Ingatlannet.hu logo

Elárverezheti az állam a híres Bauhaus villanegyed első házát

A modern magyar építészet epicentrumában, az egységes tervek alapján az 1930-as években felépült pasaréti Napraforgó utcában lévő villa kerülhet az államtól magánkézbe. A több száz millió forintot érő műemlék ingatlanra június 20-án már kiírták az árverést, de aztán 22-én reggel törölték. 

 

Építészeti gyöngyszemre bukkant az Ingatlannet.hu a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) árverési hirdetményei között. Június 20-án ugyanis árverésen hirdették meg a pasaréti, Napraforgó utcai kísérleti lakótelep egyik épületét. Az egységes koncepció alapján a 30-as évek elején felépült mintatelep a hazai Bauhaus építészet egyik kiemelkedő emléke. Az ennek elején lévő villának már a kikiáltási árát is 226 millió forintban határozták meg.

 

Az 1,08 hektáros területen 1930-1931-ben tizenhat családi, illetve három ikerház épült, melyek mindegyike földszinti vagy emeleti teraszokat is magában foglalt. A terveket a kor legjobb építészei készítették, és ma már utcatúrákon mutatják be az érdeklődőknek a magyar Bauhaus ikonikussá vált épületegyüttesét. Ezek közül ritkán lehet megvenni bármelyiket is. Ha mégis piacra kerül közülük egy-egy, akkor azt aranyárban mérik, ahogy az például hat évvel ezelőtt történt, amikor az akkori ingatlanárakhoz képest kínáltak egyet 250 millió forintért.

A kép forrása: Napraforgoutca.hu / Tér és Forma 1931/10

 

Az azóta bekövetkezett árrobbanásra tekintettel az MNV a főváros II. kerületében lévő Napraforgó utcában most szinte jutányos áron hirdette meg online licitre egy „műszakilag és esztétikailag jó állapotú” házat. A kiírás szerint a villa 226 milliós forgalmi értéke azonban csak tájékoztató jellegű ár. Az árverési hirdetményben arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingatlanra 2023. augusztus 20-ig érvényes értékbecslés tartalmazza ezt az árat, az MNV pedig fenntartja a változtatás jogát. Ezzel hamar élt is az MNV, amely június 22-én reggel törölte az árverést, amelynek okát nem közölte.

 

A Napraforgó utca 1-22. szám alatti modern kertes házakat magántőkéből építették, azokat zömében a középosztályhoz tartozó emberek vásárolták meg (például katona- és rendőrtiszt, banktisztviselő, nagykereskedő). Az idők során a tulajdonosok többször cserélődtek. A 20. század utolsó évtizedeiben több híresség lakott az utcában, mint például Petrovics Emil zeneszerző, Garas Dezső, a nemzet színésze, Illés Gyula szobrászművész vagy Gábor Tamás olimpiai és világbajnok vívó. Az utca jelenlegi lakói között is vannak művészek, egyetemi professzorok és sikeres cégvezetők – derül ki a Napraforgó utcai Bauhaus Egyesület honlapjáról. Az biztos, hogy aki manapság ebben a különleges építészeti környezetben lévő helyen akar villát vásárolni, az már nem a középosztályból kerül ki.

Napraforgó u 2Google Street View

Az utcát az egyik oldalról az Ördög-árok határolja. Az egyik első ház a most eladásra kínált, 2. szám alatti épület, amelynek jellegzetessége, hogy csillag alakú a teteje. (Az építész tervezője Wälder Gyula volt, akinek híres épülete a VII. kerületi, Madách Imre téri hatalmas, barna színű bérház is.) A Napraforgó utcai ház tulajdoni lapja szerint 1974-ben került adásvétellel állami tulajdonba, a tulajdonosi jogok gyakorlója az MNV.

 

Anno a házban egy kis élelmiszerüzlet működött (Hesz Péter fűszer-csemege boltja), majd az 1970-es években a Hungaroflor kertészeti vállalat költözött be az ingatlanba. A 180 négyzetméter nettó alapterületű, a pincével együtt háromszintes épület egy 375 négyzetméteres telken áll. A műemlék ház átlagos-jó állapotú, központi fűtéses; a közelmúltban felújították a gépészetet és kicserélték a nyílászárókat. Jelenleg nem használják. Az egyelőre törölt árverés szerint az ingatlan iránt érdeklődőknek előzetesen jelezni kellett volna a vételi szándékukat az MNV-nek, az 56,5 millió forint árverési biztosíték befizetésének határideje augusztus 8. volt, licitálni augusztus 10. és 17 között lehetett volna.

 

Az később derülhet ki, hogy az árverés visszavonása csak technikai jellegű, és hamarosan újra meghirdetik eladásra az ingatlant, vagy hirtelen megváltozott az MNV szándéka az értékesítéssel kapcsolatban.