Ingatlannet.hu logo

Olcsó és frekventált helyen lévő lakást is vehet az államtól

Annak, aki olcsón vagy jó helyen, kedvező áron szeretne lakást, üdülőt vagy építési telket vásárolni, érdemes körülnézni az állami szervezetek honlapján is. Az MNV Zrt., a Maradványvagyon-hasznosító Zrt., a NET Életjáradék Zrt. és a MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nkft. folyamatosan hirdeti az eladó ingatlanokat.

 

Állami vagy állami vállalatok tulajdonában lévő, eladósorba került ingatlanokat árul a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), míg ilyen, kis értékű, köztük örökléssel az államra szállt vagyonelemeket értékesít a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. Egykor életjáradékért átvett házakat és lakásokat kínál eladásra a NET Életjáradék Zrt., míg ennél jóval szerényebb adottságú, a Nemzeti Eszközkezelő Programban maradt házakat árul az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nkft.

 

Az eladó ingatlanok hirdetményei a szervezetek saját honlapja mellett felkerülnek – a Lakásalap kivételével – az MNV által üzemeltetett Elektronikus Aukciós Rendszer (EAR) felületére, ahol online lehet rájuk licitálni (itt csak regisztrált és ügyfélkapus belépővel rendelkező személyek tehetnek ajánlatot). A választék a néhány milliós vidéki házaktól a budai 100-200 milliós ingatlanokig terjed.

 

A Lakásalap néhány tucat kis értékű, vidéki házat hirdet a honlapján, az irányár 2-4 millió és 14-15 millió forint között alakul. Ezekre online vagy postai úton lehet jelentkezni. A szervezet a főként deviza alapú lakáshitelüket törleszteni nem adósoknak segítő Nemzeti Eszközkezelő Programban ragadt lakások árulja, illetve cserélni. A program lebonyolítói feladatait és az ingatlanokat (több mint négyezer darabot) az állam átadta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány által alapított Lakásalapnak, amely a feladat ellátásáért és a bérlőkért végzett szociális tevékenységért évente milliárdos nagyságrendű állami támogatásban részesül.

olcsó lakás ház vásárlás

A legtöbb lakóingatlant a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. hirdeti, amelyekre csak az MNV árverési felületén lehet licitálni. Ezt a céget a magyar állam másfél évvel ezelőtt hozta létre, hogy „a kivezetésre szánt állami vagyonelemeket” eladja, illetve ingyenesen átadja önkormányzatoknak vagy egyházaknak. A társaság értékesíti és hasznosítja a törvényes öröklés jogcímén az államra szálló hagyatéki vagyonelemeket is. Az alacsony irányárról induló tételek mellett találtunk értékes hajdúszoboszlói belterületi telket is a cég hirdetményei között (erre 130 millió forintról lehet licitálni).

 

Felújítandó, de jó állapotú vagy frekventált helyen lévő házakat és lakásokat is  elad az állami NET Életjáradék Zrt. – ezekre szintén az EAR-on lehet licitálni. Akad köztük 60-70 milliós II. és XII. kerületi társasházi lakás, de hirdetnek 270 millió forint irányáron III. kerületi, Erdőalja utcai, több szintes családi házat is.

 

Az MNV hirdetései nem csak a kedvező áron lakást keresők, hanem a befektetők figyelmét is felkelthetik. Rendszeresen árulnak egykor állami intézmények és vállalatok által használt nyaralókat is, például jelenleg a siófoki Ezüstparton, az Arany János utcába hirdetnek egy jó állapotú üdülőt, szaunával és garázzsal, 470 millió forint irányáron. Balatonlellén a Honvéd utcában, a tótól 150 méterre egy apartmanházat árulnak, amelynek 409 millió forint a kikiáltási ára.