Ingatlannet.hu logo

Így készülj a nyári hőségre: 5+1 tipp hogyan tartsd otthonod hűvösen

Sokak által lerágott csont, ennek ellenére nem árt, ha újra átfutunk azokon a dolgokon, amelyekkel felkészíthetjük otthonunkat és magunkat a nyári kánikulára. Cikkünkben olyan megoldásokon megyünk végig, melyek nem biztos, hogy mindenki számára ismertek.

Zárkózz be

Az egyik legalapvetőbb javaslat a meleg kint tartására, hogy otthonunk nyílászáróit tartsuk zárva egész nap, és csak is késő este nyissuk ki őket. Ha lakásunk rendelkezik terasz- illetve udvarra nyíló ajtóval, ilyenkor azt is nyissuk ki, hadd jöjjön be az esti hűvösebb levegő. A kinyitott nyílászárókat hagyjuk nyitva egész éjjel, és reggel felkelés után csukjuk be őket.

Azok a sötét, hűvös helyek…

Ez a mondat egy tipikus filmes klisének tűnik, de valójában a „sötét” és a „hűvös” elég sokszor kéz a kézben járnak. Ezt az elvet kell alkalmazni, akkor is, amikor lakásunk hűvösen tartásáról akarunk gondoskodni. Vagyis az első tippünket kiegészítvén, a nyár folyamán, azokban az időpontokban, amikor zárva tartjuk a nyílászárókat gondoskodjunk arról is, hogy a fény se jusson be házunkba. Legtöbbünk napközben idejét a munkahelyén tölti, így a fény hiánya otthonunkban nem okozhat gondot – ha otthon dolgozunk, akkor fontos, hogy annyi ablakot besötétítsünk, amennyit csak tudunk. Erre tökéletes megoldást nyújt egy fehér színű lehetőleg nem áttetsző függöny vagy textildarab, mely a nyári dekoráció részeként is jól mutat.

 

Ültess fákat

Ez a módszer leginkább a családi házban élőknek lehet segítség, de még nekik is csak később térülhet meg ez a befektetés. A fák és bokrok telepítése azt a cél szolgálja, hogy a házunkat minél kevesebb fény és ez által hőenergia érje. A meleg igen jelentős része a napsütötte fal hőjéből származik. A fák terebélyes lombkoronájuknak hála, árnyékot nyújthatnak a ház falának, mely nem csak a falak által felvett hőt, de a házon belül – légkondicionáló berendezés használata esetén – az energiafogyasztást is csökkenti.

Napközben kerüld a házimunkát

Legalábbis azokat, amelyek sok hőt termelnek, mint amilyen a mosogatás vagy főzés. A mosogatógépet, sütőt, ruhaszárítót lehetőleg kora reggel, vagy késő este használjuk. Amennyiben megtehetjük, keressünk alternatívákat a főzésre, mint amilyen a kerti grillezés. Amikor nem használjuk, húzzunk ki minden elektronikus eszközt a konnektorból (kivéve hűtő és fagyasztó), mert habár lehetséges, hogy aktívan nem vesszük igénybe az adott berendezést, de ettől még bedugott állapotban energiát fogyaszt – ami által hőt is termel.

Tartsd mozgásban a levegőt

Ha még nem ruháztál be egy pár ventilátorra, akkor most itt az ideje! Beszerzésük és működtetésük egyaránt pénztárca-barát. A mennyezetre szerelhető változat nagyban hozzájárul a szoba légmozgásához és egyúttal a komfortérzetünkhöz.

+1: Klímát a lakásba

A légkondicionálók elterjedésének hála, egyre olcsóbban juthatunk hozzá ilyen berendezéshez. Ez a legjobb (még ha legköltségesebb is) módja annak, hogy kezünkbe vegyük az irányítást, már ami a benti hőmérsékletet illeti. Persze nem árt, ha tisztában vagyunk a helyes használatával, hogy elkerüljük az egészségügyi kockázatait. Ha épp új otthonunkat keressük valamelyik nagyobb településen, manapság már nem kell tartani attól, hogy egy lakás négyzetméterárát felverné egy beszerelt klimatizáló, hiszen napról-napra több otthonba épülnek be ezek az eszközök, ezáltal csökkennek ármeghatározó szerepük.

Egyszerű a képlet: a lakásban minden kívülről érkező fényt blokkoljunk, árnyékoljunk, sötétítsünk. A meleg hő beáramlása ellen pedig tartsuk zárva ablakainkat mindaddig, amíg fenn van a nap. Intézkedjünk a légmozgásról, és szüntessük meg az elektronikus eszközeink hőkibocsátását. Hűs nyarat minden otthonba!


Kérdéseiket, véleményüket az info@ingatlannet.hu email címre várjuk, tárgy mezőbe a „Blog” szót írva.