Ingatlannet.hu logo

Ők mernek most lakásvásárlást tervezni

Az infláció, a rezsiváltozások és magas hitelkamatok miatt a korábbinál óvatosabbak a magyar lakosság lakásvásárlási tervei. Egy új felmérés alapján a válaszadók 2 százaléka biztosan és közel 6 százaléka valószínűleg vásárol vagy épít(tet) lakást a következő egy évben.

 

A lakást vásárolni vagy építeni biztosan vagy valószínűleg szándékozó háztartások aránya 2022 negyedik negyedévében érte el az utóbbi időszak mélypontját. A felgyorsuló infláció, a rezsicsökkentés szabályainak módosítása miatti bizonytalanság és a korábbinál jóval magasabb hitelkamatok hatására a lakosság óvatosabbá vált – írja a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi felmérésének adatai alapján. A társaság negyedévente szervez felmérést a lakosság lakásvásárlási, illetve felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Az áprilisi reprezentatív felmérésbe ezer embert vontak be.

 

Az év elején a kormány meghosszabbította a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró hitel hatályát, ezáltal nyitva maradt a kedvezőbb finanszírozás lehetősége a gyerekeseknek, illetve a gyerekeket vállalni szándékozóknak. Ezek az intézkedések pozitívan hatottak – írta a GKI.

 

A 30 év alattiak vennének leginkább lakást

A lakásvásárlási tervek áprilisban – hasonlóan januárhoz – enyhén élénkültek, bár az egy évvel korábbinál még így is kevésbé erőteljesek. A múlt havi felmérés alapján

– a válaszadó háztartások 2,2 százaléka biztosan,

– 5,7 százaléka valószínűleg vásárol vagy épít(tet) lakást a következő egy évben.

A lakásvásárlás iránt leginkább a 30 év alattiak érdeklődnek, körükben a biztosan vásárlók aránya 4,2 százalék, a valószínűleg vásárlóké 12,6 százalék.

 

Budapest vs. vidék

Budapesten továbbra is pezsgő maradhat a lakáspiac, az itt élők számoltak be a legmagasabb arányban lakásvásárlási tervekről.

A másik végletet a kisvárosok jelentik, az itt élők készülnek legkisebb arányban lakásvásárlásra.

 

A jövedelmi helyzet is nagyban befolyásolja a vásárlási szándékokat: minél magasabb a háztartások jövedelme, annál nagyobb arányban készülnek lakóingatlant vásárolni vagy építtetni – áll a GKI közleményében.