Ingatlannet.hu logo

A lakáspiac túlkínálatossá vált, már árcsökkenést vár a szakma

Az ingatlanosok többsége már országszerte túlkínálatra és árcsökkenésre számít a GKI és a Masterplast 2022. novemberi lakáspiaci felmérése szerint. Csak a budai panelek tudják tartani az árukat, az új építésű lakások esetében pedig országosan stagnálásra számítanak a megkérdezettek.

Az év elején még kitartó áremelkedések ellenére a lakáspiaci kilátások 2022 során csaknem folyamatosan romlottak, nem volt kivétel ez alól a novemberi felmérés sem. Az országos lakáspiaci index értéke az előző megkérdezéshez képest 9, a fővárosi 10 ponttal csökkent. Az ingatlanos szakma körében többségbe kerültek a lakásárak csökkenésére számítók. A fővárosban még nem vagy alig, a vidéki körzetekben azonban érezhető mérséklődésre számítanak a válaszolók – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek bevonásával, a mostani kutatásban 91 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében 1000 fős mintán szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is.

Több lesz a fóka, mint az eszkimó

Csaknem minden ingatlantípusnál a keresletet kisebb-nagyobb mértékben meghaladó kínálatot, azaz összességében túlkínálatot várnak a szakemberek. A kereslet és kínálat egyensúlyának megmaradása csak a budai panellakások piacán várható, de a negyedévvel korábbihoz képest itt is romlottak a kilátások. Kelet- és Nyugat-Magyarországon egyaránt kedvezőtlenebbek a várakozások, minden ingatlantípusnál túlkínálatot várnak.

A lakosság a korábbinál óvatosabbá vált. A biztosan lakást vásárolni vagy építeni szándékozó háztartások száma a negyedévvel ezelőttihez képest 17, a valószínűleg ezt szándékozóké 13 százalékkal csökkent, ami a lakáshitel folyósításokban is erősen meglátszik.

A lakáspiaci indexek 2022-ben csaknem folyamatosan csökkentek, azaz a piaci kilátások romlóak. Ez azzal együtt is igaz, hogy az első félévben még kiemelkedő éves áremelkedést mutattak a statisztikai adatok a lakáspiacon, ugyanakkor a szakmai várakozások már számítottak az aranyévek lezárulására, és az azután bekövetkező kedvezőtlen piaci fejleményekre.

Szinte mindenhol árcsökkenést várnak

A mostani felmérés alapján kialakult fővárosi lakáspiaci index (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10, éves alapon 26 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó index negyedéves alapon 9, éves alapon 27 pontos szűkülést mutat. Az aktuális indexértékek a pandémia mélypontján mért értékekre emlékeztetnek.

A lakások ára és bérleti díja a következő 12 hónapban 2022 utolsó negyedévéhez képest az alábbiak szerint alakul a szakemberek várakozásai szerint:

  • Budapesti használt lakóingatlanok: -1 százalék.
  • Kelet-magyarországi használt lakóingatlanok: -6 százalék.
  • Nyugat-magyarországi használt lakóingatlanok: -4 százalék.
  • Használt lakások országos átlag: -3,7 százalék.
  • Új építésű lakások országos átlag: +3 százalék.
  • Bérleti díjak országos átlag: 0 százalék.

A használt lakások árai esetében a mostani felmérés során Budapesten az áremelkedésre, stagnálásra és árcsökkenésre számítók aránya 19, 48 és 33 százalék volt. Az összesített számszerű prognózis jelképes, 1 százalék körüli árcsökkenést jelez. A panellakások várhatóan tartják az értéküket.

Vidéken erős többségbe kerültek a csökkenő árakra számítók. Az összesített prognózis Nyugat-Magyarországon 4, Kelet-Magyarországon 6 százalék körüli árcsökkenést vár.

 

Az új építésű lakások piacán nem számítanak árcsökkenésre

Az új építésű lakások áremelkedésére számítók aránya országosan egyharmad, míg csaknem kétharmad stagnálásra számít. Budapesten az átlagosnál többen (45 százalék) számítanak további áremelkedésre. A válaszadók átlagosan 3 százalék körüli áremelkedést várnak a következő egy évben, a fővárosban 5 százalék körülire.

A lakásbérleti piacon az elmúlt időszakban díjemelkedési tendencia volt érezhető. A közeljövőre a várakozások területileg eltérő képet mutatnak: a várható átlagos
díjemelkedés a fővárosban 4, a nyugati régióban 2 százalék lehet, míg a keleti régióban 6 százalékos csökkenés valószínű.