star business camera camera-false customer-service delete estate-active estate-upload estimate facebook heart heart-v2 home info login logout message modify notifications pdf search service settings star stat user warning
 • Székesfehérvár
Ft
-
Ft
-

Telek méret

Építés éve

Emelet

Állapot

Bútorozott

Kertkapcsolatos

Mikortól költözhető?

Kert

Akadálymentesített

Falanyag típusa

Fűtés típusa

Parkolás típusa

Kilátás

Erkély-terasz

Közös költség

Ft
Ft

Gépesített

Kisállat hozható

Energiabesorolás

Egyéb energiahatékonysági eszközök

Villany

Víz

Gáz

Csatorna

Egyéb extrák

Ingatlannet kód

Eladó lakás Székesfehérvár

222 találat


INGATLANFIGYELŐ


Keresésednek megfelelő új ingatlanokról e-mailben értesítést küldünk Neked!

KÉREM
1/9 oldal

VÁROS ÉS A KÖRNYÉK BEMUTATÁSA


 • Elhelyezkedés, Fontosabb jellemzők

  Fejér megye és a Székesfehérvári járás székhelyeként, Székesfehérvár az egész Közép-Dunántúli régió központjává nőtte ki magát. Ez nem meglepő, hiszen a Magyar Királyság egyik fővárosa, királyi székhely és koronázóváros is volt. A főváros és a Balaton között pontosan félúton fekvő Székesfehérvár élhető, gazdag sport és kulturális élettel rendelkező, stabil gazdasági berendezkedésű város.

 • Hírességek

  A magyar történelem hajnalának két legkiemelkedőbb alakja kapcsolódik Székesfehérvárhoz, hiszen itt élt Géza fejedelem és Szent István Király is. A magyar irodalom néhány méltán híres személyét is szoros kapcsolat fűzte a városhoz, mint Weöres Sándort, Pilinszky Jánost és Vörösmarty Mihályt. Ami a jelenkort illeti, itt született és tanult Vörös Zsuzsanna olimpiai bajnok öttusázó; Seres Ildikó Jászai Mari-díjas színész; Várkonyi András színész; Karácson Tamás (Fluor) rapper, és Orbán Viktor miniszterelnök.

 • Nevezetességek

  Székesfehérvár számos nevezetessége a keresztény vallás nyomait hordozza magában. A megannyi templom, székesegyház és más építmény közül érdemes megemlíteni a Püspöki palotát és könyvtárat, a vele szemben fekvő Országalmával, Szent István bazilikájának romjait, a Püspöki székesegyházat, a Szent Anna kápolnát és a Ferences templomot és rendházat.

  Történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményének állít emléket az Aranybulla-emlékmű. A városban több képtár is található, mint a Deák Gyűjtemény – Városi Képtár és a Csók István Képtár.

 • Vonzáskörzetben működő nagyobb cégek, vállalatok

  Székesfehérváron helyezkedik el Magyarország legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoportja, a Videoton Holding Zrt., mely az Európai Unióban az első tíz legnagyobb vállalat között szerepel. Elektronikai cikkek gyártásával és velük kapcsolatos szolgáltatásnyújtással foglalkoznak.

  Székesfehérvár egyik legfőbb külföldi tulajdonban lévő cége a Philips elektortechnológiai vállalat. Székesfehérvári székhellyel rendelkezik továbbá az Aloca-Köfém és a Denso, nehézipari vállalat, valamint a 2010-ben újraindult Ikarus autóbuszgyár.

 • Ipar

  Székesfehérvár az első magyar városok között volt, akik gyorsan és jól reagáltak a rendszerváltás következtében megjelenő gazdasági nehézségekre. A városban viszonylag korán elkezdődtek a multinacionális vállalatok térhódításai, melynek révén a települést a „magyar Szilícium-völgy” névvel kezdték illetni. Ma is központi szerepet tölt be a város gazdasági életében az elektronika, a szoftver, az élelmiszeripar és a logisztika. A város a külföldi tőke beáramlásának egyik fő célpontja, nem véletlen, hogy a Közép-Dunántúl GDP-jének egyharmadát adja.

LAKHATÁS


 • Város jellege

  A Magyarország egyik legősibb városaként emlegetett Székesfehérvár történelmi értékei formálják a városképet. A kanyargós, macskaköves utcákkal szegélyezett belváros mentes a zajtól és az autóforgalomtól. Székesfehérvár jelentős turisztikai célpont is, melynek köszönhetően egész évben pezseg a belvárosi élet. Az Európa Nostra-díjas város műemléki főutcájának 2008 és 2013 közötti rekonstrukciója tovább emelte a település szépségét.

 • Városrészek bemutatása

  Székesfehérvár huszonnégy különböző városrészt számlál, melyek közül néhány további alvárosrészre tagolható. A város szívében helyezkedik el a műemlékekkel, sétálóutcákkal, múzeumokkal tarkított belváros, amely a turizmus és közigazgatás központja. A Palota-, Tó- és Vízivárosoknak is megvannak saját lakótelepeik. A település agglomerációjába tartoznak Kisfalud, Börgönd és Csala városrészek is, melyek ritkábban lakott, leginkább családi házakkal szegélyezett területek.

 • Lakosság bemutatása

  Székesfehérvár népessége az ötvenes és kilencvenes évek között növekedett a legnagyobb ütemben, a csúcspontot 1993-ban érte el, azóta évről évre csökken a lakók száma. A több mint százezer-ötszáz főt számláló népességével ma Magyarország nyolcadik legnépesebb városa. A lakosság két százalékát roma, német és szlovák nemzetiségűek teszik ki. A népesség csökkenésének legfőbb oka a szuburbanizáció.

