Ingatlannet.hu logo

5 dolog, amit még idén meg kell tenned otthonod védelmében

Nemsokára a karácsonyi díszeket és a bejglit felváltja a konfetti és a pezsgő, és beköszönt az újév. Hazánkban szokatlanul meleg volt a december, de a január és a február tartogat még hideg időket számunkra, úgyhogy érdemes a ház körüli teendőket még most elvégezni, hogy nyugodtan nyithassuk meg az 2016-os évet.
Ha ezeket a tippeket betartod, akkor garantáltan hátradőlve élvezheted a Szilvesztert, és semmiféle meglepetés nem fog érni télen az otthonod karbantartásával kapcsolatban.

havas ház

Teszteld a riasztó berendezéseket

Ezt nagyon sokszor meg kellene tenni az év folyamán, de az ünnepek környékén pláne nem szeretne senki emiatt bosszankodni. Teszteld a füstjelzőt, és a szénmonoxid érzékelőt, valamint a riasztórendszert. Bizonyosodj meg róla, hogy az elemek működnek a berendezésekben, és arról, hogy minden megfelelően működne baj esetén.
Hogyha gyermekeid vannak, akkor a menekülési útvonalak és vészkijáratok ellenőrzése is hasznos lehet, valamint érdemes átbeszélni velük, hogy mint kell tenni tűz esetén.

Ellenőrizd az ereszcsatornát és a tetőt!

A fáról lehulló falevelek az ereszcsatornába kerülve eltömíthetik azt, ami miatt az esővizet nem tudja megfelelően elvezetni, így a víz beszivároghat az otthonunkba.
A tetőt is érdemes megvizsgálni, hogy el fogja-e bírni a majd ránehezedő havat, valamint azt is érdemes megnézni, hogy a hólé ne tudjon majd beszivárogni a tető alá.
Ne feledd, mindkét ellenőrzést érdemes profikra bízni!

Vizsgáld át otthonod szigetelését, burkolatát!

A házakon megjelenő apró repedésekbe víz szivárog, ami télen megfagyva tágítja a repedéseket, így érdemes körbejárni a házat, és még a fagyok előtt betömíteni ezeket az apró repedéseket, hogy ne okozzanak károkat az otthonában.

Ajtók és ablakok

A rosszul záródó nyílászárók nagyon meg tudják emelni a gázszámlát, ezért érdemes átvizsgálni az ajtókat és ablakokat, megtalálni azokat a réseket ahol bejön a hideg, és eltakarni őket, akár egy huzatfogó párnával vagy takaróval. Bár evidensnek tűnik, sokaknak nem jut eszébe, pedig így sokat lehet spórolni a téli hónapokban.

A fűtési rendszer karbantartása

Érdemes az egész fűtési rendszert évente szakemberrel átvizsgáltatni, hiszen azok a fűtésrendszerek, amelyek nincsenek karbantartva, akár súlyos baleseteket is okozhatnak.

Reméljük, hogy hasznosak voltak a tippjeink! Sikerekben gazdag újévet kíván az Ingatlannet.hu csapata!