Ingatlannet.hu logo

Mutatjuk, mit kell tudni az energetikai tanúsítványról

A rezsi emelkedése miatt ma már nem mindegy, hogy mennyi energiát fogyaszt a lakás, amelyben lakunk, vagy amit meg akarunk vásárolni. Erről közöl információt az épület energetikai tanúsítványa – közismertebb nevén energiatanúsítványa -, amit minden tulajdonosnak el kell készítenie, ha eladja vagy bérbe adja az ingatlanát. Minél jobb az épület energetikai besorolása, annál kisebb energia kell a fenntartásához.

 

Mi az energetikai tanúsítvány?

 

Az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos okirat, amely az épület energiafelhasználásáról közöl információt jogszabályban meghatározott számítások alapján. Az energetikai minőség szerint 12 kategóriába sorolják az ingatlanokat. A tanúsítványból kiderül többek között az, hogy milyen az épület energiaellátása, a szigetelése és a nyílászárók állapota. A tanúsítvány korszerűsítési javaslatot is tartalmaz, amelynek segítségével a tulajdonos növelheti lakásának energiahatékonyságát, és ennek következtében spórolhat is.

Frissítés! 2023. november 1-jétől megváltozik az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek. Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához, de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben. Minderről bővebben ebben a bejegyzésünkben olvashat.

 

Az ingatlan minősítése során figyelembe veszik egyebek mellett a födém, a fűtési- és a melegvíz ellátási rendszer állapotát, a nyílászárók minőségét, a felületek hőátbocsátási tényezőjét és a megújuló energia használatát.

Meddig érvényes a tanúsítvány?

 

Az energiatanúsítvány a kiállításától számítva tíz évig érvényes, az elkészítése a tulajdonos vagy a bérbeadó feladata, új építésű ingatlan esetén a használatbavétel előtt az építtetőé.

 

Mennyibe kerül az elkészítése?

 

Épületenergetikai tanúsítványt csak felsőfokú szakirányú végzettséggel és megfelelő vizsgával rendelkező tanúsító készíthet, aki szerepel a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékében.

A tanúsítvány kiállításának díja az ingatlan méretétől függ, általában tizenpár ezer forinttól több mint harmincezer forintig terjedhet, a kiszállással és felméréssel együtt.

 

Milyen kategóriákba sorolják az ingatlanokat?

 

Az épületek energetikai tanúsításáról szóló 176/2008-as kormányrendelet alapján 12 kategóriába sorolják az ingatlanokat: a legjobb AA++ minimális energiaigényűtől a legrosszabb JJ kiemelkedően rossz kategóriáig. Értelemszerűen a jobb besorolású lakóépületeket drágábban lehet eladni, mint a rosszabb besorolásúakat.

energetikai tanúsítvány letöltése

 

Hol kell közzétenni az energetikai besorolást?

 

Amikor eladásra vagy bérletre hirdetünk meg egy ingatlant, a hirdetésben kötelező közzétenni az ingatlan betűjeles energetikai besorolását, ha van már tanúsítványa.

 

Milyen szerződésbe kell belefoglalni a tanúsítványt?

 

Minden lakáseladáshoz és -bérbeadáshoz kell energetikai tanúsítvány, azt vagy annak a másolatát át kell adni a vevőnek vagy a bérlőnek, a tanúsítvány azonosító kódját (amely a „hiteles energetikai tanúsítvány” utáni HET rövidítésből és nyolc számjegyből áll) pedig fel kell tüntetni az adásvételi vagy bérleti szerződésben.

 

Mikor kell energetikai tanúsítványt készíteni?

 

Szinte minden lakó és szolgáltató funkcióval rendelkező épület energetikai jellemzőit tanúsítani kell.

Nem kell viszont energetikai tanúsítás

– 50 négyzetméternél kisebb épületre, amely nem csatlakozik más épülethez,

– évi négy hónapnál rövidebb ideig lakhatás és pihenés céljára használt épületre,

– hitéleti célra szánt épületre,

– olyan épületre, amely a használatbavételi engedélyt (vagy bejelentést) megelőzően cserél tulajdonost.

 

Hol nézhetem meg egy ingatlan energetikai besorolását?

 

Az Országos Építésügyi Nyilvántartásban bárki számára kikereshető egy ingatlan energetikai tanúsítása, és ehhez nem kell ügyfélkapus azonosítás vagy bármilyen regisztráció. Az E-építés.hu-n az E-tanúsítás aloldalon lehet keresni a tanúsítványok között az ingatlan helyrajzi száma vagy címe alapján, illetve a tanúsítvány HET száma alapján. A keresés eredményeként megtudható az ingatlan betűjeles energetikai besorolása, a tanúsítvány száma és feltöltésének ideje, amelytől 10 évig hatályos. Mindezt össze lehet vetni például a megvásárolni kívánt ingatlan adataival és a tanúsítvány adásvételi szerződésben feltüntetett HET számával.

Mit tehet az, akinek 2016 előtti a tanúsítványa?

 

A dupla betűs, 12 kategóriát tartalmazó épületenergetikai besorolási rendszert 2016-tól alkalmazzák Magyarországon, 2013 és 2015 között egy másik – egy betűs, tíz kategóriás – besorolási rendszert használtak. Ezek nem hasonlíthatók össze egymással. Így az, akinek 2016 előtti, de még érvényes energetikai tanúsítványa van, egy újabb besorolást tartalmazó pótlapot igényelhet az E-tanúsítás oldalon a meglévő tanúsítványához. Mindezt ingyenesen, online letöltéssel.

 

Halasztottak, de közeleg a változás

 

Az új épületekre vonatkozóan – az európai uniós irányelvnek megfelelően – nálunk is bevezették 2016-ban a „közel nulla energiaigény” követelményét, ám ennek életbe léptetését többször módosította a kormány. A legutóbb 2024. június 30-ára tolták ki azt a határidőt, amely után csak közel nulla energiaigényű új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Az ilyen épületek igen magas energiahatékonyságúak, a felhasznált nagyon alacsony mennyiségű energiának jelentős részben megújuló forrásokból kell származnia. Ennek a követelménynek csak a BB és az annál jobb besorolású (AA, AA+ és AA++) épületek felelhetnek meg.