Ingatlannet.hu logo

Javulás a lakáspiacon, de az igazi felfutásra még várni kell

Bár a legfrissebb adatok szerint javulás tapasztalható a lakáspiacon, az igazi felfutásra még várni kell – vélekedik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatairól a K&H vezető elemzője. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület pedig egy átfogó, érdemi lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési program beindítását szorgalmazza.

A KSH adatai szerint az év első kilenc hónapjában 27 százalékkal több új lakás épült, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma 30 százalékkal haladta meg a tavaly első három negyedévit. Az év eleje óta tartó folyamatos növekedés ellenére az idei első kilenc hónapban épített 5168 lakás mindössze 25 százaléka a válságot megelőző 2008-as esztendő első három negyedévében használatba vett lakások számának.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője MTI-hez eljuttatott kommentárjában kifejti: jelentősen nőtt az új lakások száma, ám a bővülés elsősorban az alacsony bázisnak köszönhető. Bár vannak a lakáspiac élénkülését segítő tényezők, a szegmensben csak nagyon lassan érhetők el a válság előtti szintek – fűzte hozzá.

A friss adatok alapján a bővülés igen jelentős, de még korai lakáspiaci boomról beszélni – véli a szakértő.
Németh Dávid szerint ahogy a korábbi, építőipari adatokból is látszott, a lakásépítések hiányoznak a szektor fejlődéséből. Az első kilenc hónapban megépített több mint 5 ezer lakás még mindig nagyon alacsony szintet jelent. Bár vannak élénkülésre utaló jelek: például a szocpol, valamint az alacsony lakáshitel kamatszintek nyilvánvalóan használnak az új lakások piacának, a lakosság még nincs olyan helyzetben, hogy jelentős keresletet generáljon a piacon – jelezte az elemző.
Hozzátette: éves szinten több tízezer új lakás építése esetén lehetne egészséges piacról beszélni, de erre a kedvező jelek ellenére sem lehet rövid távon számítani , vagyis csak több év múlva érhető el az a lakáspiaci teljesítmény.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) MTI-hez eljuttatott keddi közleményében ugyancsak kiemeli: pozitív az elmozdulás, de még mindig évszázados mélyponton van a lakásépítés. Az egyesület szerint ha az első három negyedévben regisztrált emelkedő trend egész évben kitartana, 2014-ben közel 10 000 lakás épülhetne fel. Ez azonban még mindig csak arra lenne elég, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) hozzávetőleg 400 évente újuljon meg. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43 000 lakást kellene építeni – hangsúlyozza az egyesület.

A TLE kifejti: az Orbán-kormány első négy évében nem indult el az otthonteremtési program. Bár vannak “pozitív intézkedések”, – ezekre példaként említik az ígért kormányzati otthonteremtési intézkedéseket, valamint a lakossági kazáncsere és homlokzati nyílászáró-csere pályázatokat – de továbbra is szükséges egy átfogó, érdemi lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési program.
Ennek előkészítésére a TLE szerint kormányzati szinten otthonteremtési tanácsadó testületet kell alakítani. A fiatalok körében nyáron végzett kutatások megerősítették, hogy a fiatalok korábban alapítanának családot, vállalnának gyermeket, és nagyobb eséllyel Magyarországon képzelnék el a jövőjüket, ha támogatást kapnának a minőségi lakhatás megteremtéséhez – olvasható a közleményben.

Az egyesület szerint a lakásállomány megújításához felelős, hosszú távú lakásprogram szükséges. Ez a lakosság és a hazai építőipar érdeke is: 10 ezer lakás felépítése mintegy 44 ezer embernek ad munkát, jelenleg pedig legalább évi 30 ezer lakás felépítés hiányzik, ami több mint 120 ezer megszűnt munkahelyet, egyben ennyi új munkahely lehetőségét jelenti.

 

Forrás: MTI