Ingatlannet.hu logo

Mire figyeljünk a lakásfelújításnál ?

A lakásvásárlóknak az a kreatív rétege, amelyik a jól bevált és előre elkészített sztenderd kialakítás helyett saját ízlésvilágának megfelelően akarja formálni otthonát, az vagy építkezik, vagy egy felújítandó ingatlan mellett teszi le a voksát és a foglalóját. A lelkesedés és az esztétikai érzék mellett nem árt némi műszaki felkészültség, amellyel nem csak időt, de pénzt és nem kevés bosszúságot is meg lehet takarítani. Ennek érdekében érdemes megfogadni Kovács Krisztának a tanácsait, aki a CDC Ingatlan egyik irodájának tulajdonosaként sok tapasztalatot szerzett az ingatlanok felújításában.

8

A falbontással és a kőműves munkákkal párhuzamosan még a felújítás elején kell belevágni a szükséges fűtéskorszerűsítésbe. Több fűtési megoldás is létezik, a konvektor, a cirkó, a központi fűtés (egyedi mérővel is), a távfűtés (egyedi mérővel is), és a ma ismét egyre többet alkalmazott cserépkályha. Az ügyintézésnél a következő folyamatot érdemes követni.

A házközponti fűtés előnye, hogy mindig nagyon meleg van, viszont sokba kerül, nem gazdaságos. Leválni róla csak akkor lehet, ha az egész ház, az összes lakástulajdonos úgy dönt, hogy más fűtési megoldást szeretne.

A távfűtésről szintén nem lehet leválni, az egyedi mérők most kezdenek elterjedni a panelprogram keretein belül.

A legjobb döntés a cirkó lehet, a kombi készülékek (a meleg vizet is ezek adják), egyenletesen és gyorsan befűtik a lakásokat, ha megfelelő számú fűtőtest van a lakásban légköbméterre leosztva. A cirkó másik nagy előnye, hogy a rezsit itt csak a tényleges fogyasztás után kell fizetni. Ha a lakás kisebb mint 50 négyzetméter és konvektoros fűtés van, akkor nem éri meg cirkósítani, mert nem lehet annyi spórolni, hogy behozza az árát.

3

Az egyszobás lakásnál kedvező választás lehet a konvektor. Gyorsan felfűti a lakást, hátránya viszont, hogy hőmérsékletre nem, csak hőérzetre szabályozható, illetve nem ad egyenletes meleget a különböző helyiségekben, így hideg lehet a közlekedőben vagy a fürdőszobában. Minden fűtésszezon előtt ajánlatos ellenőrizni, nehogy szivárogjon.

Először egy gáztervezővel kell megterveztetni, mi hová kerül, majd a Gázművekkel le kell vetetni a meglévő gázórát. Az elkészült tervet engedélyeztetni kell a Gázműveknél. Engedély nélkül tilos bármihez hozzányúlni, ami büntetést von maga után, arról nem is beszélve, hogy a ház más lakóinak testi épsége is veszélybe kerül. Ha a lakás nagyobb, mint 50 négyzetméter, és cirkó fűtésre esik a választás, akkor a készüléknek megfelelően ki kell bélelni a kéményt. Az sem mindegy, hogy a kazán honnan kapja a levegőt. Ha a fürdőszobának nincs ablaka, akkor mindenképpen ki kell építeni egy szellőzőt. A kéménybélelésről kéményseprő szakvélemény kell, amíg nincs meg, addig a gázművek nem adja ki az engedélyezett tervet. Ha a villanyvezetéket is fel kell újítani, akkor fontos, hogy be legyen építve a Firelé, a kazán miatti érintésvédelem. Erről szintén szükséges egy hivatalos papír. Ha mindez megtörtént és a fűtőtestek is fel lettek szerelve, akkor lehet engedélyt kérni a MEO-ra, ami azt jelenti, hogy a gázművek ellenőrzi minden megfelel-e a szabályoknak. Ezután már csak a gázóra visszaszerelése következik, és már indulhat is a fűtés. Az egész folyamat, minden előírást betartva és gyorsan dolgoztatva legalább két hónapot vesz igénybe.

5

Figyelem: a gázcsövek szigorúan csak a falon kívül futhatnak, a fűtőtestek ezzel szemben mehetnek a padlóban vagy a falban. Amennyiben a lakásfelújítás során konyhát alakítanak szobává, akkor figyelni kell arra, hogy a gázóra nem lehet a szobában.

Forrás: www.blog.cdci.hu