Ingatlannet.hu logo

Üvegbeton – belsőépítészet és ékszerkészítés egyaránt

 

Az Ingatlannet.hu Losonczi Áronnal, az üvegbeton feltalálójával beszélgetett a héten, hogy többet tudhassunk meg erről az egyre népszerűbb technológiáról. Interjúnkból kiderül, hogy honnan indult a cég, mi inspirálta a feltalálót, és hogy milyen felhasználási módjai vannak az üvegbetonnak.

Mi inspirálta az üvegbeton feltalálásában?

L.Á.: Építészhallgatóként sok betonnal kapcsolatos workshop-on vettem részt, innen a beton iránti érdeklődésem. Egyetem után részt vettem egy stockholmi posztgraduális építészkurzuson, melynek az „üveg az építészetben” volt a témája. Ebből a hármasból – építészet, beton, üveg/fény – jött aztán az ötlet, az első prototípus és a szabadalom 2002-ben.

Egy korábbi interjúban említette, hogy garázscégként kezdték. Hány főt foglalkoztat jelenleg a cég? Ezzel le tudják fedni a keresletet, vagy kiszervezik a munkálatokat?

L.Á.: A munkafázisoknak azt a részét végzi cégem, melyhez a mi tapasztalatunk és szaktudásunk szükséges. Ez természetesen főleg a védett technológiájú munkafolyamatokra vonatkozik. A gyártási fázis egyéb részeit, pl. vágás, fényezés, stb. partnerekkel csináltatjuk.

Mennyire jellemző napjainkban, hogy ezzel dekorálják az ingatlant?

L.Á.: Egyre több cég és magánszemély gondolkodik abban, hogy az iroda, bár, lakás egyes pontjain alkalmazzák a Litracon® termékeket. Sok recepciós- vagy bárpultot készítünk, de szeretik használni magánlakásokban is például nappali és fürdő között, mint térelválasztó fal.

Milyen felhasználási formái vannak az üvegbetonnak?

Üvegbeton litraconL.Á.: Ahogy említettem, sok pultot készítünk, emellett irodai előterekbe világított falburkolatokat, esetleg transzparens válaszfalakat. Mostanában gyártottunk kültéri világító beton utcabútorokat és sok művészeti projektbe, főleg kültéri szobrokhoz is szállítunk darabokat.Ezeken kívül Litracube® néven lámpákat is készítünk.

A Litracont vagy a Litracon pXL-t kedvelik jobban az emberek? Van eltérés például ország szinten, hogy melyiket rendelik inkább?

L.Á.: Ez főleg léptékfüggő: kisebb léptékben inkább a Classic megy jobban, nagyobb felületeknél a pXL, többek között az alacsonyabb árfekvése miatt. A pXL viszonylag még új, egyelőre nem látom még a rendelési trendet.

Mennyire jellemzőek az egyedi megrendelések?

L.Á.: Szinte csak és kizárólag egyedi megrendeléseink vannak. Alig van két hasonló megoldás, ötlet. Ez az ami igazán izgalmassá teszi a munkánkat.

Akkor a munkája igazán izgalmas és mindig új kihívásokkal teli. És mi volt a legegyedibb dolog, amit eddig el kellett készítenie?

L.Á.: Sok ilyen van: Pécsre készítettünk egy 2 tonnás nyitható betonkaput a Cella Septichora Múzeumba, beton órát egy budapesti
étterembe, oltárt egy német templomba, Sydney-be gyártottunk íves pXL paneleket egy kikötői szoborhoz, de csináltunk már díj-plaketteket is. Mo
st az egyik legizgalmasabb új projekt a Litracon Jewellery®, ahol ékszereket készítünk a betonomból.

Ékszerek betonból? Ez hogy jutott az eszébe?

