Ingatlannet.hu logo

Elszálló albérletárak – Hol, mire számíthatunk?

Az év elejétől egyre kedvezőbb feltételekkel igényelhető CSOK eredményeképpen a téglalakások és panellakások országos szinten egyre közelítenek a válság előtti árszinthez. 2016 második felében megéri ingatlanba fektetni? Hol, milyen megtérülésre számíthatunk az albérletárak alapján?

A fotó készítője Anthony Gideon Pexels-ről

Budapesten idén 1,01%-kal emelkedtek az albérletárak 2015-höz képest, ám az előrejelzés szerint szeptemberben nagyobb áremelkedésre számíthatnak a kiadó lakást keresők. A fővárosban messze a legmagasabbak a bérleti díjak: jelenleg átlagosan 3.148 forintba kerül egy budapesti albérlet egy négyzetmétere, ami majdnem kétszerese a vidéken tapasztalható négyzetméteráraknak. Ez a tendencia 2014 -től érzékelhető, azóta folyamatosan a válság alatt elért 2.542 forintos csúcs felett van az átlagár.  Az alábbi diagramon az egyes kerületek albérletárai láthatóak.  Huszonhárom kerületből tizenötben a fővárosi átlag alatt bérelhetünk lakást. Amennyiben az a cél, hogy a megvásárolt ingatlant kiadjuk a későbbiekben, érdemes a központhoz minél közelebb lévő lakást vásárolni. Általában a 1,5-2 szobás lakásokat keresik jobban, mind a bérelni, mind pedig a vásárolni vágyók.

augusztus MTI diagram 1
Forrás: Ingatlannet.hu

Az összehasonlíthatóság kedvéért vegyük az alábbi példát: átlagárakkal számolva egy 60 négyzetméteres eladó XIV. kerületi téglalakást megközelítőleg 25.080.000 forintért vásárolhatunk meg. Havi 139.000 forinttért kiadva mintegy 15 év alatt térül meg. Természetesen ez egy durva becslés, hiszen nem számoltunk az adásvétellel járó költségekkel, valamint az évek alatt felmerülő ráfordítási költségekkel sem.

Hasonló, a válság előtti szintet túlszárnyaló tendencia figyelhető meg Magyarország hat legnagyobb városában is, amely alól egyedül Miskolc városa képez kivételt. Miskolcon ugyanis az albérletárak a mélyponthoz közelítenek. A kiadó ingatlanok négyzetméterenkénti átlagárai Debrecenben 8,3;  Szegeden 24,6;  Pécsen 5,5 százalékkal növekedtek az előző évhez képest, még Győrben 4,6 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

augusztus MTI diagram 2

Forrás: Ingatlannet.hu

Az előbbi példa szerint számolva Debrecenben mintegy 17.845.000 forintba kerülne egy 60 négyzetméteres téglalakás, ami havi 112.800 forinttért kiadva szintén valamivel több, mint 13 év után térül meg. Ugyanezen számításokat elvégezve Pécsett és Miskolcon a 12., Szegeden a 13., Győrött pedig a 15. évben érné el egy befektetési céllal vásárolt 60 négyzetméteres téglalakás a vételárát. Összességében tehát elmondható, hogy jelentős különbség csupán az árakban figyelhető meg, egy ingatlanbefektetés közel azonos időtávon térül meg. 

Az elmúlt évet tekintve az albérletek piacán lassult az növekedés mértéke, azonban a vizsgált hat nagyvárosban már a válság előtti szintek fölött mozognak az árak, s hosszútávon továbbra is emelkedni látszik.

Nézd meg videónkat a témában: https://www.youtube.com/watch?v=bLzS_lcfWps