Ingatlannet.hu logo

Házvásárlás – biztos megengedheted magadnak?

Egyre többen hangsúlyozzák, hogy most érdemes házat venni, azonban ne a szakemberek véleménye alapján dönts, hanem a saját pénzügyi helyzeted szerint. Ha úgy érzed, készen állsz egy ekkora beruházásra, akkor mi megmutatjuk, mekkora összeg is kell hozzá.

házvásárlás

Oldalunk ingatlanár statisztikái szerint egy eladó családi ház átlagos ára ma 35,8 millió forint (Budapesten ennek közel duplája). Természetesen ennél olcsó is lehet a házvásárlás, de az egyszerűség kedvéért mi ezzel az árral fogunk számolni. Amennyiben eldöntötted, hogy márpedig Te most fogsz házat venni, akkor a következő költségekre számíthatsz:

  1. A házvásárlás ára tehát, 35 800 000 Ft. Amennyiben nem áll rendelkezésedre ekkora összeg, akkor felvehetsz lakáshitelt is. A szükséges önerő minimális mértéke az ár 20 százaléka, de a bankok általában csak 70 százalékát finanszírozzák az ingatlannak. Ez esetben a felvehető hitel maximális mértéke 25 millió forint, amely visszafizetését meghatározott idő alatt kell visszafizetni. 15 éves futamidővel számolva a visszafizetendő összeg 32-35 millió Ft körül mozog. Egy ekkora házra a CSOK kedvezmény azonban sajnos már nem jár. így azzal itt nem számolhatunk.
  2. Az ingatlan megvásárlásának vannak azonban egyéb költségei. Ez magában foglalja az ügyvédi munkadíjat, amely összege változó. Megadhatják fix összegben, vagy az ingatlan árának százalékában. A mi esetünkben számoljunk egy átlagosnak mondható 0,5 százalékos munkadíjjal, ami 179 000 Ft.
  3. Illetéket kell fizetnie mindenkinek, aki ingatlant vásárol (az ingatlan adásvétel az úgynevezett visszterhes vagyonátruházás kategóriájába tartozik), melynek részleteit az 1990. évi XCIII. törvény szabályozza. Az ingatlan értékéből számítják 1 milliárd forinting 4%-ot kell fizetni, 1 430 000 Ft. Az illetékfizetés alól több kedvezmény is mentesítheti a vevőt, de nem ez számít a gyakoribb esetnek.
  4. A házvásárlás költségeit tovább növeli az átvétel és a tulajdonosváltás ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésének költségei. A Földhivatali Portál intézi az ügyet, az eljárási díj mértéke 6 600 Ft.
  5. Egy családi ház fenntartási költségei, többnyire a fogyasztástól függ, a különböző évszakokban azonban jelentős eltérés lehet. Mindent összevetve havi 100 000 Ft-tal minimálisan számolni kell.

Egy átlagosnak mondható családi ház megvásárlása 38 millió (hitellel 45-48 millió) forint körül mozog, és erre még jön a havi fenntartás. Azonban ha úgy érzed, mindezt állni tudod, bátran vágj bele az otthonkeresésbe nálunk a www.ingatlannet.hu-n :).