Ingatlannet.hu logo

5 dolog, amit minden lakáseladás előtt állónak tudnia kell

Eladni az otthonunk az egyik legnagyobb kihívás. Ez nemcsak pénzügyi tranzakcióval jár, de lelkileg is megterhelő lehet. Azonban ha biztosak vagyunk benne, hogy el szeretnénk adni szeretett lakásunk vagy házunk, nem elég, ha elmondjuk a közeli ismerősöknek, hiszen a szájhagyomány már sokszor nem elég. Tekintve a piac méretét és a kínálat nagyságát, ki kell tűnni a tömegből.

  1. Az otthonod nem fogja eladni önmagát

Ez így igaz, és ezt te is tudod. Ha az ingatlanért kapott pénzből szeretnéd megvenni az új lakást, akkor bizony lépni kell és tenni az üzlet sikerességéért. Talán segíthet maga a tudat, hogy a megfelelő áron, a megfelelő kondíciók mellett minden házat el lehet adni, azonban sok minden múlik a helyi piac sajátosságain is. Éppen ezért fontos, hogy ne az utolsó pillanatban akard eladni az otthonod, hanem a tervezett adás-vétel előtt hónapokkal, esetleg egy évvel is kezdj el tervezgetni, esetleg vedd fel a kapcsolatot egy ingatlanügynökkel, hiszen a segítségükkel hamarabb találhatsz vevőt. Ne feledd megtalálni a megfelelő vásárlót, akár 6-8 hónapba is beletelhet.

  1. Dolgoznod kell az otthonodon, hogy eladható legyen

Aki el szeretné adni a házát, annak el kell ismernie, hogy az árnak bizony összhangban kell lennie a ház állapotával, hiszen a vevők egyre tudatosabbak, tudják, mikre kell figyelni. Ennek értelmében pedig igaz a mondás: minél több időt szánunk az előkészületekre, annál több pénzt kaphatunk otthonunkért. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy kis takarítás, átrendezés, néhány dekoráció és máris eladhatóbbá tudod tenni otthonod. Persze az ingatlanügynök is biztosan tud néhány tanácsot adni, így érdemes kikérni az ő véleményét is, de korábbi bejegyzéseinkből is szemezgethetsz.

  1. Az ügynök túl alacsony áron akarja értékesíteni a lakást

A lakáseladás nem egyszerű, az ingatlanügynököknek viszont nagy tapasztalatuk van, így az megfelelő ár meghatározásában is tudnak segíteni. Ha azonban úgy érzed a kijelölt ár nem megfelelő, vagy nem bízol meg az ügynöködben, akkor érdemes tovább keresni a megfelelőt, hiszen egy nagymértékű pénzügyi tranzakcióban vesz részt, fontos hogy megbízz benne. Amennyiben több ügynök is hasonló árat határoz meg ingatlanodra, ideje átgondolnod a saját árazási stratégiádat, hiszen lehet, hogy te nem mérted fel megfelelően a lehetőségeidet. Hogy ezt elkerüld, érdemes előbb ingatlan kalkulátorunk segítségével meghatározni egy ársávot, melyet szűkítve megtalálhatod a számodra is megfelelő ár-érték arányt.

lakáseladás2

  1. Nem biztos, hogy a kijelölt napig sikerül eladni az otthonod

Bizony, a terveink néha nem úgy alakulnak, ahogy gondoltuk. Vannak helyzetek, amikor erős nyomás nehezedik ránk a lakás eladását illetően, mint például másik városba költözés, hozzátartozó elvesztése, válás, azonban nem szabad, hogy ezek miatt kétségbeess. Fontos, hogy az árazással sokat tudsz lendíteni az eladás gyorsaságán, azonban ne nagyon menj a piaci ár alá, mert – bár gyorsan el fogod tudni adni az ingatlant – könnyen lehet, hogy sokat veszítesz rajta.

  1. Az otthonod egy ideig tele lesz idegen emberekkel

Akik lakást szeretnének venni értelemszerűen meg szeretnék nézni élőben is a potenciális otthont. Persze téged is meg lehet érteni, hiszen még el sem költöztél és máris idegenek cikáznak a lakásodban, és nézik, hogy számukra elég jó-e, ahol te talán éveket, évtizedeket töltöttél.

Mivel többségüket nem ismered, és talán félsz attól, hogy értékeid nincsenek biztonságban, érdemes a drága dolgokat elrakni a látható helyekről, de igaz ez a túlzottan személyes tárgyakra, fotókra is. Minél letisztultabb képet mutatsz az otthonodról, annál könnyebb lesz eladni, hiszen ha nincsenek képek, melyek más emberekhez kötődnek és emlékeket idéznek, a potenciális vevők hamarabb el tudják képzelni a jövőjüket a lakásban.

Összességében azonban a lakáseladás nem lesz könnyű, de tudnod kell, hogy a sok fáradozás egyszer megtérül. Ha megtalálod a megfelelő csapatot és ingatlanportált az eladásra, sokat segíthet a nehézségek átlendülésén. 🙂

Az eladáshoz sok sikert kíván az Ingatlannet.hu csapata.