star business camera camera-false customer-service delete estate-active estate-upload estimate facebook heart heart-v2 home info login logout message modify notifications pdf search service settings star stat user warning
 • Szombathely
Ft
-
Ft
-

Telek méret

Építés éve

Emelet

Állapot

Bútorozott

Kertkapcsolatos

Mikortól költözhető?

Kert

Akadálymentesített

Falanyag típusa

Fűtés típusa

Parkolás típusa

Kilátás

Erkély-terasz

Közös költség

Ft
Ft

Gépesített

Kisállat hozható

Energiabesorolás

Egyéb energiahatékonysági eszközök

Villany

Víz

Gáz

Csatorna

Egyéb extrák

Ingatlannet kód

Eladó lakás Szombathely

195 találat


INGATLANFIGYELŐ


Keresésednek megfelelő új ingatlanokról e-mailben értesítést küldünk Neked!

KÉREM
1/8 oldal

VÁROS ÉS A KÖRNYÉK BEMUTATÁSA


 • Elhelyezkedés, Fontosabb jellemzők

  A nyugat királynőjeként is nevezett város Magyarország egyik legrégebben alapított települése, születése egészen a római korig nyúlik vissza. A nyugat-Dunántúli régióban fekvő Szombathely megyei jogú város, Vas megye és a Szombathelyi járás székhelye. A város az Alpokalja és a Kisalföld síkvidékének találkozásánál fekszik. Szombathely természeti és kulturális értékekben gazdag, történelmi város, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán.

 • Hírességek

  A város nagy múltjának köszönhetően a Szombathelyhez kötődő hírességek legjava még a történelmi időkből származik. I.u. 316-ban itt született Szent Márton, tours-i püspök; 1787-ben Szalay Imre, hittudós; 1890-ben Bárdossy László, miniszterelnök és 1893-ban Pető András, orvos, a Pető Intézet megalapítója. Szombathely díszpolgára volt Kossuth Lajos és Weöres Sándor is. A városhoz kötődik továbbá Varga Szabolcs, fotóművész; Hujber Ferenc, színész; Nagy Ibolya, Déryné-díjas énekesnő, színésznő és Garics György, Labdarúgó.

 • Nevezetességek

  Magyarország leggazdagabb fás szárú növénygyűjteményét őrzi a ma már Szombathely belterületéhez tartozó Kámoni Arborétum. A növények között több különleges tölgy-, fenyő- és juharfafajta is megtalálható. Szombathelyen emellett két fürdő is található, a Tófürdő és a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő.

  A város nevezetességeinek számítanak múzeumai is, melyek közül a Smidt Múzeumot, a Fusz Ernő Mentőmúzeumot és a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium Múzeumát érdemes kiemelni. A Szombathelyi Képtár és a Szent Márton Látogatóközpont ugyancsak nagy számú vendéget vonz egész évben.

 • Vonzáskörzetben működő nagyobb cégek, vállalatok

  A település egyik legnagyobb gazdasági szereplője a BPW Hungária Kft., mely a  németországi BPW-Bergische Achsen KG. leányvállalata, a nyugat-dunántúli régió gépjárműiparának meghatározó szereplője. Ugyancsak a járműipar és a mechatronika központja a Delphu Hungária Kft. szombathelyi gyára.

  Szombathelyi központtal működik mindemellett a Falco faipari vállalat, mely mára Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártójává nőtte ki magát. A Jabil Inc. detroiti elektronikai anyavállalt legnagyobb európai gyáregysége Szombathelyen működik.

 • Ipar

  A 2012-es év különösen fontos szerepet játszott a város iparában, hiszen ekkor alapították a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központot, mely egymilliárd euró befektetést és huszonötezer új munkahelyet jelentett, egyik központja pedig Szombathely. A településen emellett két ipari park működik, száznyolcvanöt hektáron a Claudius Ipar Park, hatszáz hektáron pedig az Északi ipari park.

LAKHATÁS


 • Város jellege

  Szombathely rendezett, élhető és tiszta európai város. Az életszínvonal -magyarországi viszonylatban- különösen a nyugat közelségének és az itt működő nagyvállalatoknak köszönhetően igen jó. A hegyek, a tiszta levegő, a parkok és történelmi utcák harmonikus hangulatot kölcsönöznek a városképnek. bár az éjszakai élet és a szórakozási lehetőségek visszafogottabbak, Szombathely kiváló úti cél a kikapcsolódásra és a művelődésre.

 • Városrészek bemutatása

  A történelem során több különálló települést is teljes egészükben Szombathelyhez csatoltak, ilyenek. Szentmárton, Óperint, Gyöngyösszőlős, Gyöngyöshermán, Herény, Kámon, Olad, Perint, Szentkirály és Zanat. A belváros a helyi kulturális élet és közigazgatás központja, a történelmi épület, bevásárlóközpontok és az önkormányzat is itt működik. Mindezt több lakópark is körülöleli, ilyenek a Sallai-telep, a Parkerdő lakópark, az Aranypatak lakópark és a Stromfeld-lakótelep.

 • Lakosság bemutatása

  A város a tizenkilencedik század végén kiemelkedően fontos vasúti csomóponttá vált, ekkor kezdődött nagy ütemben a népességnövekedés, melyet egy újabb hullám követett a szocializmus idején. 1990-óta a népesség kis léptékben ugyan, de csökken. A jelenleg hetvennyolcezer főt számláló lakosság legnagyobb részt magyarokból áll, de nagy számban élnek itt osztrákok, németek és olaszok is.

