Ingatlannet.hu logo

Sok a túlárazott balatoni ingatlan, de újra lehet alkudni

Túlkínálat és túlárazottság jellemzi a balatoni ingatlanpiacot, a legtöbb eladó próbálja idén is kitartani a magas árakat a helyi ingatlanközvetítők tapasztalata szerint. A tavalyi visszaesés után még csak éledezik a piac, leginkább a jó minőségű, 80 millió forint alatti lakásokat és házakat keresik a vevők, a déli parton a közepes állapotú 40-60 milliósakat is, de ilyen árakon már nehéz megfelelőt találni. A régóta hirdetett, illetve sürgős eladásoknál ugyanakkor 10-20 százalékot is lehet alkudni az árból.

 

A hirdetett Balaton-parti ingatlanok hozzávetőleg 80 százaléka túlárazott, és az eladók próbálják idén is kitartani a tavalyi magas árakat – mondta Kovács Zsolt, a Lakáskulcs-direct siófoki irodájának ügyvezető-tulajdonosa az Ingatlannetnek. A kereslet ugyanakkor élénkült tavalyhoz képest, és jelenleg a vevők diktálnak a piacon, alkuval most 6-10 százalékos árengedményt tudnak elérni a használt és az új ingatlanoknál is.

 

A Balaton északi partján a jó minőségű 75-80 milliós apartmanlakásokra, a luxus kategóriában pedig a 200 millió forint feletti ingatlanokra van igény. Az utóbbiaknál már számít a tó közelsége és a panoráma is – tette hozzá a Siófok, Balatonföldvár és Balatonfüred térségében értékesítő irodákat vezető Kovács Zsolt. A települések között népszerű – a drágának mondható Tihany és Balatonfüred mellett – Balatonfűzfő és Balatonalmádi, valamint a Balaton-felvidéki települések (Palóznak, Csopak, Dörgicse, Aszófő) falusias házai, főként a családosok körében.

A Balaton déli partján a 60-70 milliós lakások mellett a nyaralókat is keresik a vásárlók, a felújítandókat is, amelyeket kiadási és befektetési szándékkal vásárolnak. Itt Siófok mellett egyre keresettebb a sokat fejlődő Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonszemes és Balatonföldvár is – tette hozzá a szakértő.

balatoni ingatlanárak

Újra lehet akár sokat is alkuldni a balatoni árakból

Hektikusan indult az év, az egyik hónap erősebb, a másik gyengébb volt, mint tavaly, de bizakodunk a kedvező folytatásban – értékelte az elmúlt hónapokat Füzesi Csaba, a siófoki Update VIP Ingatlan tulajdonosa. Tapasztalatai szerint a 80 millió forint alatti ingatlanok, illetve a 25-40 milliós kis lakások iránt van kereslet, de ilyen árakon megfelelőt már nehezen találni. A drágább, 100-200 millió forint feletti ingatlanok iránt kisebb az érdeklődés, de a mozgolódás itt is megindult. A kínálati árak magasak, sőt vannak eladók, akik még emeltek is tavalyhoz képest. Aki el akar adni – mert például hitele van, vagy szabadulna a Covid-járvány alatt szerzett ingatlanától és máshol vásárolna -, az viszont hajlandó engedni az árból, jellemzően 5-10 százalékot, de előfordul 20 százalék is – tette hozzá Füzesi Csaba.

A balatoni agglomerációban a használt lakások ára tavaly az országos átlagot (5 százalék) jóval meghaladó mértékben (13 százalék) tudott emelkedni a KSH adatai szerint. A második negyedévben a négyzetméterenkénti átlagár 738 ezer forintra nőtt, ami az év végére 683 ezerre mérséklődött. Az új lakásoknál 1-2 milliós négyzetméterárakkal találkozhatunk, Siófokon például tavaly a fővárosihoz hasonló árakon keltek el az új ingatlanok (950 ezer – 1,3 millió forintért).

balatoni ingatlanok

Shutterstock

Keszthely és környékén 40-60 millió forint a limit

Januártól már érezhető a keresletbővülés, a tavalyinál 30-40 százalékkal erősebb forgalmat várunk, de az árak még magasak – mondta Iller Judit, a keszthelyi székhelyű BJ Ingatlan értékesítési vezetője. Szerinte a 2022 második felétől kezdődő és 2023-ban folytatódó ingatlanpiaci visszaesés jót tett a megelőző években elszaladt áraknak, mert egyre nagyobb tere lett az alkunak. 2022-ben 3-5 százalékot, 2023-ban akár 10-20 százalékot is lehetett alkudni az irányárakból. Akik fél-egy évig nem tudják eladni az ingatlanukat, kénytelenek árat csökkenteni. Keszthely és környékén a közepes állapotú, 40-60 milliós lakásokra, családi házakra és nyaralókra van igény. Hitellel ugyanakkor kevesen vásárolnak, 5-10 százalékra teszi a szakértő az ilyen ügyletek arányát.

 

A keresletbővülés másik motorja a nagy értékű ingatlanok: a jobb módú vásárlók a több száz milliós lakásokat és házakat keresik. Szigliget és Badacsony magas árai miatt egyre népszerűbb helyszín Gyenesdiás, és új beruházások célpontja lett Cserszegtomaj. Itt nemcsak magyar, hanem német beruházók is többlakásos ingatlanokat fejlesztenek.

balatoni ingatlanárak

A balatonalmádi Haus-Grund ingatlanirodát vezető Simon Szilvia úgy látja, hogy a gazdasági és az ebből adódó megélhetési problémák miatt az ingatlanpiaci visszaesés várhatóan tartós lesz, a kilábalás akár 5-6 évig is eltarthat. (A KSH adatai szerint a hazai lakáseladások száma 2022-ben 14 százalékkal csökkent az előző évhez képest, majd további 25 százalékkal 2023-ban.) Tapasztalata szerint akik most tudnak vásárolni (jellemzően hitel nélkül vagy minimális kölcsönnel), azok az 50-70 milliós, illetve a nagyobb értékű, 130-140 milliós lakóingatlanokat keresik.