• Baja
Ft
-
Ft
-

Telek méret

Építés éve

Emelet

Állapot

Falanyag típusa

Fűtés típusa

Parkolás típusa

Ingatlannet kód

Eladó lakás Baja

25 találat


INGATLANFIGYELŐ


Keresésednek megfelelő új ingatlanokról e-mailben értesítést küldünk Neked!

KÉREM
1/1 oldal

VÁROS ÉS A KÖRNYÉK BEMUTATÁSA


 • Elhelyezkedés, Fontosabb jellemzők

  Baja a Duna bal partján fekvő város. Kecskemét után Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése, a Bajai járás központja. A folyónak köszönhetően a magyar vízi közlekedés csomópontja, jelentős kikötőközpont. Baja három nagy tájegységgel is határos, a Duna-ártér, a Kiskunsági homokhátság és a Felső-bácskai löszhát találkozásánál fekszik. Belvárosa a Duna bal oldali mellékága, a Sugovica keleti partján fekszik.

 • Hírességek

  A történelem négy kiemelkedő alakja: Beck Károly, költő, gabonakereskedő, Jelky András, felfedező, Mészáros Lázár, hadügyminiszter és Türr István tábornok (1825-1908) Bajához kapcsolódnak. Ugyanakkor a jelenkor néhány kiemelkedő személyisége is Bajához köthető, mint Bajnai Gordon politikus, Papp Dóra, író, Allaga Géza, zeneszerző és Nagy István, festő. Baján tanult és ma Baja díszpolgára országunk egyik nagy büszkesége, Hosszú Katinka.

 • Nevezetességek

  Baja természeti kincsekben és építészeti remekművekben egyaránt gazdag, nem beszélve a hungaricumnak számító bajai halászléről. A belvárosban sétálva érdemes megtekinteni, többek között a Szentháromság teret a Szentháromság szoborral, A Grassalkovich-palotát, a Bácskai Kultúrpalotát, és a sétálóutcát.

  A természethez közel fekszik a Türr István emlékmű, a Halászpart és a Petőfi-sziget is, melyek kikapcsolódásra, művelődésre és aktív pihenésre egyaránt kiválóan alkalmas helyszínek. A gyönyörűen felújított Tóth Kálmán tér pedig a belváros szívében várja a látogatókat egész évben.

 • Vonzáskörzetben működő nagyobb cégek, vállalatok

  Baján található az Agrotech Magyaroroszág Kft. mezőgazdasági gépek importálásával, értékesítésével, szervizelésével foglalkozik. A transznacionális vállat magyarországi képviselője országszerte járul hozzá a mezőgazdasági termelők technikai ellátásához. A Trigo Kft. kizárólag magyar tulajdonban lévő, nagy múltú cég, terménykereskedéssel és imputanyag értékesítéssel foglalkozik.

  Baja élelmiszeripara is jelentős, hiszen itt található a Délhús Zrt., mely húsfeldolgozás mellett az élelmiszer-kereskedelemben is aktívan vesz részt országszerte. A feldolgozóiparral és bőriparral egyaránt foglalkozó Bácska Agrár-Ipari Rt. is szintén bajai.

 • Ipar

  Baja ipari felemelkedése a tizenkilencedik század végére tehető, előtte a mezőgazdaság dominált a településen. Az ipar szerepe viszonylag gyengült, mikor elvesztette megyeszékhely státuszát, de a hetvenes években újabb erősödést mutatott. A rendszerváltást követő gazdasági visszaesés itt is érvényesült. Ma a mezőgazdaság mellett könnyűipara jelentős, feldolgozóipari üzemek, főként a malomipar, bőripar, posztóipar, faipar, építőipar és az élelmiszeripar területén kiemelkedő.

LAKHATÁS


 • Város jellege

  Baja százhetvennyolc négyzetkilométeren elterülő folyóparti város. A Sugovica nyugati partján fekvő Petőfi-sziget, és a vele szemben elterülő belváros a természet és a pezsgő városi élet harmóniáját teremti. Ez a kettősség az egész városra jellemző, aki vonattal érkezik Bajára, rögtön belebotlik a vasútállomáshoz tartozó gyönyörű kertbe. A természeti kincsek, a halászat, a vízi sportok és a napsütéses órák magas száma vidám és élettel teli hangulatot kölcsönöz a városnak.

 • Városrészek bemutatása

  A Duna keleti oldalon található a belváros a főterekkel, műemlékekkel, templomokkal. A belváros peremén, Rókusváros, Homokváros, Szállásváros, Józsefváros és Kiscsávoly található, ahol legfőképp lakó és ipari parkok, kertvárosok vannak. Nyugat felé haladva. Ahogy a Dunához érünk, Baja kikötőjébe botlunk, mely a dunai kereskedelem és közlekedés fontos csomópontja. A folyó nyugati oldala pedig szinte érintetlen erdővel borított zöld övezet.

