Ingatlannet.hu logo

Összeköltözés – 3 jó tanács, hogy ne menjetek egymás agyára :)

Már régóta tervezitek, hogy közös lakásba költöztök, csak ti ketten? Izgalmasan hangzik, se szülők, se testvérek, csak Te és Ő. Azonban érdemes jó alaposan átgondolni ezt a döntést és néhány alapszabályt lefektetni már az elején, ugyanis a statisztikák szerint az összeköltözéstől számított 1 éven belül a párok közel ötöde szétválik. Hogy elkerüljétek a legrosszabbat, érdemes előre leülni és szépen átbeszélni az együttélés feltételeit. Segítségként itt van 3 tényező, amit mindenképpen beszéljétek át.

összeköltözés

  1. Ki enged és miből?

A dolgok most már biztosan meg fognak változni. Nem lehet már a tejet dobozból inni, a WC ülőkét is le kell hajtani és bizony el kell rakni az éppen csak felpróbált ruhákat is. Beszéljétek át az összes „rossz” szokásotokat és derüljön ki, hogy mi az, ami nélkül tudtok élni és mi az, amiből nem engedtek. Persze bizonyos „rossz” szokásokra majd lehet, a párotok hívja fel a figyelmet, ez azonban az összecsiszolódás folyamata, és legtöbbször apróságok lesznek, azonban érdemes figyelni rájuk, mert hosszútávon ezen az apróságok is őrületbe tudják kergetni a másikat.

  1. Ne nőjetek össze!

Az összeköltözés nem azt jelenti, hogy mostantól mindent csak együtt csinálhattok. Nyugodtan szervezzetek külön programokat is, hiszen a túlzott együttlét sem mindig kedvező. Nagyon gyorsan megszokottá válik a másik jelenléte és ettől bizony ellaposodhat a kapcsolatotok. Ennek elkerülése végett érdemes lehet a lakásban külön részeket kialakítani ahol mindketten űzhetitek saját hobbitokat, kedvenc elfoglaltságotokat.

  1. Azok a fránya pénzügyek.

Amennyiben hosszú távon gondolkodtok – márpedig az összeköltözés arra utal- a közös kassza mindenképpen a legjobb megoldás. Persze erre is vannak alternatívák: közös bankszámla? Minden költséget feleztek? Egyszer Te fizetsz, egyszer Ő? Ez csak rajtatok múlik. De beszéljétek át alaposan, hogy melyik megoldás a legmegfelelőbb mindkettőtök számára.

Természetesen ezeken kívül számos tényező elő fog kerülni együttélésetek során, most csak a legfontosabbakat szedtük össze. Amit azonban nem szabad elfelejteni, hogy az összeköltözés egy igen komoly döntés, de izgalmas döntés is, és a legfontosabb, hogy beszéljétek meg a felmerülő problémákat, hiszen a jó kapcsolat alapja a problémák megbeszélése.

Ha esetleg pedig még nem találtátok meg a megfelelő lakást, akkor mi szívesen segítünk nektek, hiszen közel 300.000 eladó és kiadó lakás közül választhattok adatbázisunkból az ország minden pontján.