Ingatlannet.hu logo

Budapest legszebb épületei (2.rész)

Folytatva budapesti körutazásunkat, még több fantasztikus épülettel találkozunk, a második részben is.

 Mátyás-templom

A Mátyás-templom vagy Budavári Koronázó Főtemplom (hivatalos nevén: Budavári Nagyboldogasszony-templom) Budapest I. kerületében, a Szentháromság téren található. Az épület nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék templom.

Budapest-nevezetessegek-11

Magyar Iparművészeti Múzeum

Az Iparművészeti Múzeum országos múzeum Budapest IX. kerületében, az Üllői út 33-37. szám alatt található. Az épületet Lechner Ödön és Pártos Gyula tervezte. A szecessziós stílusú épületet kupoláját és tetejét Zsolnay kerámia díszíti.

Budapest-nevezetessegek-16

 

 

Széchényi lánchíd

A Széchenyi lánchíd a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót származású Clark Ádám volt. 

Budapest-nevezetessegek-22

Vajdahunyad vára

A Vajdahunyad vára vagy Vajdahunyad vár Alpár Ignác építész által alkotott épületegyüttes a Budapest XIV. kerületében, a Városligetben. A Városligeti-tó Széchenyi-szigete négy hídon közelíthető meg.

Budapest-nevezetessegek-25-682x1024

 

Párizsi udvar

A Brudern-ház egy eklektikus stílusú lakó- és irodaház Budapest V. kerületében, a Ferenciek terén. Ennek földszinti, belső része a Párizsi udvar, ami Budapest egyetlen, máig megmaradt XX. század eleji bevásárló udvara.

kep2

 

Boscolo Budapest Hotel/ New York-palota

A New York-palota Budapest VII. kerületében, az Erzsébet körút 9–11. szám alatt álló volt biztosítótársasági székház, ma New York Palace Hotel néven luxusszálloda. A Nagykörút egyik legjellegzetesebb, legimpozánsabb épülete. Egyúttal művelődéstörténeti jelentőségű épület: a földszintjén berendezett New York kávéház az 1900-as években itt alakult irodalmi és művészi asztaltársaságok, kávéházi szerkesztőségek révén vonult be a magyar kultúrhistóriába.

nypalace1

Magyar Állami Operaház

A Magyar Állami Operaház (Budapest, Andrássy út 22.)Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke.

Budapest-nevezetessegek-33

Gresham-palota

A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete. Budapest V. kerületében található a Lánchíd vonalában,a Széchenyi tér 5–6. szám alatt, 1987 óta más dunaparti épületekkel együtt a Világörökség része.

Budapest-nevezetessegek-37

Budavári Sikló

A Budavári Sikló (korábban Budai Hegypálya) egy különleges vasút, Budapest I. kerületében a Budavári Palota megközelítésének egyik eszköze, Budapest Duna-parti látképének szerves részeként 1987 óta az UNESCO Világörökség listájában is szerepel, mint Budapest Duna-parti látképének egyik meghatározó szelete. Az eredetileg gőzüzemű Siklót Széchenyi ÖdönnekSzéchenyi István gróf fiának a kezdeményezésére építették 1868 és 1870 között. 

Budapest-nevezetessegek-39

forrás: erdekesseg.hu, wikipedia