Ingatlannet.hu logo

Kollégium vagy albérlet? Esetleg Vásárlás? – Vajon jól döntöttünk?

Mind tudjuk mivel telt a nyár utolsó hónapja egy frissen felvett hallgatónak. Nagy valószínűséggel az egész család az örök kérdésen gondolkodott: kollégium vagy albérlet? Néhányaknál még az ingatlan vásárlás is felmerült. Jó esetben mindenki átgondolta a pro és kontra érveket, majd meghozta a döntést. Ilyen érvek lehettek például, hogy: a kollégium ugyan olcsóbb, az albérlet viszont jóval kényelmesebbnek és tágasabbnak is mondható. Jogosan gondoljuk, hogy a döntés meghozatala után a gólya beköltözik a kollégiumba vagy albérletbe és a történet itt véget is ér.

Azonban sokaknál egy-két hónap után újra kezdődik a spekuláció. Mégis jobb ötlet lett volna az albérlet? Vagy megüresedett egy hely a kollégiumban? Esetleg megszületett az elhatározás egy lakás megvásárlására?A kollégiumi élet fontos velejárója, hogy szinte teljesen megszűnik a magánszféra, nagy valószínűséggel mindig van körülöttünk valaki. Az élettér a megszokottnál kisebb lesz és gyakran a fürdőszobán is osztoznunk kell, csakúgy, mint a konyhán. Azonban természetesen ennek az életformának is vannak előnyei. Ebben a környezetben könnyedén lehet ismerkedni, és mindig tudunk segítséget kérni akár az évfolyamtársainktól akár felsőbb évesektől. Valamint kollégium esetében általában nem kell azon gondolkodnunk közel van-e az egyetem. Nem utolsó sorban pedig anyagilag is kedvezőbb.

kollégium vagy albérlet

Az albérletben talán már kicsit több magánszféránk lehet, mint a kollégiumban, azonban az őszi albérlet keresés egy kicsit nehezebb, mint nyár végén ezen ne lepődjünk meg. Amire mindenképpen oda kell figyelni az a távolság az albérlet és az egyetem között, hogy mennyi a bérleti díj, a közös költség, és a rezsi, de fontos szempont lehet a saját szoba és a lakótársak is. Fontos tényező, hogy kikkel élünk együtt, ismerjük-e őket korábbról vagy idegenek. A későbbiekben ez nagyban befolyásolhatja, hogy kellemesen, avagy konfliktusokkal telnek-e a mindennapjaink.

Talán mégis abban az esetben kell a legkörültekintőbbnek lennünk, ha ingatlan vásárlásra adjuk a fejünket. Sokan vélik úgy, hogy a kollégiummal vagy albérlettel ellentétben ez egy hosszú távú befektetés, hiszen ez esetben az elköltött összeg megtérülhet, sőt a későbbiekben plusz bevételi forrás is lehet. Saját lakás mellett szólhat a kényelem és a nyugalom, valamint, hogy senkinek nem tartozunk elszámolással. Azonban egy ekkora lépést jól fontoljunk meg, hisz ha a későbbiekben úgy döntünk, tovább szeretnénk adni rajta, az igen hosszadalmas lehet. Valamint ha egy-egy szoba kiadásán gondolkodunk, úgy a szerződésben foglaltakat mindig biztosítanunk kell a lakóknak, és persze itt is lényeges hogy kit engedünk be magunk mellé a lakásba.

Mielőtt meghozzuk a végleges döntést, gondoljuk át még egyszer a lehetőségeinket, valamint korlátainkat és próbáljunk meg egy hosszú távon is jól működő megoldást választani legyen az kollégium vagy albérlet, esetleg saját tulajdon vásárlása.