Ingatlannet.hu logo

5 tipp, hogy megtaláld álmaid lakását

Sokakat megrémiszt a lakáskeresés gondolata, ám ha betartod ezt az 5 egyszerű tippet, akkor biztosak vagyunk benne, hogy rátalálsz álmaid lakására! Akár bérelni, akár vásárolni szeretnél ingatlant, ezekkel a tippekkel megkönnyítjük a keresést!

1. Szánj időt a kutatásra!

Hány szobás és mekkora lakást szeretnél? Melyik városrészben szeretnél lakni? Fontos a jó infrastruktúra? Lakáskeresés előtt gondold át legfőbb igényeidet, mert van, amiből nem tud és nem is akar engedni az ember. Szerencsére manapság igen összetetten tudsz keresni megannyi ingatlanportálon, hogy végül csak az arra érdemes lakásokat kelljen személyesen is megnézned.

2. Vizsgáld meg a közlekedést és a környéket!

Milyen messze van az iskoládtól, munkahelyedtől vagy esetleg gyermeked óvodájától? Hol van a legközelebbi buszmegálló és hány átszállással tudsz onnan eljutni a célállomásaidra? Ha kocsival jársz, van ingyenes parkolási lehetőség? Pár hét ingázás után lehet, hogy az álomlakásod sem tűnik annyira tökéletesnek, ezt persze kellő átgondolással, kutatással ki lehet küszöbölni.

lying couple on grass and dream house collage

3. Számolj!

Akár bérelni, akár vásárolni szeretnél új lakást, nagyon fontos az előzetes kalkuláció elkészítése, hogy meg tudod-e engedni magadnak a kiválasztott új lakhelyed finanszírozását. Fontos a tulajtól elkérni az előző évi közüzemi számlákat, hogy ezeket alapján is tudjunk mérlegelni, valamint jövőbeni költségvetésünkhöz is elengedhetetlen információval fognak szolgálni. Ha nem bérlésben, hanem vásárlásban gondolkozol, ne feledkezz meg róla, hogy nemcsak a vételárat kell kigazdálkodni, hanem az ügyvéd munkadíját és az illetéket is, nem is beszélve hitelfelvételnél a kamatokról. Ha van eladásra kínált régi ingatlanunk, tájékozódjunk róla, hogy mennyit ér, eladásából várhatóan milyen összegre számíthatunk. Vannak olyan költségek, melyek lakásbérlésnél nem egyértelmű, hogy kit terhelnek, mint például a szemétdíj, közös költség, vagy a megrongálódott berendezések javítási költsége. Lakásbérlésnél minden felmerülhető költséget előzetesen rögzítsetek a bérleti szerződésben, így például a kaució összegét is.

4. Gondolkodj racionálisan!

Ne hagyd, hogy lakásbérlésnél vagy –vásárlásnál az érzelmeid befolyásoljanak a döntéshozatalban! Készíts listát a lakások előnyeiről és hátrányiról, valamint a te preferenciáidról is állíts fel egy sorrendet. Az elkészült lista alapján világosan látni fogod, hogy melyik lakás a tökéletes választás. Néhány példa, hogy mit írhatsz fel a listádra: elhelyezkedés, infrastruktúra, méret, költségek, környék, parkoló, szomszédok.

5. Gondolj a jövőre is!

Ha lakást vásárolsz, gondolj rá befektetésként is! Vizsgáld meg az ingatlan forgalomképességét, gondolj bele, hogy a későbbiekben el tudod-e majd adni. Ilyenkor fontos figyelembe venni a környező építkezéseket, fejlesztéseket, politikai rendeleteket, mivel ezek mind alakíthatják lakásod értékét. Például az esetleg melletted épülő óvoda lehet átok vagy áldás is a következő lakónak.
Lakásbérlésnél beköltözéskor ne hagyd figyelmen kívül a felmondási időt, valamint előre tisztázzátok, hogy milyen esetekben von le a kaució értékéből a tulajdonos. Az idő múlásából adódó természetes amortizáció miatt ne engedd, hogy fizettessenek veled a későbbiekben!

Ha ezeket a tippeket betartod, egészen biztos, hogy megtalálod álmaid lakását és nem fogod megbánni a lakásvásárlást, -bérlést! Sok sikert az álomlakás kereséséhez!