Ingatlannet.hu logo

Komoly visszaesés a lakásépítésben, bezuhant a hitelezés az idei első negyedévben

Húsz százalékkal kevesebb új lakás épült, a kiadott építési engedélyek száma pedig 38 százalékkal kevesebb volt 2023 első negyedévében, mint egy évvel korábban. A megkötött lakáshitel-szerződések értéke pedig alig egyharmada a tavalyi év első negyedévi volumennek.

 

Az idei év első negyedévében 3613 új lakás épült, 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 4989 volt, 38 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). (Ebből az egyszerű bejelentéssel épülő – azaz a 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó – lakóépületek száma 2420 volt.)

 

A 3613 új lakás többsége (61 százaléka) vidéken épült fel. Budapesten jelentős, 42 százalékos volt a visszaesés: 1404 lakást vettek használatba. A megyei jogú városokban egy százalék alatt, a többi városban 4 százalék körül csökkent az új lakások száma. Csak a községekben volt növekedés, a tavalyinál 29 százalékkal több, 721 lakást vettek használatba.

 

lakásengedély

Forrás: KSH

A vállalkozók kivárnak

Az idén az első három hónapban a magánszemélyek által épített lakások száma 7 százalékkal magasabb, a vállalkozóké 29 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően a vállalkozások részesedése a lakásépítésből 73-ról 65 százalékra csökkent.

 

A hitelből vásárlók is kivárnak

A magas hitelkamatok miatt a lakáshitelezés is jelentősen visszaesett az első negyedévben. Az MNB jelentése szerint márciusban ugyan nőtt a forintalapú új lakáshitel szerződések értéke (41,6 milliárd forintra) februárhoz képest (akkor 33,1 milliárdot tett ki a volumen), de még így is jócskán elmaradt a 2022. márciusi, közel 136 milliárd forintos új hitelállománytól. A márciusban felvett hitelek átlagos összege 9,6 millió forint volt. Az átlagos hitelköltség mutató még jóval 10 százalék feletti.

 

Az első három hónapot tekintve komoly a visszaesés: összesen 115,5 milliárd forint új lakáshitelt helyeztek ki a bankok, míg egy évvel korábban az első negyedévben 348,5 milliárd forintot – derül ki az MNB statisztikájából.

 

Tavaly volt egy kis növekedés

Tavaly még kis mértékben, 3 százalékkal bővült országosan a lakáskínálat, 20 540 új lakás épült a KSH összesítése szerint. A fővárosban azonban már megindult a csökkenés: 6610 lakást vettek használatba 2022-ben, ami 6 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 százalékkal, 35 002 új lakásra nőtt tavaly.