 • Fontosabb zöldövezetek, parkok, kapcsolódó lehetőségek

  Szombathely környéke, természeti adottságainak köszönhetően bővelkedik kirándulóhelyekben. Az Őrségi Nemzeti Park az Alpokalja és országunk természeti kincseinek egyik fontos központja. Megannyi erdei sétány, túraútvonal és kilátó várja az ide látogatókat. Mindemellett a városban is számos terület áll a természetszeretők rendelkezésére. Ilyenek a Szombathely Csónakázótó, a Múzeum Park, ezredévi Park és a gyerekek egyik kedvenc helye, a Kalandváros Játszótér.

 • Kapcsolódó statisztikák

  A környék ipartelepeinek, a kiváló infrastrukturális adottságoknak és az –elsősorban Ausztriából érkező- külföldi működő tőkebefektetésnek köszönhetően Vas megyében, a második legalacsonyabb a munkanélküliek aránya. Ami pedig a foglalkoztatási rátát illeti, holtversenyben áll az élen Győr-Moson-Sopron megyével. A szombathelyi ingatlanpiaci statisztikák is kedvező helyzetet mutatnak, hiszen az osztrák határ közelsége és a fejlett gazdaság ellenére kedvezőek a lakásárak, főként Budapesthez vagy Sopronhoz viszonyítva.
  (forrás: Központi Statisztikai Hivatal)

 • Iskolák és fontosabb képzések

  Szombathelyen tizenhét általános iskola működik, melyek között néhány intézményben a művészet oktatás kiemelkedő szerepet kap. Ide sorolhatjuk a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézményt és az egyedi tanrenddel működő Apáczai Waldorf Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt is. A város négy gimnáziuma közül a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Gimnáziumát és a Nagy Lajos Gimnáziumot is érdemes megemlíteni. A szakközépiskolák közül a Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola és a Gépipari és Informatikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium is kiemelkedő szerepet játszik, főként a környék iparvidékeinek munkaerő utánpótlásában. A Nyugat-magyarországi Egyetem természettudományi-, műszaki-, bölcsészettudományi-, és sporttudományi képzést is folytat a városban.

KÖZLEKEDÉS


 • Város elérhetősége

  Szombathely kiváló infrastrukturális adottságokkal rendelkezik, Ausztria határától mindössze néhány kilométerre, félúton a magyar és osztrák főváros között. Mindezt bizonyítja az is, hogy számos külföldi nagyvállalat létesített üzemet a környéken. Az európai úthálózat néhány fontosabb eleme keresztül halad Szombathelyen is, gördülékenyebbé téve a nemzetközi forgalmat. Az E59-es nemzetközi főúton Bécsbe, Grazba, Ljubljanába és Mariborba is el lehet jutni. A 2016-ban forgalomba helyezett M86-os úton, Pozsonyon és Győrön át, Budapestre lehet közlekedni.

 • Tömegközlekedés

  Szombathely már a tizenkilencedik században fontos vasúti csomópont volt. Vonattal jelenleg  KőszegKörmendBükSárvárVasvár és  Répcelak irányából közelíthető meg. Ugyanakkor közvetlen összeköttetésben áll Budapesttel, Győrrel, Péccsel, Szentgotthárdon keresztül Graz-cal és Sopronon keresztül Béccsel, illetve Bécsújhellyel. Szombathely kiterjedt helyi és távolsági autóbusz hálózattal rendelkezik. A helyi tömegközlekedést az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. üzemelteti.

KIKAPCSOLÓDÁS


 • Kulturális lehetőségek

  Szombathely kulturális lehetőségeiről a múzeumokon kívül a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ, a Weöres Sándor Színház és az Agora Művelődési és Sportház is gondoskodik. Mindemellett számos rendezvény is megrendezésre kerül a településen, melyek közül a Savaria Nemzetközi Táncversenyt, a Márton-napi Vásárt, a Lamantin Jazzfesztivált, az Iseumi Szabadtéri Játékokat és a Savaria Történelmi Karnevált is érdemes megemlíteni. A Savaria Mozi építészeti szempontból is jelentős kulturális központ Szombathelyen.

 • Sport

  A városban pezseg a sport, a futball, kézi- és vízilabda csapatokat és a sportlétesítményeket illetően is egyaránt. Az Illés Béla Futball Akadémia 2007 óta munkálkodik a színvonalas sportolói képzésen és ezzel együtt a játékos utánpótláson. Az Arena Savaria sport és zenei események lebonyolítására egyaránt alkalmas.

TOVÁBBI HASZNOS LINKEK


Jelentkezz be, hogy el tudd menteni a kedvenc hirdetéseid vagy keresésed!

Klikk ide!Az Ön által megagadott keresési feltételek alapján rendszerünk Szombathely lakásait (panel, tégla és csúszózsalus lakás) listázta. Az Ingatlannet.hu portálján mindig megtalálhatja Szombathely aktuális ingatlanhirdetéseit, legyen szó eladó házról, lakásról vagy albérletről. Szombathely közintézményei: 5 gimnázium, 20 óvoda, 14 orvosi rendelő, 1 kórház, 15 általános iskola, 11 szakközépiskola.