Ingatlannet.hu logo

Mutatjuk, mit kell tudni az energetikai tanúsítványról 2024-ben

 

A rezsidíjak emelkedése miatt ma már nem mindegy, hogy mennyi energiát fogyaszt a lakás, amelyben lakunk, vagy amit meg akarunk vásárolni. Erről közöl hiteles információkat az energetikai tanúsítvány (közismertebb nevén az energiatanúsítvány), amit minden új lakóingatlan építéséhez, a meglévő eladásához vagy bérbeadásához el kell készíttetnünk egy tanúsító szakemberrel. A megújult tanúsítvány a korábbinál részletesebb felújítási javaslatot is tartalmaz, így segíthet nekünk a korszerűsítés megtervezésében és az energiaköltségek csökkentésében. Összefoglaltuk, hogy mit kell tudni 2024-ben a megújult energiatanúsítványról, hogyan és mennyiért szerezhetjük azt be.

 

Új épületenergetikai szabályok léptek hatályba 2023. november 1-jétől, és megújult az épületek energetikai tanúsítási rendszere is. 2024. januártól már minden ingatlan eladásánál vagy bérbeadásánál és az új épületek kivitelezésénél az újfajta energetikai tanúsítványt kell elkészíttetni.

 

Mikor kell energetikai tanúsítványt készíteni?

Szinte minden lakó és szolgáltató funkcióval rendelkező épület energetikai jellemzőit tanúsítani kell.

Az erről szóló kormányrendelet szerint tanúsítani kell – ha még nem rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal – az épület energetikai jellemzőit

  • új épület építése,
  • meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység (lakás, kereskedelmi és vendéglátóipari üzlet, szálláshely szolgáltató épület) eladása vagy bérbeadása,
  • 500 négyzetméternél nagyobb hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén.

 

Nem kell viszont energetikai tanúsítás többek közt

  • 50 négyzetméternél kisebb épületre, amely nem csatlakozik más épülethez,
  • évi 4 hónapnál rövidebb ideig lakhatás és pihenés céljára használt épületre,
  • hitéleti célra szánt épületre,
  • olyan épületre, amely a használatbavételi engedélyt (vagy bejelentést) megelőzően cserél tulajdonost.

 

Ma már szükséges lehet az energetikai tanúsítvány kiállítására akkor is, ha valaki új ingatlan vásárlásához vagy energiamegtakarítást eredményező beruházáshoz hitelt vagy otthonfelújítási támogatást igényelt, és a teljesülést igazolni kell.

 

Mi az energetikai tanúsítvány?

A hiteles energetikai tanúsítvány az ingatlan tulajdonosa, vevője vagy bérlője számára közöl információkat az épület energetikai állapotáról és szén-dioxid kibocsátásáról. Ennek az a célja, hogy ösztönözze az épület energetikai korszerűsítését és hozzájáruljon az energiaköltségek csökkentéséhez.

Az épületet az összesített energetikai jellemzője és a CO2-kibocsátása alapján hatékonysági kategóriákba sorolják – meghatározott módszerek alapján – a tanúsítást végző szakemberek. 2023. novembertől egy nyomtatott betűs jelzésű, 12 fokú skálán sorolják be az ingatlanokat az A+++ kategóriától (nulla energiafogyasztás, ami elfogyasztott és újratermelt energiát jelent) a leggyengébb (energiapazarló) I kategóriáig.

 

Minél jobb az ingatlan besorolása, annál energiahatékonyabb, ami az alacsonyabb rezsiben is megmutatkozhat. A magasabb kategóriájú ingatlanokat magasabb áron lehet értékesíteni, mint az alacsonyabb besorolásúakat.

energetikai tanúsítvány

 

Magyarországon 2016 és 2023. október között egy dupla betűs jelzésű, szintén 12 fokú skálát tartalmazó energetikai tanúsítványt használtak, amelynél a legjobb besorolás az AA++ (minimális energiaigényű) kategória volt, míg a legrosszabb a JJ (kiemelkedően rossz) kategória. Ezek a kiéllításuktól 10 évig érvényesek, de ha eladnánk az ingatlanunkat, akkor 2024-tól már új tanúsítványt kell készíttetni.

 

Ezek voltak a 2023. október végéig kiállított energetikai tanúsítványok besorolási osztályai:épületek energetikai besorolása 2023

Mit tartalmaz a tanúsítvány?

