Ingatlannet.hu logo

Év végére befagyott az ingatlanpiac?

Az elmúlt időszakban akarva, akaratlanul számos felületen jöttek szembe velünk az ingatlanpiaci „boom”-ról szóló hírek, az év utolsó negyedévében viszont ez a hullám mintha csillapodott volna. A téli időszakban valóban szinte a nullával egyenlő a lakásvásárlási kedv, így az eladó ingatlanok hiába várják új gazdájukat?

ingatlanpiac 1

Forrás: colsonbuilt.com.au

A folyamat elején járunk

Egyes becslések szerint az áremelkedés egy hosszú távú ciklus, melynek felfutása még eltart a következő néhány évben – ez a tendencia azonban nem folyamatos. Az élénkülés elsősorban a használt lakások eladását érinti, a fejlesztések fellendülésére még várni kell. Ennek hátterében sokak szerint a jelenlegi áfakulcs és az építőipar szűk kapacitásai állnak. A további emelkedést az elemzők sem tudják megbecsülni, de nem is érdemes, mivel egy folyamat elején tartunk. A lakáspiacot jelenleg egy kettéosztottság jellemzi, egyrészt a népszerű területeken a bővülés gyors, másrészt a kevésbé kedvelt helyeken a növekedési ütem lassú, így a felzárkózás elhúzódhat. Az építkezések nehezen akarnak beindulni, az idei negyedik negyedévben kb. 3000 építési engedélyt adtak ki, míg a januártól szeptemberig terjedő időszakban 2,5-szer többet. 2014-hez képest ez ugyan növekedést jelent, azonban ez a szint még mindig jelentősen elmarad a válság előttitől.

ingatlanpiac 2

Forrás: portfolio.hu

Erősödés 2015-ben

Az eladott lakások száma idén novemberben a tavalyi időszakkal nagyjából megegyezett, az éves összforgalmat tekintve viszont az előző évhez képest 30%-os növekedés figyelhető meg. Amennyiben a decemberi tranzakciószám is az előző évhez hasonlóan alakul, a 2015-ös év lesz a legerősebb a válságot követően. Budapesten nagyon kelendőek a panellakások, melyek átlagosan 1,5-2 hónap alatt találnak új gazdára, de a téglaépítésű otthonok is mindössze 2,5-3 hónapot töltenek a piacon.

Mérséklődő forgalom, komoly vevők

A hűvösebb idő beálltával a lakáseladások forgalma csökkent, a piacon megjelenő vásárlók több mint harmada befektetési célból vásárol új ingatlant, de jelentős részt képviselnek az első lakásvásárlók is. A keresletindex ugyan jelentősen visszaesett, viszont az érdeklődők komoly szándékkal jelennek meg a piacon. Az eladókra a fővárosban, és vidéken is az jellemző, hogy nagyobb lakásokba költöznének. Mivel nemcsak az eladások, hanem a bérleti díjak esetén is jelentős drágulás vált megfigyelhetővé az elmúlt időszakban, így sokakban felmerül a kérdés, mi éri meg jobban: kibérelni egy lakást vagy inkább hitelt felvenni és így egy saját otthonra szert tenni? A szakemberek szerint – amennyiben hosszabb időtávra tervezzük az elhelyezkedést az adott városban – az utóbbi alternatíva kifizetődőbb.

ingatlanpiac 3

Bérelni vagy megvenni?
Forrás: Ingatlannet.hu

Visszaesés a forgalomban, így az árakban is?

A forgalom csökkenése nem vonta maga után az árak mérséklődését, a lakóingatlanok árának növekedése az őszi szezonban sem állt meg, az üteme viszont lassult. A hazai panel-, illetve téglalakások esetén 2015. augusztus és október között volt egy nagyobb ugrás, melyet novemberben egy sokkal visszafogottabb gyarapodás követett. Az eladó családi házak árai ebben az időszakban nem szöktek fel olyan mértékben, mint az előző két ingatlantípus esetén.

ingatlanpiac 4
Az egyes ingatlantípusok nominál m2 árainak alakulása 2015. második felében
Forrás: Ingatlannet.hu

ingatlanpiac 5

A m2 árak változási üteme
Forrás: Ingatlannet.hu

Az ingatlanárak lassabb növekedésének, illetve az eladási forgalom visszaesésének hátterében több tényező is szerepet játszhat. Ezek közé tartozik, hogy az ingatlanvásárlási kedvet befolyásolja az időjárás, az év utolsó szakaszában pedig alapvetően ritkábban mozdulnak ki az emberek otthonaikból. A családok esetében az iskolaszezon miatt nem túl népszerű a téli hónapokra időzített lakásváltás, ezenkívül a költözés több kellemetlenséggel járhat a rossz időben, mint a tavaszi, illetve a nyári szezonban. Az év ezen időszakának középpontjában így inkább az információgyűjtés, tervezgetés áll, melyet elősegíthet a javasolt áfacsökkentés a lakásépítésekre vonatkozóan.