon a lakásárak eséséről és a családi házak népszerűségéről szólt. Ez a kertes házak átlagos négyzetméter árainak alakulásán is jól látszik. Egy év alatt – azaz 2020 januárja és 2020 decembere között – a kertes házak iránt megnőtt kereslet hatására az átlagos négyzetméter árak több, mint 7%-kal emelkedtek az év során. Januárban a családi házak négyzetmétere átlagosan 347 ezer forintba került, ez tavaly decemberben már 30 ezer forinttal volt drágább átlagosan.

Egyes lakóingatlan típusok havi átlagos négyzetméter árának alakulása 2020-ban (Ft/m²)

Még mindig töretlenül magas a téglalakások négyzetmétere

Szegedi viszonylatban a téglalakások négyzetméter ára 2019-ben szárnyalt. 2019 második felében az átlagos négyzetméter ár elérte a lélektani határt, a fél millió forintot. Ezt követően 2020 januárjában azonban újra visszaálltak az árak, sőt 2020-ban nem emelkedett 500 ezer Ft felé a négyzetméterár, amelyet egyre jobban vetette vissza a világjárvány az év során. A 2020-as évben a téglalakások négyzetméteréért átlagosan 472 és 492 ezer forint közötti összeget vártak a lakástulajdonosok.

A panellakások árai továbbra is stagnálnak

A panellakások esetében 2019 első felétől kezdve stagnáló tendenciát tapasztalhatunk. Az átlagos négyzetméter árak 340 és 360 ezer forint között ingadoztak tavaly. A koronavírus járvány sem törte meg a stagnáló időszakot, amely feltehetően a panellakások iránti állandó kereslet miatt van. A 2020-as évet tekintve, az első negyedévben átlagosan 345 ezer forintba került a panellakások négyzetmétere, majd júniustól tapasztalható drágulás. A nyári hónapok alatt érzékelhető volt a kereslet élénkülése, javarészt az újdonsült hallgatók miatt. Ez az árakat is feljebb nyomta, így átlagosan a nyáron 360 ezer forint/m2 áron kerültek meghirdetésre a panellakások. Az őszi hónapok sem hoztak nagy változást, a jelenlegi árak is a nyári szinten maradtak.

Az biztos, hogy az elmúlt év nagy fordulatokat hozott az ingatlanpiacon, amely tendenciák a következő években is még jelen lesznek. Mind a lakástulajdonosoknak, mind a lakásvásárlóknak fel kell venniük a ritmust az új trendekkel. Valószínűleg a koronavírus már nem fogja jelentősebben átalakítani az ingatlanpiacot, ellentében a 2021. január 1-jén hatályba lépett kormányzati rendeletekkel. Az új építésű lakásáfa 27%-ról 5%-ra való csökkentése, valamint az otthonteremtési program egyéb rendelkezései mind hatással vannak az ingatlanpiac jövőjére. A hatályba lépő rendelkezések a korlátozások feloldásával együtt élénkíthetik a piacot. Egyre több vásárló jelenhet majd meg, amely az árakra felhajtó hatással lesz.