 • Fontosabb zöldövezetek, parkok, kapcsolódó lehetőségek

  Székesfehérvár természetvédelmi területekben gazdag. Itt található a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (Sóstó), a Dinnyési-fertő természetvédelmi terület, az Aszal-völgy, a Jancsár-völgy és a Székesfehérvári Homokbánya természetvédelmi terület. Ugyanakkor a belváros közelében is akad néhány természeti értékekben gazdag terület, köztük a Rácbánya parkkal, ahol gránitkúp és egy újraformált, egykor bányaként működő emlékmű is található. A környéken található kastélyokhoz is kiterjedt zöldövezetek tartoznak, ilyen a Kégl-kastély és kastélykert.

 • Kapcsolódó statisztikák

  Magyarországon, Székesfehérvár gazdasági pozíciójának, virágzó iparának, és a helyi nagyvállalatoknak köszönhetően, Fejér megyében a harmadik legalacsonyabb a munkanélküliség. A havi nettó átlagkeresetet nézve csupán a főváros, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megye előzik meg. A székesfehérvári lakóingatlanok árai országos viszonylatban átlagosnak mondhatóak, az ingatlanok száma 2012-óta ugrásszerűen növekszik. (forrás: Központi Statisztikai Hivatal)

 • Iskolák és fontosabb képzések

  Székesfehérváron huszonhárom általános iskola van, melyek közül több speciális alapfokú képzésű intézményként üzemel. Ilyen többek között a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. A középiskolák közül az Ybl Miklós Pénzügyi és Számviteli Szakközépiskolát, a Gróf Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolát és a Vasvári Pál Gimnáziumot is érdemes megemlíteni. Ami a felsőfokú oktatást illeti, két budapesti egyetem kihelyezett kara is működik Székesfehérváron, ilyen az Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kara és a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. Mindemellett két főiskola is található itt, a Kodolányi János és a Gábor Dénes Főiskola.

KÖZLEKEDÉS


 • Város elérhetősége

  Székesfehérvár gazdasági és ipari versenyelőnyét kiváló infrastrukturális adottságainak is köszönheti. A főváros a 7-es főúton és az M7-es autópályán alig ötven perc alatt megközelíthető. A várost érinti emellett a 8-as főút, Graz irányába, a 81-es Győr felé, a 62-es Dunaújváros és a 63-as főút Szekszárd felé.

 • Tömegközlekedés

  A város tömegközlekedéssel is kiválóan megközelíthető, hiszen mintegy nyolc irányban van vasúti kapcsolata: Veszprém, Szombathely, Balatonfüred, Tapolca, Budapest, Dél-Balaton, Nagykanizsa és Pusztaszabolcs felé. Helyi tömegközlekedés szempontjából is kiválóan frekventált település Székesfehérvár. A közlekedést negyvenegy helyi autóbuszvonal bonyolítja le, kiszolgálva a város ipari parkjait is.

KIKAPCSOLÓDÁS


 • Kulturális lehetőségek

  Vörösmarty nevét őrzi három fontos kulturális intézmény is, ezek a Vörösmarty Színház, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Vörösmarty Mihály Művelődési ház. A város kulturális örökségeit őrzi emellett számos múzeum is, melyek közül a Szent István Király Múzeum, a Fekete Sas Patikamúzeum, a Történelmi Órajáték és Óramúzeum és Hiemer-ház is említésre méltó. Az év során három kiemelkedő rendezvény is gondoskodik Székesfehérvár kulturális életének felpezsdítéséért, ezek a Királyi Napok, az Öreghegyi Mulatságok és a Fehérvári Zenei Napok.

 • Sport

  Székesfehérváron tizenegy sportolási lehetőséget biztosító intézmény található, melyek közül az Alba Regia Sportcentrum, a Bergyó közi Ifjúsági és Sportcentrum, a Videoton Oktatási Központ Sportcsarnok és a Köfém Sportcsarnok is jelentős. A Csitári G. Emil Uszoda és Strandon a sport harmóniába kerül a szórakozással. A Feketehegy-szárazréti sportpálya és a Mezővári József Sportpálya a szabadtéri sportoknak nyújt teret.

 • Szórakozás

  Székesfehérváron egész évben számos rendezvény biztosítja az élénk városi hangulatot. A Koronázási Ünnepi Játékok és az Aranybulla Művészeti Napok során összefonódik a kultúra a szórakozással. Érdemes emellett megemlíteni a Kortárs Művészeti Fesztivált, a Fehérvári Vigasságok – Lecsófesztivált és a Palotavárosi Halünnepet is.

TOVÁBBI HASZNOS LINKEK


Jelentkezz be, hogy el tudd menteni a kedvenc hirdetéseid vagy keresésed!

Klikk ide!Az Ön által megagadott keresési feltételek alapján rendszerünk Székesfehérvár lakásait (panel, tégla és csúszózsalus lakás) listázta. Az Ingatlannet.hu portálján mindig megtalálhatja Székesfehérvár aktuális ingatlanhirdetéseit, legyen szó eladó házról, lakásról vagy albérletről. Székesfehérvár közintézményei: 31 orvosi rendelő, 1 kórház, 21 általános iskola, 12 gimnázium, 27 óvoda, 1 felsőoktatási intézmény, 19 szakközépiskola.