Az új energetikai tanúsítvány bővebb a korábbinál. Nem csak a teljes épület energiahatékonyságát értékeli, hanem az egyes épülettechnikai rendszereket (mint a fűtés, légkondicionálás, szellőzés, világítás, használati melegvíz) és az épületszerkezeti elemeket is, külön-külön. Ezek a szakembereknek, míg a felújítási, azaz “energiamegtakarításra irányuló” javaslat az épület tulajdonosának lesz hasznos (ebben az ingatlan jelentős felújítási követelményszintjére, valamint a közel nulla energiaigény követelményszintjének teljesítésére tesz javaslatot a tanúsító szakember).

 

Az új energiatanúsítványnak tartalmaznia kell többek közt

  • az összefoglaló lapot,
  • a tanúsított ingatlan határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek tanúsítás idején meglévő állapotának adatait,
  • az energiafelhasználási adatokat az ingatlan energiahordozónkénti számított energiafogyasztásáról és felhasználási céljairól,
  • a korszerűsítési javaslatokat és a korábbinál bővebb fotódokumentációt,
  • a közérdekű nyilatkozatok és az alkalmazott szabványok listáját,
  • a mintalapokat az épülettechnikai rendszerek, alternatív energiák, szerkezeti elemek, valamint épülettípusok ikonjaival,
  • a tanúsító adatait,
  • a tanúsítvány kiállításának időpontját,
  • a tanúsítvány azonosító kódját (HET-szám),
  • a tanúsítvány QR-kódos elérhetőségét az Országos Építésügyi Nyilvántartás felületen (www.e-epites.hu) – az utóbbit papír alapon is megkapja a lakástulajdonos a tanúsítótól.

Meddig érvényes?

Az új energiatanúsítvány a kiállításától számítva 5 évig érvényes, az elkészítése a tulajdonos vagy a bérbeadó feladata, új építésű ingatlan esetén a használatbavétel előtt az építtetőé.

 

Mennyit kell fizetni érte?

A tanúsítvány kiállításának díja az ingatlan méretétől függ, általában néhány tízezer forint (25-50 000), a kiszállással és felméréssel együtt.

 

Ki készítheti el a tanúsítást?

Épületenergetikai tanúsítványt csak felsőfokú szakirányú végzettséggel és megfelelő vizsgával rendelkező tanúsító készíthet, aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében.

A tanúsítók 2023 novembere óta új számítási módszertannal készítik a tanúsítást. Az épületeket az energiafogyasztás (az összesített energetikai jellemző) mellett már a CO2-kibocsátás szerint is minősítik, és külön-külön értékelik az épületek határoló és nyílászáró szerkezeteinek, valamint az épülettechnikai rendszereinek állapotát is. Megváltozott az E-tanúsítás online alkalmazás is, ahová az ingatlan adatait és fotóit, valamint az energetikai számításokat töltik fel a tanúsítók. Ezek alapján az elektronikus program automatikusan generálja a Hiteles Energetikai Tanúsítványt (HET) és annak kódszámát.

Mindezek alapján az új tanúsítvány a korábbinál részletesebb energetikai korszerűsítési javaslatot is tartalmaz a tulajdonos számára. A tanúsítványból az is kiderül, hogy hol kaphat a tulajdonos vagy a bérlő további információt és segítséget az ingatlan korszerűsítésével kapcsolatban, valamint az, hogy ehhez a Magyar Mérnöki Kamara ingyenes energetikai tanácsadást biztosít.

 

Hol kell közzétenni az energetikai besorolást?

Amikor eladásra vagy bérletre hirdetünk meg egy ingatlant, a hirdetésben kötelező közzétenni az ingatlan betűjeles energetikai besorolását.

 

Hol nézhetem meg egy ingatlan energetikai besorolását?

Az Országos Építésügyi Nyilvántartásban (E-epites.hu), az E-tanúsítás aloldalon bárki számára kikereshető egy ingatlan energetikai tanúsítványának besorolása, és ehhez nem kell ügyfélkapus azonosítás vagy bármilyen regisztráció. Az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartásában kereső segítségével megtalálhatjuk egy ingatlan energetikai besorolását a címe alapján. Elegendő az utcát megadni, ha nem tudjuk a házszámot, akkor az adott utcában láthatjuk mindegyik háznak a minősítését, amelynek készült már tanúsítványa.

energiatanúsítvány

A részletes keresőben a tanúsítvány HET-száma és a kiadásának dátuma alapján is indítható szűrés. A keresés eredményeként megtudható az ingatlan betűjeles energetikai besorolása, az energetikai tanúsítványának a száma és a feltöltésének ideje, amelytől számítva 5 évig hatályos. (A régi tanúsítványoknak nem látható a teljes HET-száma, de az energetikai besorolás megismerhető.) A teljes műszaki dokumentum viszont nem tölthető le a nyilvánosság számára.