Ingatlannet.hu logo

Célkeresztben az albérlet árak a Rádió88 műsorában

A szegedi albérlet helyzetről kérdezték Pap Katalint, az Ingatlannet.hu Marketingvezetőjét a Rádió88 reggeli műsorában. Szóba került többek között az ingatlanárak drágulása, az Airbnb megjelenése és az egyetemisták albérlet keresési szokásai.albérlet-rádió88

A műsorvezető, Mikos Ákos kérdésére szakértőnk kifejtette, hogy az egyedülálló, 15 év adatait tartalmazó, statisztikai adatbázisunk alapján az ingatlanárak emelkedése nem csak Budapestre jellemző, hanem az összes nagyobb vidéki városra is, bár az arányokat tekintve így is jelentős mértékben elmaradnak a fővárostól. Az áremelkedést Szegeden két fő okra lehet visszavezetni, az egyik az Airbnb megjelenése, a másik az egyetemisták albérletkeresése. Az Airbnb egy újonnan indult szolgáltatás, amely keretén belül az ingatlantulajdonosok kiadják lakásukat pár éjszakára a városba látogatóknak. Bár Szegeden még nem terjedt el jelentős mértékben, de már így is 100 körüli szegedi hirdetés található meg az Airbnb hivatalos oldalán.

A másik, sokkal jelentősebb oka az árak növekedésének az albérletet kereső egyetemisták. Szeged köztudottan egyetemi város, így a nagy légyszámú diáksereg jelentős hatással van az ingatlanpiacra is. Mint kiderült, a fiatalok főleg a bútorozott, egyetemi épületek körüli lakásokat keresik leginkább, azonban a felsőbb évesek már a város külső területeire is szívesen költöznek, hiszen már nagyobb helyismerettel rendelkeznek.

Habár az egyetem már elkezdődött, az árak csökkenése még várat magára, hiszen lesznek, akiknek nem válik be a kollégiumi élet és inkább összeköltöznek csoporttársaikkal, esetleg egyedül bérelnek ki egy kisebb lakást.

Reméljük ezen szakértői interjú segített világosabb képet adni a hallgatóságnak a szegedi albérletpiacról és annak lehetőségeiről és a jövőben is naprakész információkkal szolgálhatunk.