Ingatlannet.hu logo

Budapest legszebb épületei (1. rész)

Magyarország tele van szebbnél szebb épületekkel, műemlékekkel, amikre igazán büszkék lehetünk.  A Harper’s Bazaar összegyűjtötte a 10 legszebb, kevésbé felkapott európai várost, ahol Budapest is feltűnik. Milyen épületeket is tartoznak ide, a legszebb kategóriába.

A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke. Az épület 1895 és 1902 között épült Schulek Frigyes tervei alapján. A varázslatos budapesti panorámája miatt az egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik A halászbástya a budai várban található, Budapest I. kerületében.

Budapest-nevezetessegek-01

Az Országház Budapest egyik legismertebb középülete, Steindl Imre megvalósult terve a historizáló eklektika jegyében született, barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben alapvetően neogótikus stílusú. Budapest V. kerületben, a Duna partján, a Kossuth téren található.

imbudapestbuilding 1600

Szent István-bazilika vagy Lipótvárosi plébániatemplom neoreneszánsz stílusban épült római katolikus templom. Budapesten a Lipótvárosban, a Bajcsy-Zsilinszky út közelében, a Szent István téren található. A bazilika Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a főváros egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. Az épület a maga 96 méterével az ország harmadik legmagasabb épülete. Kezdték meg az esztergomi és az egri székesegyház tervezőjeként is ismert Hild József tervei szerint. Ybl 1867-ben, Hild halála után veszi át az építés irányítását.

????????????????????????????????????????

Budavári Palota Budapest egyik legfőbb kulturális és turisztikai központja, egyben a volt királyi palota. A Budai Várnegyed részeként 1987 óta része Budapest világörökségi helyszíneinek. A palota területe számtalan budapesti rendezvény kiváló helyszíne, többek között az igen népszerű Mesterségek ünnepe és Borfesztivál otthona. 

budai_var_img_1526_1591836_9232

A Széchenyi gyógyfürdő, becenevén a Szecska, Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma, melynek építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján.

5-b

A Hősök tere Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere a XIV. kerületben, szűkebb értelemben véve a Millenniumi emlékművet jelöli. A Hősök tere az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része.

pesti_korut_1_Hosok_tere-Esther-Lee-Flickr

 

 

forrás: erdekesseg.hu, wikipedia