Üvegbeton litracon 2L.Á.: Egy debreceni ékszertervező hölgy, Faludi Gabriella vetette fel két éve az ötletet, hogy egy pályázaton a mi betonunkból csinálna ékszereket. Nagyon szép lett az első „urban” kollekció és úgy döntöttünk, hogy komolyabban vesszük a dolgot és az idén piacra dobtuk a Litracon Jewellery®-t.

  1. Hogy fogadták az emberek ezeket a beton ékszereket, mennyire kelendőek ezek a termékek?

L.Á.: Korai lenne még bármit is mondani, de nagyon jó jel, hogy aki személyesen látott már ilyen ékszert, egyből beleszeretett és többségében már vásárolt is. Az ékszerpiac azért más, mint az építőipar, itt nagyon fontos a helyes marketing stratégia és az állandó aktivitás. Jelenleg ezen dolgozunk, ennek köszönhetően egyre több fórumon kezdünk megjelenni. Ha sikerül a jó termék mellé egy brand-et is kiépíteni, akkor sikeres lesz a termék üzletileg is, ebben biztos vagyok.

Örömmel hallom, hogy pozitív volt a Litracon Jewellery fogadtatása! Az üvegbeton dekoráció az otthondíszítés során is ennyire divatos?

L.Á.: Bízom benne, hogy ez nem divatkérdés, pontosabban fogalmazva: úgy érzem, hogy a Litracon® termékek az időtálló design-t képviselik, ezért nőhet folyamatosan a megrendeléseink száma.

Milyen egyéb területeken tudja elképzelni az üvegbeton felhasználását? Van esetlen valamilyen projekt fejlesztés alatt?

L.Á.: Szeretnénk piacra dobni egy építőblokk-rendszert pXL-ből. Ezt úgy kell elképzelni, mint az üvegtéglát: kis elemméret, standard elemek, egyszerű építési folyamat, tehát saját kőművesünk, burkolónk is fel tud húzni egy falat belőle. Ily módon hatványozódhat a megrendelő-körünk, és akár építőanyag-áruházakban is be lehetne szerezni a terméket. A standard elemméretnek köszönhetően drasztikusan csökkenthető a termék ára, mely reményeim szerint szintén fokozhatja az eladást.

üvegbeton1

Üvegbetonból készült művei a világ számos pontján állnak. Melyikre a legbüszkébb? Hova készítette és mi az?

L.Á.: Szerencsére mindig jön újabb és újabb projekt, ami különleges. A közelmúltból talán kiemelhetem az Erzsébet téri padjainkat, melyek Budapest szívében, az egyik legforgalmasabb helyen állnak. Ezrek látják és használják őket nap, mint nap.

Egy korábbi interjúban említette, hogy nagy álma, hogy egyszer Litracon-ból épüljön templom. Ezt még most is így tartja? Mennyire látja távolinak ennek megvalósulását?

L.Á.: Félig meddig ez már meg is valósult, bár egyelőre csak épületrészeket készítettünk: egy Nagykovácsiban álló kis kápolnába mi készítettük a szentély mögötti falba épített „fény-keresztet”, illetve most szállítottunk Németországba egy pXL-ből készült egyedi mintájú oltár-előlapot.

Losonczi ÁronSok építész példaképe találmánya miatt. Van esetleg valamilyen tanács, tapasztalat, amit feltalálóként átadna a jövő nemzedékének?

L.Á.: Érdemes bízni a saját ötleteinkben, nem kell mindig a járt utat használni! Ha saját magunk vágunk egy új ösvényt a dzsungelben, akkor azon mi lehetünk az elsők.
Mint az interjúból is kiderült az üvegbeton számtalan felhasználási lehetőséget rejt magában, és ha még bizonytalanok vagyunk benne, akkor ékszer formájában kipróbálhatjuk, így már nem csak otthonainkat, hanem saját magunkat is feldobhatjuk vele. Losonczi Áronnak ezúton is köszönjük, hogy időt szánt kérdéseinkre, ezzel is hozzásegítve olvasóinkat a későbbi álomotthon megtalálásához, illetve kialakításához!