Ingatlannet.hu logo

Háromszoros különbség lehet a lakásárakban, ha bortermelő vidéken vásárolunk

Magyarország hat borrégiója közül a Felső-Pannon borrégióban volt a legdrágább, csaknem 500 ezer forint a lakások négyzetmétere 2022-2023-ban. A legolcsóbban Tokajban lehetett ingatlanhoz jutni, ezzel több mint háromszoros volt a különbség a borrégiók árai között – derül ki az MBH Indexből. Balatonbogláron két milliárd forintot kérnek egy tóparti ingatlanért az Ingatlannet.hu-n közzétett hirdetmény alapján.

 

Magyarország borrégióinak ingatlanpiacán többek közt az látszik, hogy a borok ára és minősége, illetve a lakóingatlanok ára között nincs szoros összefüggés. A legdrágább borokat termelő tokaji borvidéken a legolcsóbbak az ingatlanok. A villányi és a szekszárdi borvidéket is magában foglaló Pannon borrégióban, illetve a felső-magyarországi borrégióban – benne az egri és mátrai borvidékkel – pedig hozzávetőleg ugyanannyiért lehetett lakást vásárolni, mint a nagy mennyiségben borokat előállító alföldi régióban – írja az MBH Index alapján az MBH Jelzálogbank közleményében.

 

Hiába híres egy-egy térség a borairól, ha ezt nem tudja például a turizmus révén magasabb jövedelemre váltani, alacsonyabb lehet az ingatlanok értéke. A lakásárak alakulására ugyanis számos tényező hat, de az egyik legjelentősebb ezek közül a jövedelmeké. „A Felső-Pannon borrégióban tapasztalható magas árakban például szerepet játszhat a nyugati határ közelsége, és az, hogy a régió bővelkedik a munkalehetőségekben, része ugyanis Győr környéke” – áll a közleményben.

 

Pannonhalmán kastélyt is vehet

Lassan közelíti a győri átlag négyzetméterárat az Ingatlannet.hu kínálatában szereplő  pannonhalmi ingatlanok ára. Zömmel újépítésű társasházi lakások és családi házak hirdetései közül válogathatunk, melyek felfelé húzzák az átlagárat. A Pannonhalmi Főapátság tőszomszédságában egy XVIII. századi, műemléki védelem alatt álló, kastélyként hirdetett ingatlan is új tulajdonost keres, 185 millió forintos irányáron. A háromemeletes, négyszobás épület felújítása elkezdődött, de a befejezés már a vevőre vár, aki a lakó funkción kívül akár szálláshelyként, kulturális vagy oktatási központként is hasznosíthatja az épületet.

 

A 2022-ben több mint egymillió turistát fogadó Balaton borrégióban volt a második legdrágább, megközelítőleg 400 ezer forint a lakások négyzetmétere.

 

A balatoni régión belül persze különbség van az északi és a déli területek lakásárai között. Például Balatonfüreden jelenleg 1,15 millió forint az átlagos négyzetméterár az Ingatlannet.hu-n megjelent hirdetések alapján, Balatonbogláron pedig 860 ezer forint. A balatonfüredi hirdetők többsége több száz milliós ingatlanokat árul, a rekorder azonban ezúttal a déli parti város: Balatonbogláron egy 4 lakásos luxusingatlant próbálnak eladni, saját partszakasszal, 2 milliárd forintért.

 

Az MBH Index alapján a turizmusban harmadik Felső-magyarországi, a Pannon borrégió, majd a második legtöbb turistát fogadó Duna borrégió következik mintegy 325 ezer, illetve egyaránt valamivel több mint 300 ezer forintos négyzetméterárral.

 

Egri vár

Pixabay

 

Egerben a fajlagos négyzetméterár 604 ezer forint az Ingatlannet.hu-n közzétett hirdetések alapján, amely közel 200 ezerrel magasabb, mint Miskolcé. Eger belvárosában, a vár alatt, a Minaret utcában árulják most a legdrágább lakást: 295 millió forintért. A kétszintes, kétszáz négyzetméteres, öt szobás lakásból az egyik bástyára nyílik kilátás.

 

Tokaj, amely a legkevesebb vendéget fogadta 2022-ben, annak ellenére bizonyult ilyen olcsónak a többi területhez képest, hogy 2021 és 2022-2023 között ott volt a legnagyobb, több mint 30 százalékos a medián árnövekedés: 104 ezer forintról emelkedett 140 ezerre a négyzetméterár.

 

Az árszinteket nézve is hasonló kép rajzolódik ki,

  1. 1. a Felső-Pannon borrégióban voltak a legdrágábbak az ingatlanok, 34 millió forint volt a medián ár 2022-2023-ban.
  2. 2. A Balaton környékén 29 millió forintot kellett fizetni egy tipikus ingatlanért.
  3. 3. A Pannon, a Duna és a felső-magyarországi borrégióban 19, 20, valamint 22 millió forint volt a medián ár,
  4. 4. a sort pedig Tokaj zárta: az ország területileg legkisebb borrégiójában már átlagosan 10 millió forintért ingatlanhoz lehetett jutni.

 

Az ingatlan minden körülmények között tartós befektetés lehet

“Az MBH Index már korábban is foglalkozott a hazai lakásárakban jelentkező jelentős különbségekkel, ami most más nézőpontok alapján is megfigyelhető lehet. Az ingatlan azonban minden körülmények között tartós befektetés lehet, legyen szó bármilyen élethelyzetről, például lakóingatlan vagy nyaraló vásárlásáról. Az elmúlt években, az otthoni munkavégzés terjedésével ráadásul sokan már nemcsak másodlagos, hanem elsődleges otthonukat keresik vidéken. A borvidékek pedig nemcsak a borászattal foglalkozók számára lehetnek vonzóak, turisztikai jelentőségük is egyre nő” – mondta Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.