 • Lakosság bemutatása

  Baja lakossága egészen a kilencvenes évek kezdetéig folyamatosan és viszonylag nagy léptékben növekedett, azóta viszont csökken. A városban mára alig több, mint harminchatezer fő él, amely a bajai járás lakosságának közel fele. A kétszáz fő/négyzetkilométert számláló népsűrűség legnagyobb arányban magyarokból áll. A lakosság öt százaléka német, két százaléka pedig horvát, a maradék egy százalék egyéb nemzetiségű.

 • Fontosabb zöldövezetek, parkok, kapcsolódó lehetőségek

  Kevés helyen van még a világon olyan lenyűgöző folyami ártér, mint Baján és körékén. Nem meglepő, hogy a területen több parkerdő és tanösvény létesült, melyek közül a Sötétvölgyi parkerdőt, a Tüskeerdei parkerdőt, a Malomtetői tanösvényt és a Bárányfoki tanösvényt érdemes megemlíteni. A természet közelében való kikapcsolódáshoz azonban nem kell messzire mennünk a belvárostól, hiszen a Petőfi-sziget számos üdülési, sportolási lehetőséget kíván a vízen és a zöld övezetben egyaránt.

 • Kapcsolódó statisztikák

  Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye után Bács-Kiskun megyében a legtöbb az ezer lakosra jutó vállalkozások száma. Ami a foglalkoztatási rátát illeti, a térség ugyancsak jól szerepel. Ez köszönhető többek között a kecskeméti Mercedes gyárnak, és Baja nagyvállalatainak. A bajai lakások és lakóházak a környék jó infrastrukturális adottságai ellenére országos viszonylatban olcsónak mondhatóak. (forrás: Központi Statisztikai Hivatal, ingatlannet.hu)

 • Iskolák és fontosabb képzések

  Baján a sport és művészoktatás korai ápolása kiemelkedő szerepet kap, hiszen több alapfokú művészeti és sport iskola üzemel. Ilyen a Danubia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola és a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola. A településen és környéken működő iparágak munkaerő utánpótlását biztosítják a középiskolák. Érdemes kiemelni a Bajai Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolát, a Bereczki Máté Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Szakképző Iskolát és a Sportiskola, és a Türr István Gazdasági Szakközépiskola. Pedagógusképző, nemzetiségi, idegennyelvi és gazdaságtudományi intézetekkel működik az Eötvös József Főiskola.

KÖZLEKEDÉS


KIKAPCSOLÓDÁS


 • Kulturális lehetőségek

  Baján három említésre érdemes kulturális intézmény is üzemel, az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ, a Belvárosi Közösségi Ház és a Városi Színházterem. Baján a múzeumokból sincs hiány. Itt található a Türr István Múzeum, a Nagy István Képtár, az Éber Emlékház és a Bácskai Kultúrpalota is. A kulturális élet felelősei közül két színi társulatot is érdemes kiemelni, a Bajai Fiatalok Színházát és a Rábl színpadot. Baján minden év júliusában megrendezésre kerül a Bajai Népünnepély – Bajai Halfőző Fesztivál hagyományőrző programsorozat.

 • Sport

  A Duna és a Sugovica lehetővé teszi a vízi sportokat, legyen szó sporthorgászatról, úszásról, kajakozásról, kenuzásról. A vízi sportok szerelmesei egész nyáron találhatnak elfoglaltságot maguknak. Mindemellett kosárlabda-, röplabda-, asztalitenisz-, vízilabda-, floorball-, sakk-, triatlon- és tenisz-klub is működik a településen. A bajai Malom Club wellness szolgáltatásai mellett a sportnak is teret ad, bowlingozási, fallabdázási lehetőségeivel. A Duna és a Sugovica lehetővé teszi a vízi sportokat, legyen szó sporthorgászatról, úszásról, kajakozásról, kenuzásról. A vízi sportok szerelmesei egész nyáron találhatnak elfoglaltságot maguknak. Mindemellett kosárlabda-, röplabda-, asztalitenisz-, vízilabda-, floorball-, sakk-, triatlon- és tenisz-klub is működik a településen. A bajai Malom Club wellness szolgáltatásai mellett a sportnak is teret ad, bowlingozási, fallabdázási lehetőségeivel.

TOVÁBBI HASZNOS LINKEK


Az Ön által megagadott keresési feltételek alapján rendszerünk Baja lakásait (panel, tégla és csúszózsalus lakás) listázta. Az Ingatlannet.hu portálján mindig megtalálhatja Baja aktuális ingatlanhirdetéseit, legyen szó eladó házról, lakásról vagy albérletről. Baja közintézményei: 13 orvosi rendelő, 1 kórház, 7 általános iskola, 3 gimnázium, 5 óvoda, 1 felsőoktatási intézmény, 7 szakközépiskola.