Ingatlannet.hu logo

Hogyan teremtsük meg az otthon hangulatát fényekkel?

 

Ki ne vágyna hívogató, hangulatos lakásra és kertre? Akár most költöztünk be, akár pont eladni vagy kiadni szeretnénk otthonunkat, egy biztos: fontos, hogy meghitt közeget varázsoljunk

Kevesen gondolnak bele, de az otthonosság megteremtésében óriási szerepe van a fényeknek. Nem mindegy tehát, hogy mivel és hogyan világítjuk be a belteret és a külteret. Hiszen ezen múlhat, hogy az emberek tényleg otthon érzik-e magukat vagy sem. Mutatunk pár egyszerű praktikát:

 

Kerti ösvény menti világítás

 

Apró fényösvények

Amennyiben van kertünk, akkor az egyik legegyszerűbb, de mégis leglátványosabb világítás az, hogyha apró lámpákból fényösvényeket rakunk ki, amik elvezetnek a kaputól a ház bejáratáig. Ehhez elég pár apró földbe szúrható lámpát, vagy földbe süllyeszthető talajvilágítást szereznünk. Érdemes napelemes világításokban gondolkodnunk, hiszen így nem kell bajlódnunk vezetékekkel és elemekkel. Valamint a fények automatikusan bekapcsolnak sötétedéskor és kikapcsolnak napfelkeltekor.

Ma már óriási a választék az ilyen napelemes lámpákból, az egészen egyszerű megoldásoktól kezdve a különleges és exkluzív fényekig. Mindenki könnyedén választhat a pénztárcájának és ízlésének megfelelő megoldást.

 

Használjunk hangulatvilágítást a lakásban

Az nem kérdés, hogy fontosak a kellemes fényű lámpák, amik jól bevilágítják az egész helyiséget. De sokan nem gondolnak arra, hogy a hangulatfények is ugyanilyen fontosak lehetnek. Pár egyszerű fényfüzér rögzítésével különleges meghittséget teremthetünk. A mi kedvenceink a kivilágított ablakpárkányok és a lépcsőkorlátokra tekert fényfüzérek. Ezek az apró világítások este irányfényként szolgálnak és kellemes hangulatot árasztanak.

A gyerekszobákba különösen hasznosak lehetnek, hiszen a sötétben félős kicsiket is megnyugtatják, a szülőknek pedig megkönnyítik az altatás utáni közlekedést.

 

hangulatvilágítás kültéri mécsesekkel

 

Nincs erkély lámpás nélkül

Egy egyszerű és „csupasz” panel erkély is álomvilággá alakul pár ügyesen elhelyezett fény segítségével. Nagyon egyszerű, de mégis különleges megoldás, ha beszerzünk pár LED lámpást, amik pislákoló fényükkel gyertyafényes hatást keltenek. Ugyanilyen csodásak a világító lampionok, amiket akár füzérre is fűzhetünk. Ha jól választunk, akkor a lámpások és a lampionok együttese kifejezetten mediterrán hatást kölcsönözhet a terasznak.

Ajánljuk még a fényfüzérek rögzítését a teraszok korlátjára. Ide bátran választhatunk színes, vagy különleges fényeket is. A lakásba talán soknak éreznénk egy piros katicás, sárga méhecskés, vagy épp rózsaszín fényű virágos füzért, de a teraszon biztosan mesésen mutat majd.

 

Fákon csüngő kültéri világítások

 

Nem lehet elrontani

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszunk meleg fehér színű fényeket. Ezzel ugyanis nem lehet mellé nyúlni, a lakás és a kert összes részéhez jól illik majd a színe. És szinte, bárhol, bármennyit használhatunk belőle lámpák, fényfüzérek, lámpások, lampionok, és LED gyertyák formájában.

Legyünk hát bátrak, amikor kültéri és beltéri világításáról, valamint a ház ragyogóvá varázsolásáról van szó! Hiszen a fényektől mindig otthonosabbnak és hangulatosabbnak hat a tér.