Ingatlannet.hu logo

Szakértők: csökkenhet az építőipar termelése az év végére

Az építőipari vállalkozások szerződésállományának jelentős visszaesése miatt az építőipar termelése várhatóan csökken az év második felében az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint májusban az építőipar termelése 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos hónapjához képest, a május végi szerződésállomány volumene pedig 41,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Balatoni András, az ING vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is kettősség jellemzi az építőipari adatokat, a termelés az előző év azonos időszakához képest még nő, miközben a rendelésállomány már nagyon drasztikusan csökken.
Az elemző szerint a rendelések csökkenése néhány hónap múlva a termelésre is negatív hatással lesz, ezt az idei infrastrukturális beruházások még valamennyire tompíthatják, de összességében jelentős lassulás vár az építőiparra az év végén, illetve a jövő év elején.
Idén az első öt hónapban még 7,7 százalékkal bővült az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest, de az év egészében összességében 2-4 százalékos átlagos növekedés lehet – mondta Balatoni András.
Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szintén hangsúlyozta, hogy lassul az építőipari termelés bővülésének dinamikája, és a szerződésállomány május végi volumenének 41,3 százalékos elmaradása az egy évvel korábbihoz képest azt jelzi, hogy az év második felében az építőipar teljesítményének mutatói valószínűleg csökkennek majd.
A szakember szerint mindenképpen szükség lenne arra, hogy az építőipar az év második felében lényegesen nagyobb mértékű szerződéseket kössön. Ebben segítséget jelenthet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), amely jelentős megrendelésekhez juttathatja az építőipart.
Koji László kiemelte az uniós pályázatok mielőbbi megjelenését is, amelyek szintén építési beruházásokkal járnak, illetve azt, hogy a közmegrendelők – az állam és az önkormányzatok – a rendelkezésre álló uniós forrásokból gyorsított ütemben indítsák az építési célú megrendeléseket.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az adatokat értékelve kiemelte, hogy a 2,3 százalékos májusi többlet a leggyengébb idei adat, és egyértelműen mutatja a lassulást az ágazatban. Ez elsősorban a kifutó uniós projektekkel, a közmű-, vasút- és útfejlesztésekben tapasztalható visszaeséssel magyarázható a szakember szerint.
Németh Dávid úgy látja, hogy az év hátralévő részében és a jövő év elején sem várható számottevő bővülés, bár júniusban a májusinál kedvezőbb számokra van kilátás.
A statisztikákból az is látszik, hogy az épület-, azon belül a lakásépítések nem indultak be – mutatott rá az MTI-hez eljuttatott kommentárjában az elemző. Hozzátette ugyanakkor, hogy az új szerződéseknél az épületekre vonatkozó rendelésállomány 4 százalékos emelkedést mutatott májusban, ami minimális élénkülésre utal.
Németh Dávid is kiemelte, visszafogott teljesítményt jelez előre, hogy összességében a rendelésállomány több mint 40 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól.
Az elemző szerint az ágazat év eleji növekedésének köszönhetően az év egészében az építőipar 5 százalék körüli növekedést érhet el.

Forrás: MTI