Ingatlannet.hu logo

Felvettek! Kocsiba be, ablakot le, költözünk! Lakásvásárlás vagy albérlet?

Hamarosan utánfutóra pakolt életek indulnak el frissen felvett továbbtanulóként a „nagyvárosba”.
Ha jól sejtem, akkor van egy mondat, ami az elmúlt pár évben már ezerszer kikúszott a szüleitek, a tanáraitok, a „bölcsek” szájából: „Kevés olyan meghatározó folyamat van az ember életében, mint az továbbtanulás.”

Bármennyire is fontos, hogy már fiatalként is mi döntsünk az életünkről, néha jó végighallgatni a tapasztalatokat, higgyétek el, nem ártó szándékkal mondja senki! Amellett azonban, hogy a tantárgyak és az iskola nehézségén, a beilleszkedésen, vagy az új városban való közlekedésen aggódtok, ott van bizony a nagy kérdés, hol fogtok lakni az egyetemi/főiskolai évek alatt?
Havi szinten nem olcsó mulatság, bármelyiket is választjuk, de éppen ezért fontos alaposan átgondolni, még akkor is, ha ez pár hónapja még nagyon távolinak tűnt, hiszen hamarosan már költözni is kellene…

 home-sweet-home

Na de melyik legyen? Lakásvásárlás vagy albérlet? Két nagyon fontos kérdés merül fel már így az elején:

  1. Mennyi időt szeretnénk tanulással tölteni (azon a szakon kívül vannak-e további tervek akár mesterképzést, doktori képzést vagy bármilyen más továbbtanulást tekintve)?
  2. Mennyi pénzt tudunk havonta a lakásra költeni?

Ha ezekre a kérdésekre válaszoltok a családi kerekasztalnál, akkor ez már jó kiindulópontként szolgál a döntéshez. Természetesen akkor sincsen semmi veszve, ha jelenleg nincs olyan plusz anyagi forrás, amivel akár a bérlést, akár a vásárlást tudnátok fizetni. Az is lehet megoldás, hogy a kollégium –mint legolcsóbb lakhatás- fizetése mellett gyűjtögetitek a pénzt. Viszont ha mégis lehetőség van vásárlásra vagy bérlésre, akkor fontos mindkét variációt átgondolni, akár ingatlanokkal kapcsolatban hozzáértőket is bevonni a döntésbe (ingatlanközvetítő cégek, becsüs, műszaki szakemberek, banki tanácsadás).

Lakásvásárlás

Furcsa dolog egy nemrég érettségizett fiatalnak azt mondani, hogy jó befektetés a lakásvásárlás, viszont tény, – de csak akkor, ha
elővigyázatosak vagyunk.  Azt azonban fontos átgondolni, hogy az adott városban milyen terveid vannak, hiszen ha például hosszú távon külföldi munkavállalásban gondolkozol, akkor egy itthoni ingatlan csak nyűg. Természetesen örül az ember fia, ha a szülők olyan anyagi helyzetben vannak, hogy meg tudnak venni egy ingatlant, viszont ha ez úgy történik, hogy nincs a hátterében komoly számítás és nem elég körültekintőek a vásárlás során, akkor akár eladósodáshoz vagy plusz költségekhez vezethet (pl. ha valami mégsem olyan állapotú, mint azt feltételeztétek).
Azt viszont kétség kívül előnyként kell megemlíteni, hogy egy saját lakásnál folyamatosan lehet otthonosabbá tenni, felújítani, berendezni. Fontos mérlegelni, hogy azok a lakások, vagy akár házak, amik a hirdetés alapján szimpatikusak, a város melyik részén vannak, milyen onnan a közlekedés, milyen a lakóközösség, milyen az épület állapota és értéke, szükség szerint átalakítható-e, milyen a fűtés, mennyi az átlagos rezsi, és milyen üzletek, boltok, oktatási intézmények vannak a környéken.
A döntés jelentős anyagi befektetés is, ami miatt banki tanácsadás, több kalkuláció is szükséges. Ha eljuttok a vásárlásig, akkor pedig olyan ügyvédet válasszatok a szerződés megírásakor, aki a legapróbb részletekig tájékoztat mindenről! Az ügyvédre szánt pénz lehet. hogy feleslegesnek tűnik, de hosszú távon megelőzhet sok problémát.

Albérlet

Mindennek megvan a maga előnye, annak is, ha az ember 2-3 havonta vált albérletet: ezzel megismerheti gyakorlatilag az egész várost, nem lesz többé kérdés, hogy a 72Y-os busz milyen útvonalon jár, és hogy hol van a közelben zöldséges. Ez természetesen csak vicc, hiszen hosszú távon megterhelő a gyakori költözés és nem könnyű a mindennapokban elviselni, ha csak egy kispárna és egy takaró az állandó felszerelésünk, mondván, „ha menni kell, akkor ne kelljen cipekedni”. Az albérleteknél nem feltétlenül saját hibánkból kell elköltöznünk, sokkal inkább fordulhat elő az, hogy nem jövünk ki a lakókkal, nem megfelelő a fűtés, vagy gyakorlatilag bármi más közbejöhet. Akármit is mond az ember, fontos, hogy egy fárasztó nap után hová ér haza, idegeneknek kell-e beköszönnie a másik szobába vagy egy gondos lakótárs vacsorát készített nekünk hazaérkezésünkre. Az albérlet tehát attól függetlenül, hogy átmeneti megoldás, fontos itt is a kellő körültekintés. Egy rossz választás miatt akár anyagilag is kihasználhatnak (fontos a szerződéskötés!), vagy rossz élményekkel távozhatunk a költözős felszereléseinkkel együtt. Ha az a célunk, hogy minél olcsóbban jöjjünk ki egy hónapban akkor érdemes ismerősöket keresni, akik hasonló helyzetben vannak mint mi. A legjobb módszer az, ha az adott iskola internetes oldalain keresünk ehhez társakat. Ha találtunk megfelelő lakást, akkor semmiképpen se adjunk átvételi elismervény vagy szerződés nélkül előleget, előfordulhat, hogy visszaélnek ezzel. Ha pedig megvan a tökéletes albérlet a tökéletes lakótársakkal, akkor igyekezzünk praktikus berendezéseket beköltöztetni magunkkal, egyrészt a helytakarékosság, másrészt cipekedés miatt.

Egynek tűnik a sok intézendő feladat közül, ami most, a továbbtanulás mellett rátok vár, viszont a döntéssel természetesen nem egyedül kell megbirkóznotok, ott vannak első körben a szüleitek, viszont ne feledjétek, hogy a szakemberek segítségét is vegyétek igénybe, akkor nem lehet baj.
Ha pedig nézelődnétek, akkor az Ingatlannet.hu-n biztosan találtok megfelelő ajánlatot.

Felvettek! Indulás! 🙂