Ingatlannet.hu logo

A munkaadók ötmillió forinttal támogathatják adómentesen alkalmazottaik lakáshoz jutását

A munkaadók ötévente 5 millió forinttal adómentesen támogathatják alkalmazottaik lakáshiteleinek törlesztését – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Construma szakkiállítás megnyitóján szerdán Budapesten. Hozzátette, hogy az erről szóló rendeletet szerdán írta alá.A magyar családok átlagos adóssága 7 millió forint, ehhez képest jelentős összeg az 5 milliós támogatás, amelyből akár a devizahitelek is visszafizethetők – ismertette. A lakást építők, az új vagy használt lakást vásárlók az építési költség, illetve a vételár 30 százalékáig használhatják fel a munkaadói támogatást, amely akár havi 80 ezer forint adómentes jövedelmet is jelenthet számukra – tette hozzá a miniszter.

Varga Mihály azt is bejelentette, hogy a közeljövőben teljeskörű lakossági épületkorszerűsítési program indul. Ezt leginkább az indokolja, hogy a lakások 70 százaléka energetikailag korszerűtlen. A felújításra uniós és hazai forrást is felhasznál a kormány.

Az építőipar tavaly közel 10 százalékkal növekedett, idén januárban pedig 15,9 százalék volt a bővülés az egy évvel korábbihoz képest. Ezt elsősorban az ipari – azon belül pedig az út- és vasútépítések, illetve az árvízvédelmi beruházások – tették lehetővé. A kormány célja, hogy ezt a trendfordulót tartóssá tegye.

Varga Mihály felidézte, hogy az elmúlt években a lakásépítés jelentősen visszaesett, mennyiségi lakáshiány ugyan nincs az országban, de a minőség javításához új lakások kellenek. Miután a lakosságnál – a kormány intézkedéseinek köszönhetően – több jövedelem marad, és az állami támogatások is növekednek, a lakásépítés fellendülésére lehet számítani szavai szerint.

Ganczer Gábor, a rendező Hungexpo Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az idei Construma középpontjában a zöldenergia áll. Ennek jegyében épített a szakma Öko City néven egy olyan családi házat, amely működés közben mutatja be a jövő lakását.

A szakma tudásközpontjának nevezve a Construmát, annak adatait ismertette a vezérigazgató: 14 ország, 510 kiállítója van jelen 22 ezer négyzetméteren.

Az idei Construma díj nyertesei Varga Mihálytól vehették át a díjakat. A Wolf System Kft. szeglemezes kötésű tartógerendája, a Rockwool Hungary Kft. homlokzati hőszigetelő rendszere, az Öko Tech Kft. biológiai szennyvíztisztító berendezése, valamint az Oventrop GmbH & Co. KG termosztatikus szelep feje érdemelte ki a díjat.
A Construma az első három napon a szakmáé, szombaton és vasárnap viszont a nagyközönséget várja a Hungexpo.
Forrás: MTI