Ingatlannet.hu logo

Beigazolódtak az év eleji ingatlanpiaci előrejelzések?

Az év elején az ingatlanpiaci trendekkel foglalkozó oldalak számos előrejelzést adtak ki arra vonatkozóan, mit hozhat 2016. Mivel már az év több mint fele eltelt, így érdemes megnézni, mennyire jöttek be ezek a jóslatok, milyen hatást gyakoroltak a piacra a lakáspolitikai intézkedések.

Idén sem állt meg az árnövekedés

A 2015-ös évet a lakásárak dinamikus növekedése jellemezte, ennek üteme azonban a hidegebb hónapok kezdetével belassult, melynek folytatódását prognosztizálzák az ingatlannet.hu szakemberei az év elején. Az előrejelzés általánosságban véve beigazolódni látszik, érdemes azonban megjegyezni, hogy az új lakások piacán továbbra is kiemelkedő – 25%-os – volt a bővülés mértéke, mely egy jelentős részben az év elején bevezetett lakáspolitikai intézkedésekre vezethető vissza.

mti1

forrás: Ingatlannet.hu

Az ország egyes nagyvárosai között továbbra is jelentős eltéréseket figyelhetünk meg a lakásárak tekintetében. A lakóingatlanok átlagos négyzetméterenkénti ára Budapesten a legkiemelkedőbb, az ország többi nagyvárosához képest 25-190%-kal magasabb Ft/m2 árakra lehet számítani. A vidéki nagyvárosok közül kiemelkedik Sopron és Győr, Miskolcot pedig továbbra is meglehetősen alacsony árak jellemzik. Az utóbbi egy évben lassult az árnövekedés, országos szinten 17%-os volt a változás, amely elmarad a tavalyi év során tapasztalt mintegy 30%-os szinttől. A városokra vetítve Budapest nemcsak az árak, hanem az áremelkedés tekintetében is kitűnik, de jelentős volt a bővülés Pécs – 19% -,Szeged – 17% – és Győr – 12%- esetén is.

Nem csak a vásárlók fizetnek többet

Nemcsak az eladó, hanem a kiadó ingatlanok átlagos Ft/m2 árai között is észrevehetőek az eltérések az ország egyes területei között. A legdrágább városok közé ebben a tekintetben is Budapest és Sopron tartozik, ahol 2500-3000 forintot kell fizetni egy négyzetméternyi lakóterület bérléséért. Az egyetemi városok közül Győr, Pécs és Debrecen a legdrágább –átlagosan 1500-200 Ft/m2-es albérleti árral. Az egyik legolcsóbb városnak ebben a szegmensben is Miskolc számít, itt az átlagos négyzetméterenkénti árak nem sokkal lépik túl az 1000 forintos szintet.

mti2

 

forrás: Ingatlannet.hu

A kiadó albérletek piacán egyes városokban – Pécs, Szeged, Sopron – nagymértékű növekedés mutatkozott az elmúlt egy évben, míg más területeken – Budapest, Győr – kisebb mértékű ármérséklődés jelentkezett. Utóbbi tendencia valószínűleg annak köszönhető, hogy a nagyvárosokban hirtelen felszökő árak mellé nem társult fizetőképes kereslet.

Vártuk az építőkedv fellendülését, de mikor lehet költözni?

Az idei évet az elemzések az új lakások éveként emlegették, a módosított CSOK és az áfacsökkentés velejárójaként az építkezési kedv fellendülését és az építkezések megindulását várták. Ez a tendencia az év első felében kiadott építkezési engedélyek száma alapján beigazolódott, áprilisban és májusban több mint kétszer magasabb volt a kiadott engedélyek száma, mint az előző év azonos időszakában. Ez a tendencia nyáron mérséklődött, de az előző év azonos hónapjaihoz képest még mindig több engedély került kiadásra. Ugyan az építkezni vágyók száma nőtt, a képet viszont árnyalja, hogy területenként ebben az esetben is jelentős eltérések vannak, a legtöbb engedély ugyanis a fővárosban és környékén került kiadásra.

mti3

forrás: ksh.hu

Az ingatlannet.hu év elején megjelent elemzése szerint az építőiparnak a kedvező feltételek mellett is két jó év kell ahhoz, hogy elérje a 2006-ban tapasztalt teljesítményszintet. A felvetés úgy tűnik nem alaptalan, idén ugyanis mindössze 3400 lakás készült el.

A megindult fejlesztések miatt év végéig összesen 10-12 ezer lakás átadására számítanak az elemzők, kérdéses azonban, hogy ebből hány projekt csúszik át a következő évre. Éppen ezért az igazi áttörésre a következő évektől lehet számítani.

Nézd meg a témában készült videónkat!

Ingatlannet 2016 OKT MTI

Forrás: Ingatlannet.hu