Ingatlannet.hu logo

Jelentősen visszaesett a felújítási kedv

Az otthonfelújítási támogatás 2022 végén véget ért, azóta megcsappant a lakosság lakásfelújítási kedve – derült ki a GKI Gazdaságkutató felméréséből. Idén sokkal kevesebben terveznek ilyen munkálatokat, amiben is szerepet játszhat, hogy sokan a támogatásból már túl vannak a felújításon, a jelenleg elérhető drága hitelekből pedig kevesebben vágnak bele ebbe.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése szerint jelentősen csökkent a lakásfelújítási és -korszerűsítési kedv, miután 2022. december 31-én véget ért az Otthonfelújítási program. A 2023. áprilisi, reprezentatív felmérése azt az eredményt hozta, hogy az elkövetkező egy évben a háztartások 4,8 százaléka készül biztosan nagyobb lakásfelújításra, 19,5 százalékuk pedig valószínűnek tart ilyen kiadást. Egy évvel ezelőtt ez az arány még 9 és 30 százalék volt.

A visszaesés hátterében nyilvánvalóan az áll, hogy tavaly még elérhető volt a legfeljebb 3 millió forintos az otthonfelújítási támogatás, amiből a felújítás költségeinek az 50 százalékát lehetett finanszírozni. Ennek hatására olyanok is belevágtak a munkálatokba, akiknek egyébként nem lett volna sürgős.

A GKI adatai szerint a lakásfelújítási szándék 2022 második negyedévében érte el a csúcsot, majd tavaly a második fél évben jelentős csökkent ez a szám. Ez összefügghet azzal, hogy egyre többen estek túl a felújításon az állami támogatással, és ők már nem terveztek újabbat. A támogatás végéhez közeledve az igénylők még hajráztak, és százezres nagyságrendű kérelmet adtak be az utolsó hetekben az államkincstárhoz.

A felújítók kedvét nemcsak a megszűnő állami támogatás, hanem a tavaly jócskán megdráguló hitelek is elvehették. Ilyen körülmények között leginkább azok vágnak bele nagyobb lakásfelújításba, akiknek ezt mindenképpen meg kell valósítaniuk, illetve saját forrásból tudják finanszírozni a munkálatokat.

A GKI szerint a jövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak, közülük 8 százalék tervez biztosan, 26 százalék pedig valószínűleg felújítást, korszerűsítést. A 40-49 év közöttiek ez az arány 6 és 20 százalék. A településtípusok közül a községekben a legnagyobb az aktivitás: az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozik egy komolyabb felújításra.

A lakásfelújításra készülők helyzetét a magas kamatok mellett az anyagköltségekben és a munkadíjakat is jelentkező magas infláció is alaposan megnehezíti. A hitelek idővel olcsóbbak lesznek, akár már az év második felében megkezdődhet ez a folyamat, az áraknál azonban nincs miért csökkenésre várni.