Ingatlannet.hu logo

Az ingatlan építés magasiskolája

Egy 25 méteres úszómedence fog összekötni két tízszintes toronyházat London központjában, a páratlan ingatlan elkészülése 2019-re várható.

A 20 centiméter vastag, átlátszó falú Skypool (égi úszómedence) a maga nemében a világon az első ilyen építmény lesz. Az 1,20 méter mély vízben úszók 35 méter magasból pillanthatnak le az utcán haladókra – adta hírül a BBC NEWS honlapja.
Az Eckersley O’Callaghan cég – amely az Apple boltjainak dizájnját készítette világszerte – tervezte és kivitelezi a projektet. Az úszómedence egy luxus ingatlanfejlesztés része a londoni Battersea negyedben lévő elektromos erőmű közelében. A medencéből jól látható majd a brit parlament épülete és a London Eye óriáskerék is.

medence

A kivitelezés számos kihívással jár, mivel a két épület, amelyek közé az úszómedencét ékelik, különböző alapokra épült.
Az épületek mozgása a szélben kicsit eltér egymástól, azért ez az egyik nagy probléma, amelyet meg kell oldanunk – mondta Brian Eckkersley a BBC-nek.
Tartógerendákkal fogják ezért alátámasztani az építményt, amelyek lehetővé tesznek bizonyos fokú mozgást. Ugyanakkor figyelembe kell venni a víz nyomását is az uszoda üvegfalaira.
A medence fala nem üvegből, hanem átlátszó műanyagból, akrilból fog készülni. A vizet szűrni fogják, hogy az akril folyamatosan tiszta maradjon belülről, a medence falát kívülről azonban rendszeresen tisztítani kell.
Másik nagy kihívás az építési anyag feljuttatása lesz, amihez egy különleges darura lesz szükségük az építőknek.

Forrás: MTI