Ingatlannet.hu logo

Energetikai tanúsítvány lekérdezése

Sok lakásvásárló és albérletet kereső nem tud még arról a lehetőségről, hogy az ingatlan energiafogyasztásáról információt közlő energetikai tanúsítványt, azaz a lakás energetikai besorolását megismerheti akkor is, ha azt az eladó vagy a bérbeadó előzetesen nem mutatta meg. Ha készült ilyen tanúsítvány, az egy nyilvános adatbázisból kikereshető – egyszerűen és ingyenesen.

 

A rezsitámogatás átalakítása miatt különösen fontos szempont lett a lakást keresők számára, hogy mennyi energiát fogyaszt a kiválasztott ház vagy lakás. A tájékozódást segítheti az rezsiszámlák kikérése mellett az energetikai tanúsítvány is, amely az ingatlan épületenergetikai minőség szerinti besorolását tartalmazza. Ezt pedig bárki megismerheti.

 

Az energetikai tanúsítvány (vagy közismertebb nevén az energiatanúsítvány) egy olyan hivatalos okirat, amely egy adott épület vagy lakás energiafelhasználásáról közöl információt jogszabályban meghatározott számítások alapján.

 

Frissítés! 2023. november 1-jétől megváltozik az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben. Minderről bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashat.

 

A több oldalas tanúsítvány az ingatlantulajdonosok számára is hasznos, mert az korszerűsítési javaslatot is tartalmaz (amit megfelelő végzettségű és engedéllyel rendelkező mérnökök készítenek), amelynek megvalósításával csökkenthetik a rezsiköltségeket.

 

A lakáshirdetésben is közzé kell tenni az energetikai besorolást

Jogszabály szerint már minden lakóingatlan építéséhez, eladásához és bérbeadásához kell energiatanúsítvány. Ezt új lakásnál az építtetőnek, használt lakásnál a tulajdonosnak vagy az albérletet kiadónak kell elkészíttetnie. Az ingatlanok hirdetéseiben is fel kell tüntetni az energetikai besorolást, ha van már energetikai tanúsítványa a lakásnak vagy háznak.

 

A gyakorlatban ez még nem teljesen így működik. Az új építésű vagy használt lakásoknál a szerződéskötéshez kötelező az energetikai tanúsítvány, aminek hiányában a földhivatal visszadobja az adásvételi szerződést, nem jegyzi be a tulajdonszerzést. A magánszemélyek közötti bérleti szerződésekben viszont egyelőre nem terjedt el az ingatlan energetikai besorolásának feltüntetése. Mint ahogy a lakáseladók vagy a lakást kiadók hirdetéseiben is csak elvétve látni a dupla betűs energetikai minőségi osztályzatot.

energetikai tanúsítvány letöltése

 

Mi az energetikai tanúsítvány?

Jogszabály szerint a szerződésnek tartalmaznia kell az energetikai tanúsítvány azonosító kódját (nyolcjegyű HET szám), valamint a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát átvette.

Az energiahatékonyság alapján az AA++ minimális energiaigényűtől a JJ kiemelkedően rossz kategóriáig, 12 minőségi osztályba sorolják az ingatlanokat. Minél jobb a besorolás, annál kisebb energia kell a lakás vagy ház fenntartásához. A tanúsítvány 10 évig érvényes. (Hogy mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány, arról itt olvashat bővebben.)

 

Külön adatbázisa van az energetikai tanúsítványoknak

A lakásvásárlók és albérletet keresők egy hiteles és nyilvános adatbázisból megismerhetik egy adott ingatlan energetikai besorolását, megtudhatják, hogy készült-e már ilyen, és az meddig érvényes. Ehhez nem kell regisztráció és ügyfélkapus azonosítás. A tanúsítványokat az Országos Építésügyi Nyilvántartás www.e-epites.hu portálján az E-tanúsítás alkalmazáson lehet kikeresni, a „tanúsítványok lekérdezése” menüpontban. Az ingatlan címét vagy helyrajzi számát kell beírni. Akkor is tudunk keresni, ha nem ismerjük a házszámot, elég az utcanevet beírni.

 

Lehet szűrni a tanúsítvány számára (nyolcjegyű HET szám) is. Így ellenőrizhetjük például azt, hogy a szerződéstervezetben szereplő HET szám megtalálható-e a nyilvántartásban, vagy a tanúsítvány pontosan milyen címhez tartozik.

Energetikai tanúsítvány lekérdezése

Mit tehet az, akinek 2016 előtt készült a tanúsítványa?

A jelenlegi energetikai besorolási rendszert 2016-tól használják, előtte három évig egy másik – egy betűs, tíz kategóriás – kritériumrendszer volt érvényben. Azoknak, akiknek nem járt le a tíz évre szóló tanúsítványa, és azt még használnák, nem kell új hitelesítést készíttetniük. Ahhoz ingyenesen letölthetnek egy új besorolás szerinti pótlapot az E-tanúsítás oldalon (a „tanúsítvány pótlap igénylés” menüpontban). Ehhez a meglévő tanúsítvány HET számát kell beírni, amely alapján a rendszer generálja a pótlapot. Az csak az eredeti tanúsítvánnyal együtt érvényes.

 

Az E-tanúsítás oldal az energetikai tanúsítványok országos nyilvántartása, ide töltik fel a hivatalos energetikai tanúsítók a megbízóik számára készített okiratokat.