Ingatlannet.hu logo

Mit hoz az újév a lakberendezés területén?

Arról már volt szó egyik cikkünkben, hogy milyen nagyobb változások voltak az ingatlanpiacon 2017-ben és, hogy mire lehet számítani idén, de nem csak az ingatlanpiac, hanem a lakberendezés is évről-évre változik. A nagyobb lakberendezéssel foglalkozó cégek már a nyáron bejelentik, hogy milyen új trendek jellemzőek a következő évben.

Először nézzük meg, mi jellemezte 2017-et

Letisztult színvilág

Fehér, világos, pasztellszínű falak. Természetesen csak a képzeletünk szabhatott annak határt, hogy a falakat milyen képekkel dobjuk fel, vagy, hogy milyen színes kiegészítőket teszünk ki a szobában.

Minőség a lakberendezés központjában

Nagy hangsúlyt kapott ebben az évben a minőség mind a kiegészítők, mind a bútorok terén. Az egyik fő irányvonal a természet volt, tehát minden trendi, amit bárhogyan is kapcsolni lehet hozzá. Ez alatt érthetjük a tömör fa kiegészítőket, a barna árnyalatokat – talán ez az, ami igazán sosem megy ki a divatból.  A fa bútorok terén ebben az évben főleg a melegebb és világosabb árnyalatok hódítottak.

 

Legyen saját Relax-kuckónk

Nagyon felkapott lett a mai rohanó világban, hogy kialakítsunk magunknak az otthonunkban egy olyan kis zugot, ahol elbújhatunk a technológia elől és relaxálhatunk, olvashatunk, kizárhatjuk a külvilágot, akár csak egy pár órára is.

 

2017-ben tehát az egyszerűség és a finom elegancia uralta a lakberendezési trendeket. Nagy hangsúly volt a minőségi bútordarabokon, kiegészítőkön. A bútorokat főleg a halványabb. meleg színek jellemezték és kiemelt figyelmet kapott a személyes tér kialakítása is.

 

Most nézzük, hogy ezzel szemben mi várható 2018-ban

Pasztell helyett ultraibolya

A fehér, világos színeket felváltják a sokak számára esetleg már túlzásnak számító sötét színek, de kifejezetten ebben az évben nem lesz központi irányvonal. Színek terén mindent megengedhetünk magunknak: ahogyan a pasztell, és világos színek, úgy a kirívó sötétzöld, fekete, lila és sárga árnyalatok is éppúgy megállják majd a helyüket a legújabb trend szerint is. Az év színének pedig az ultraibolya lilát választotta az egyik legnagyobb festékgyártó cég, a PANTONE.

Kép: Benjamin Lehman (Pexels)

Van, ami sosem megy ki a divatból

A fa kedvelőinek idén is teljesen újat hoz a lakberendezés, hiszen a tavalyi világossal ellentétben idén kifejezetten a sötét árnyalatok uralják majd a bútorvilágot. Visszatér a bútoriparba egy ősi japán felületkezelési technika is, a Shou Sugi Ban, mely által a kezelt fa akár száz évig is ellenáll az időjárásnak. Akik szeretik az egyedi bútorokat, azoknak pedig kifejezetten jó hír, hogy idén nagy teret kapnak a meghökkentő, nem szokványos bútordarabok is, és teret nyernek a régi, „újrahasznosított” bútordarabok is.

Kép: Brett Sayles (Pexels)

Természet, mint lakberendezési trend

A minőség ebben az évben is fontos marad, és a természet szeretete is felértékelődik. Örülhetnek a növénykedvelők, hiszen kifejezetten menőnek számítanak majd a zöld növények, mindenhol, minden mennyiségben. Aki esetleg nem annyira kedveli a növényeket, annak is érdemes pár mintás zöld növényt beszereznie, ami garantáltan feldobja a nappalit, konyhát, fürdőszobát, vagy akár a hálószobát is.

 

Hasznosítsd újra megunt tárgyaidat

A tavalyi évben is nagyon felkapott volt, hogy a falakat képekkel dobjuk fel, de ez idén fokozottan jellemző lesz, és a „túlzsúfolt” falakkal sem lesz semmi gond. Sőt! Itt a régi megunt tárgyainkat is felhasználhatjuk, csak le kell porolni és már mehet is fel a falra. A régi gördeszkától kezdve, a padláson porosodó képkeretek, régi teniszütőkig, és tényleg minden belefér. A lakásdekorálás más területén is elővehetjük a megunt tárgyainkat, így egy régi rozsdásodó tálat, agyagtálat is ki lehet tenni az asztalra.

 

2018-ban várhatóan nem lesz egy egységes trend a lakberendezésben, inkább az egyediség fogja uralni a piacot. Jó hír viszont, hogy erre nem kell feltétlenül sokat költenünk, hiszen a régi tárgyak is előtérbe kerülnek, és rengeteg mindent saját kezűleg is meg tudunk csinálni.