Ingatlannet.hu logo

A fővárosban zuhant, Debrecenben kilőtt a lakásépítési kedv

 

Az előző évihez képest 23 százalékkal kevesebb lakás épült 2024 első negyedévében, a kiadott építési engedélyek száma pedig 9 százalékkal csökkent. Debrecenben ugyanakkor rengeteg új lakás építését tervezik. Országosan az építési kedv visszaesését már jelezte, hogy tavaly az egész évben kiadott engedélyek száma 39 százalékkal maradt el a 2022-estől. 

 

2024 első negyedévében 2779 lakást vettek használatba, 23 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A fővárosban 35 százalékkal kevesebb, összesen 910 lakás épült. A megyei jogú városokban mintegy 8 százalékkal, a többi városban 22, a községekben pedig 16 százalékkal kevesebb lakást adtak át, mint 2023 első negyedévében.

 

Egyelőre az építési kedv sem fokozódott, sőt tovább romlott tavalyhoz képest, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma (4524 darab) ugyanis több mint 9 százalékkal kisebb, mint volt 2023 azonos időszakában. Ennél kevesebb lakóépület építését, mintegy négyezret, tavaly a harmadik negyedévben jelentették az építők a KSH-nak.

építési engedélyek száma

Mit mutatnak a területi lakásépítési adatok?

Budapesten tavaly a XIII. kerületben adták át messze a legtöbb lakást, most az első negyedévben a XI. kerületben, 437 darabot, ami az új fővárosi lakások közel fele (48 százaléka).

Pest régióban 15 százalékkal kevesebb az új lakás, mint az előző év azonos időszakában. A vidéki régiókban a vármegyeszékhelyeken kívül visszaesés jellemezte a lakásépítéseket.

 

Nagyvárosokban egy lakóparki lakást sem adtak át

A természetes személyek lakásépítései 34-ről 38 százalékra nőttek, a vállalkozásoké pedig 65-ről 61 százalékra csökkentek a 2023 első negyedévihez képest.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 51 százaléka családi házban, 46 százaléka többlakásos épületben és kevesebb mint 1 százaléka lakóparkban található. Most sem Budapesten, sem a megyei jogú városokban nem adtak át egy lakóparki épületben lakást.

 

Debrecenben nagyot nőtt az építési engedélyek száma

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 4524 lakás épülhet, 9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Budapesten és a községekben csökkenés (47 és 10 százalékos), a megyei jogú városokban és a többi városban pedig növekedés (42 és 6 százalékos) történt. Budapesten mindössze 922 lakás építését tervezték.

 

Érdekesség, hogy Hajdú-Bihar vármegyében az egy évvel korábbi 330 lakásépítési engedélyhez képest most 918-at adtak ki, és ebből közel 800-at Debrecenben. Mindez a teljes régió növekedését is megalapozta: Észak-Alföldön 2,3-szer több lakás épülhet, mint egy évvel korábban. Emellett csak a Dél-Dunántúlon emelkedett a kiadott engedélyek száma (19 százalékkal), itt Pakson várható nagyobb számú lakás építése.

 

Az építtetők az esetek 46 százalékában (2060 ingatlanra) éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével.

A kiadott új építési engedélyek alapján a 2023 első negyedévinél 9 százalékkal kevesebb, összesen 1909 lakóépület építését tervezik az országban. A nem lakóépületekre 853 engedélyt adtak ki – közölte a KSH.