Ingatlannet.hu logo

8 lényeges kérdés és válasz az otthonfelújítási támogatásról

Az új otthonfelújítási támogatás igénylését június 3-ától lehet majd beadni, azonban már most érdemes felkészülni, hiszen a rendelkezésre álló 108 milliárd forintos keret pillanatok alatt elfogyhat. A hozzánk forduló olvasók kérdései közül megválaszoltuk a legfontosabbakat. 

 

1. Csak családi házra lehet igénybe venni a támogatást? Lakótelepi lakást nem lehet korszerűsíteni, ha minden feltételnek megfelelünk?

A pályázatot kifejezetten egy- vagy többlakásos családi házak korszerűsítésére írták ki, így társasházi, lakótelepi lakások korszerűsítésére nem lehet felhasználni, még abban az esetben sem, ha egyébként az igénylő megfelel minden más feltételnek. 

 

2. Gondot jelent-e, ha már elköltözött a gyermekünk a felújítandó ingatlanból?

Az új otthonfelújítási támogatásnál ennek nincs jelentősége, ugyanis a feltételek között egyáltalán nem szerepel a gyermeknevelés, illetve -vállalás. Ugyanakkora eséllyel pályázhat egy gyermektelen és egy nagycsaládos ingatlantulajdonos is a támogatásra. Ilyen elvárás az első, 2022 végén lezárult otthonfelújítási programban volt. 

 

3. Lehet-e pályázni az otthonfelújítási támogatásra külföldi munkaviszonnyal?

A tervezet nem zárja ki, hogy külföldi munkavállalóként igényelje valaki a támogatást, feltéve, ha minden más feltételnek eleget tesz. Ezek közé tartozik, hogy az igénylő

  • cselekvőképes és nagykorú,
  • rendelkezik magyar adóazonosító jellel,
  • magyar állampolgár vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) állampolgára, aki legalább egy éve magyarországi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,
  • tulajdoni hányaddal vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik a korszerűsítendő ingatlanban.

 

4. Muszáj abban az ingatlanban élni, amelyet szeretnénk felújítani?

Igen, sőt az eddig ismert tervezetben az is szerepel, hogy legalább 2024. május 1. óta kell a kölcsönigénylőnek a korszerűsítendő ingatlanban életvitelszerűen laknia, és ezt lakcímkártyával kell tudnia igazolni. Az okmányon a felújítandó ingatlan címe szerepelhet állandó lakcímként és tartózkodási helyként is. Emellett fontos feltétel, hogy az igénylő vagy tulajdonosa vagy haszonélvezője legyen az ingatlannak. 

 

5. Igénybe vehetik-e nyugdíjasok a támogatást?

Az igénylőre vonatkozó feltétel az életkorra csak az, hogy legyen nagykorú. Ez alapján a nyugdíjas ingatlantulajdonosok számára ugyanúgy elérhető a támogatás, mint bárki másnak, aki még aktívan dolgozik, feltéve, ha ő és a korszerűsítendő ingatlan megfelel minden feltételnek. Ha viszont az igénylő a pályázat beadásának pillanatában vagy a futamidő lejártáig betölti a 75. életévét, akkor be kell vonni a szerződésbe egy fiatalabb adóstársat is, aki a futamidő végéig sem tölti be a 75-öt. 

 

6. Hogyan lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást?

A kamatmentes hitelt és vissza nem térítendő támogatást 2024. június 3-tól lehet igényelni csak személyesen az Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Pont Plusz lakossági hálózatában. Ezeket a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank működteti majd a kijelölt fiókjaiban. A hitelintézetek összesen 266 MFB Bank Pont Plusz bankfiókban teszik lehetővé a pályázat benyújtását. Az első 128 MFB Pont Plusz 2024. május 30-ig, a további 138 db pedig június 30-ig nyílik meg. 

 

7. Milyen dokumentumokat kell összegyűjteni a pályázathoz?

Az alábbi dokumentumokra biztosan szükség lesz az igényléshez:

  • munkáltatói jövedelemigazolás,
  • a korszerűsítendő ingatlan tulajdoni lapja,
  • ha a tulajdoni lapon nincs rajta az építés ideje, akkor használatbavételi engedélyre vagy földhivatali térképmásolatra is szükség lehet,
  • érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya, 
  • NAV által kiállított igazolás arról, nincs az igénylőnek adótartozása, 
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok),
  • új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról.

 

8. Kötelező felvenni az otthonfelújítási hitelt, vagy lehet csak a vissza nem térítendő támogatást igényelni?

Az otthonfelújítási programon belül a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes kölcsön csak együttesen vehető igénybe, külön-külön nem. A támogatás és a kölcsön arányát az határozza meg, hogy az ingatlan az ország melyik részén található, illetve, hogy mekkora a jövedelme az igénylőnek. A szabályok röviden az alábbiak:

  • azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem meghaladja az országos átlag (571 200 forint) 110 százalékát, 3,5 millió forint lehet a hitel és 2,5 millió forint a támogatás,
  • azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem az országos átlag 75 és 110 százaléka közé esik, ott 3 millió forint lesz a hitel és 3 millió a támogatás. 
  • azokban a járásokban, ahol a 2023-as havi bruttó átlagjövedelem az országos átlag 75 százaléka alá esik, ott a maximális 3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás adható, és 2,5 millió lehet a hitel.

Emellett a járások átlagos jövedelmétől függetlenül is vizsgálják az igénylő jövedelmét, amely, ha nem éri el az országos átlag 70 százalékát, akkor mindenképp a harmadik csoportba esik. Ha pedig a jövedelem meghaladja az országos átlag 130 százalékát, akkor az első csoport leírása alapján lehet pályázni.