Ingatlannet.hu logo

Ijesztő méretekben és ütemben tűnnek el a történelmi kis kínai falvak

Az elmúlt évtizedben több mint 900 ezer régi falu tűnt el nyomtalanul Kína-szerte, napi nagyjából száz kis települést dózerolnak le, hogy a helyén újak, korszerűbbek épüljenek – számolt be a kínai média abból az alkalomból, hogy Peking intézkedéseket hozott a még megmenthető ősi falvak megőrzésére.

 

A kulturális örökségek állami hivatala és a turisztika ágazatot felügyelő hivatal közös körlevélben hívta fel a helyi önkormányzatokat a vonzáskörzetükben található ősi települések nyilvántartásba vételére, illetve arra, hogy a megfelelő feltételek esetén, adják hozzá őket az országos örökségvédelmi listához.
Ezzel összefüggésben olyan szabályok kidolgozását és alkalmazását írták elő, amelyek például megszigorítják az építési engedélyek kiadását. Mindemellett kilátásba helyezték az állagmegóvást és a műemlékvédelmet szolgáló projektek rendszeres ellenőrzését.
A közép-kínai Honan tartományban például háromnaponta tűnik el egy építészeti értékeket magában hordozó falu – állapította meg felmérésben egy térségi egyetem kutatóközpontja. A Kuanghszi-Csuang autonóm területen pedig 180 ezer faluból már csak alig 300 sorolható az “ősi” kategóriába.
Kínában a mai napig még számos, több évszázados történelemmel rendelkező kisebb településnek vannak lakói. A közigazgatásilag felettük álló kormányzatok illetékesei – legtöbbször az ingatlanfejlesztők kezdeményezésére – a területek értékesítéséből származó bevétel és a tranzakciókat általában kísérő vesztegetési pénzek csábító erejének hatására azonban sokukat lebontásra ítélik, úgymond: támogatva a falvak modernizációját.
A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a falvak egy része elnéptelenedik nem kis részben azért, mert lakóházaik, körülményeik alkalmatlanná teszik őket a komfortos életvitelvitelre. A városokba költözők által hátrahagyott, üres “szellemfalvak” karbantartása, megfelelő alapok híján ugyancsak gond.
A főváros környéki falvak megmentésére Peking a jelek szerint kész áldozni és segíteni kívánja a helyi önkormányzatokat. A Hszinhua hírügynökség összeállítása szerint egyelőre több tucat kiválasztott település kap pénzt a kínai kultúra e még fellelhető szimbólumainak védelmére.

Forrás: MTI