Ingatlannet.hu logo

Az eladó panellakások többségét felújítják a vásárlás után

Az elmúlt 12 évben nem volt ilyen magas a panellakások ára Budapesten.
Forrás: Statisztika ingatlannet.hu

Ez már jócskán meghaladja a sokat emlegetett 2008 előtti árakat is. Az eladott panellakások többségét mégis ma is felújítják úgy, mint az elmúlt két években. A felújítás mértéke csak a pénztárcán múlik.

A részleges panelfelújítás többnyire a fürdőszobára, az elektromos vezetékekre, vagy nyílászárók cseréjére korlátozódik. A teljes panelfelújítás mellett inkább azok a lakástulajdonosok döntenek, akik befektetési céllal vásároltak és a beköltözés nem annyira sürgős.  Itt a befektetési kategóriába sorolnánk a vidéki szülők által a Budapesten tanuló csemeték részére megvásárolt, és felújított panellakásokat is.

panelbudapest

Mennyibe kerül a megvásárolt panellakás felújítása?
A panel fürdőszoba és WC felújítása 800 ezer és 1,5 millió forint között úszható meg, igénytől függően. Ebbe a nem kevés költségbe belefér a teljes bontás, a víz és elektromos vezetékek cseréje is. A költségek 60 százalékát az új szaniterek, csapok, burkolatok, beltéri ajtók viszik el. Ebből következik, hogy a viszonylag csekély munkadíj, és az arányában nagy kivitelezési idő miatt nehéz kivitelezőt találni a munkára.

Ha teljes panelfelújítást szeretnénk a beltéri ajtók és a homlokzati nyílászárók, illetve a bejárati ajtó cseréjével, akkor a költségeink 2,5-3 millió forinttól becsülhetőek. A felső határt még csak becsülni sem tudjuk.

Ez függ a panellakás négyzetméterétől, az igényektől és attól, hogy milyen padlóburkolat van a szobákban. A párnafákra lerakott parketta felszedése, a keletkezett 8-10 centiméteres szintkülönbség feltöltése, betonozása igencsak megnöveli a költségeket. Akinek volt már része ilyen felújításban, az tudja.

A végösszeget a teljes felújításnál is befolyásolják a burkolatok, a nyílászárók, és a bútorok minősége. Szintén jelentős tételt képviselnek az egyedi, falbontással, falak áthelyezésével járó belsőépítészeti megoldások is.

Milyen panellakást vásároljunk?


Mielőtt megijednénk a panellakás vételi és felújítási áraitól, jó ha tudjuk:

A felújításra szoruló, lepusztult panellakásokhoz olcsóbban hozzájuthatunk. A hozzáadott felújítási költségekkel sem kerül irreálisan sokba, viszont egy igényesen kialakított, felújított lakásunk lesz, ami hosszú éveken keresztül megfelel az igényeknek.

Ha felújított panellakást vásárolunk, megspóroljuk a lakásfelújítással járó rengeteg macerát, ráfordított időt és idegességet. Igaz, egy ilyen lakás esetében el kell fogadnunk a lakás adottságait, az előző tulaj ízlését, a lakás elosztását.

A döntés nem könnyű, de ezt mindenkinek maga kell meghoznia.

Szerző: Ingatlanmustra